Paylaş
Ne var ki olağanüstü bulaşma hızı nedeniyle yeni varyant Omikron, özellikle uçak seyahatlerinde yeni tedbirler almamızı zorunlu kılıyor. Yaklaşık 300 civarında havayolu şirketini temsil eden “Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği”nden de (İATA) bu yönde bir uyarı geldi. Birliğin sağlık danışmanı David Powell yaptığı açıklamada, uçaklarda Omikron varyantıyla COVID-19 hastalığına yakalanma riskinin 2-3 kat daha yüksek olduğunu duyurdu. Bu duyuru bence yaklaşan yeni yıl nedeniyle uçak seyahati yapmak zorunda olacaklar için önemli bir uyarıdır. Seyahat edeceklerin daha dikkatli olmalarında ve bazı önlemlere hassasiyetle uymalarında yarar var. Peki, nedir o önlemler?
BİR UYARI
YANINIZDAKİYLE AYNI ANDA YEMEK YEMEYİN
BU köşenin okuyucuları kolayca hatırlayacaklar: Salgının başlangıç döneminde de uçak yolculuklarında dikkat edilmesi gereken önlemler konusunda bazı önerilerde bulundum. Örneğin, “mümkün olduğu kadar ön koltuklarda seyahat etmek, tuvaletlere yakın oturmamak, koridorda değil, cam kenarında oturma tercihinde bulunmak” ilk akla gelen tedbirler olmalıdır. Yukarıdaki açıklamayı yapan İATA yetkilisi Powell’a göre, “Business Class’ta uçmayı tercih etmek de daha sıkışık olan ekonomi bölümünde yapılan seyahatlerden daha güvenli” gibi görünüyor. Diğer taraftan “seyahat süresince maskelerin çıkarılmaması, uçak içindeki yüzeylere -oturulan koltuklar dahil- temas konusunda hassas davranılması, seyahat esnasında yan koltukta oturanlarla yüz yüze temastan kaçınılması ve hiçbir şekilde maskelerin çıkarılarak aynı anda yemek yenmemesi de” önemli ve etkili ek tedbirler olarak gösteriliyor. Bu önerileri dikkate almak ve hava yolculuğu ile ilgili önlemleri daha havaalanının kapısından girmeden, “maske, mesafe, hijyen” kurallarına uyarak uygulamaya geçirmekte fayda var.
KÖTÜ HABER
ANTİDEPRESAN TEHDİDİ BÜYÜYOR
SADECE bizde değil, hemen her ülkede antidepresan ilaçları kullananların sayısı hızla artıyor. Örneğin, İngiltere’de 2019-2020’de tahminen 7.8 milyon kişiye yani her 6 yetişkin İngiliz’den birine en az bir kez “antidepresan reçetesi” verilmiş. Antidepresan kullanımı önerilen kadınların sayısı ise erkeklerden yüzde 50 daha fazla olmuş. Bilindiği gibi antidepresanlar yerinde, zamanında, doğru ve yeterli dozlarda kullanılmadıkları takdirde ciddi yan etkileri olabilen ilaçlar. Örneğin, “bu ilaçları kullanan her 5 hastadan biri uyku isteği, ağız kuruluğu, kilo artışı gibi sorunlar” yaşıyor. Yine antidepresan kullanan “her 10 kişiden biri mide bulantısı, kabızlık/ishal, baş dönmesi, huzursuzluk ve benzeri şikâyetlerle” yeniden tıbbi tavsiye almak zorunda kalıyor. Önemli bir uyarı daha var: Bu ilaçları kullanan her 4 kişiden biri -kadın erkek fark etmiyor- cinsel sorunlar yaşıyor. Anlaşılan o ki Sağlık Bakanlığımızın antidepresan ilaçları sadece “reçete ile satılması zorunlu ilaçlar” grubuna alması yeterli olmayacak, bu ilaçların hangi uzmanlık dalları tarafından reçete edilebileceği konusunda da yeni kararlar almak gerekebilecek.
İYİ BİLGİ
'ARDIÇ KUŞLARI' DAHA MUTLU
UYKUYA ilişkin araştırmaların yayımlandığı önemli bir dergide (Journal of Sleep Research) çıkan yeni bir makale, “erken yatıp erken kalkanların daha doğrusu sabah erken saatlerde uyananların gün içinde daha iyi bir ruh haline sahip olduğunu” gösterdi. Buna karşılık geceleri daha uyanık ve üretken olan ve bu nedenle daha geç saatlerde uykuya dalıp geç saatlerde uyananların (gece kuşları) ne işyerlerinde ne de okullarda standart programlara yeterince uyamadıkları, sosyal ilişkilerini düzgün sürdüremedikleri, “tembel ve kaba” olarak algılandıkları anlaşılmış.
ÖZETİ ŞUDUR: Gece kuşu değil, ardıç kuşu olmakta fayda var.
KISA BİLGİ 1
MEME KANSERİNİ ÖNLEMEK İÇİN...
BİR: Kırmızı eti azaltın.
İKİ: Alkolü bırakın.
ÜÇ: Bel çevrenizi küçültün.
DÖRT: Uykunuza dikkat edin.
BEŞ: Her gün yürüyün.
KISA BİLGİ 2
EGZERSİZ HANGİ KANSERLERİ ÖNLÜYOR
HER gün düzenli egzersiz yapmak mümkünse en az 5 bin-7 bin 500 adım atmak:
BİR: Prostat kanserini frenler.
İKİ: Meme kanserini engeller.
ÜÇ: Kolon kanserine “Dur!” der.
DÖRT: Karaciğer kanserini önler.
BİR ÖZÜR VE DÜZELTME
ÖZCAN HOCA YAŞIYOR
ÖNCEKİ gün yayımlanan yazımda bilgi eksikliği nedeniyle değerli hocamız, ruh sağlığı alanının duayeni Prof. Dr. Özcan Köknel’i kaybettiğimizi düşünerek bir yanlışlık yaptım. Hocamızdan ve siz okurlarımızdan özür diliyorum. Hocamız yaşıyor ve sağlıklı. Ömrü uzun olsun. Saygılarımızı ve sevgilerimizi kabul etsin.
Paylaş