Bu hafta takvim yapraklarını normalden biraz daha gerilere saracağız; milattan önce üç binli yıllara, insanlık tarihinin en meşhur yazarlarından, yüzyılların ‘bestseller’ı (çok satan yazarı) Homeros’un, İlyada Destanı’nda anlattığı Troya’ya gideceğiz. Güzel Helen’le Paris’in aşkı uğruna çıkan kanlı savaşın, tahta atın içinde dönen entrikaların izini süreceğiz. Rehberimiz ise kendi hikâyesi de burayla özdeşleşmiş Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Rüstem Aslan…
#Troya2014 yapımı Herkül: Efsane Başlıyor filmi ekranlara geliyor. Yönetmenliğini Renny Harlin'in üstlendiği, 2014 Amerika Birleşik Devletleri yapımı fantastik aksiyon filminde, mitolojik kahraman Herkül'ün hayatının bir bölümü konu ediliyor. Peki, Herkül: Efsane Başlıyor filmi konusu nedir, oyuncuları kimler? İşte, filmin detayları...
#Herkül: Efsane BaşlıyorEge Denizi’nin iki yakasında, benzer kültürleri ve benzer coğrafyaları paylaştığımız Yunanistan’a çevirelim bu hafta da rotamızı. Konforu tarihle ve doğayla buluşturan tatil noktalarından biri olan fakat adı fazla anılmayan bir yere, Mora Yarımadası’nın Mesinya Bölgesi’ne davet ediyorum sizi.
#GeziGeçmiş dönemlerde kurulmuş olan ve geride önemli izler bırakmış durumdaki pek çok medeniyet tarihte varlık göstermiştir. Bu medeniyetlerden bir tanesi de Miken medeniyeti olmuştur. Bu bakımdan merak edilmekte olan medeniyetler arasında yerini almıştır. Miken medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Miken Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Bu hafta otomobilimize atlayıp Trakya’nın ayçiçeği tarlalarının eşlik ettiği bir yoldan, Marmara’nın Ege’ye açılan kapısına, Çanakkale’ye çevirelim rotamızı. Hem bereketli toprakları hem de stratejik önemiyle hep ilgi odağı olmuş, destanlarıyla adını dünya tarihine yazdırmış bir yer Çanakkale. “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı!” sözlerinin adeta can bulduğu bu coğrafya, ziyaretçileri için çok daha fazlasını vaat ediyor; tertemiz bir hava, içinizi serinleten esintili rotalar, sıcacık bir güneş ve pırıl pırıl bir deniz.
#YazarGünümüzde ehemmiyetini yitirmiş ve edebiyat tarihinin tozlu sayfalarında yerini çoktan almış bir tür olan "tragedya ya da trajedi" değişik şekillerde kendini gösterebilmektedir. Günümüz edebi eserlerinde izlerine rastlanabilen trajedi kavramının bir edebi tür olarak merak uyandırdığı şüphesizdir. İşte tragedya nedir, özellikleri nelerdir, tragedya örnekleri, yazarlar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Tragedya Nedir?AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerine ilişkin "Bunların iktidar olmaya milletin emanetini almaya niyetleri olsa kendilerine oy vermediği için çiftçiye, öğretmene, sanatçıya, gazeteciye, herkese hakaret ederler mi?" dedi.
#Mahir ÜnalYakın zamanda ziyarete açılan Troya Müzesi, Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. 3.000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alana sahip müze antik kent ziyareti ile birleştiğinde insanda duygusal bir etki, bırakıyor. Meşhur Troya savaşları, tahta at efsanesi, Helen- Paris Achilleus ve Hector hepsi sizi bekliyor.
#BursaAkhilleus’un kölesi güzel Briseis, savaş meydanlarında acımasızca birbirini öldüren erkeklerin sırlarını açıklıyor ‘Kızların Suskunluğu’nda. Erkekler ölümün peşinde koşarken kadınlar yaşamı kutsuyor... Troya Savaşı’nı bir kadın kahramanın gözünden anlatan roman, yüzyıllardır sorulan sorulara, tekrarlayan olaylara farklı bir bakış açısı getiriyor.
#Kızların SuskunluğuAKkdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Kuzey Avrupa'dan Akdeniz'e, Mısır'dan İran'a uzanan coğrafyada kendini gösteren veba salgınının, antik çağların en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edildiğini söyledi. İnsanlığın binlerce yıldır salgınlarla mücadele ttiğini belirten Prof. Dr. Işık, "Anadolu bağlamında bu pandemilerden bazıları son derece etkili olmuş ve etkileri tarihin gidişatını da etkilemiştir" diye konuştu.
#Salgın TarihiKanal D’nin sevilen dizisi “Hekimoğlu”nun orijinali “House” 2004-2012 yılları arasında yayınlandı ve Hugh Laurie, ‘Dr. Gregory House’ rolüyle “televizyonda en çok izlenen başrol oyuncusu” olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı. Uzun aradan sonra HBO’nun yeni dizisi “Avenue 5” ile televizyona dönüş yapan ünlü aktör, Los Angeles’ta Barbaros Tapan’a konuştu. Türk izleyicilere selam söyleyen Laurie, Hekimoğlu’nu canlandıran Timuçin Esen’e de bir mesaj gönderdi: “Benim gibi kendini çok kaptırma. Kendini ve etrafındakileri deli etme!”
#Dr. Gregory HouseKanal D’nin sevilen dizisi “Hekimoğlu”nun orijinali “House” 2004-2012 yılları arasında yayınlandı ve Hugh Laurie, ‘Dr. Gregory House’ rolüyle “televizyonda en çok izlenen başrol oyuncusu” olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı. Uzun aradan sonra HBO’nun yeni dizisi “Avenue 5” ile televizyona dönüş yapan ünlü aktör, Los Angeles’ta Barbaros Tapan’a konuştu. Türk izleyicilere selam söyleyen Laurie, Hekimoğlu’nu canlandıran Timuçin Esen’e de bir mesaj gönderdi: “Benim gibi kendini çok kaptırma. Kendini ve etrafındakileri deli etme!”
#Kanal DTroya efsanesi olarak ta bilinen Truva Savaşı, kaçırılan Sparta Kraliçesi Helena’nın kocası Menelaos tarafından geri getirilmesi için açılan savaştır. M.Ö. 500 yıllarında meydana gelen savaş, Agamemnon kumandanlığında Truva kentinde gerçekleşmiştir. Truva (Troya) Savaşı tarihi, önemi, özeti, neden ve sonuçları hakkında tüm merak edenler.
#Truva(Troya) Savaşı SonuçlarıBirinci Dünya Savaşı sonrası Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı Devleti sonrası Türkiye’nin çerçevesini çizen bir antlaşmadır. İşte Mondros Ateşkes Antlaşması tarihi, özeti, nedenleri ve sonuçları hakkında tarihe geçmiş tüm bilgiler.
#Mondros Ateşkes Antlaşması'nın ÖnemiATTIĞIM başlık bir tez, bin 10 sayfalık bir uluslararası bildirge, Ortadoğu ve Balkanları kapsayan beynelmilel bir kongre başlığı gibi dursa da anlatacaklarım hiç de öyle kravatlı ve etek döpiyesli, asık suratlı bir ciddiyet içermiyor... Kont’lara özgü soğuk bir mesafe, sıkıntı kaynaklı tek bir esneme ararsan o da yok. İnan...
#İzmirAldatıldım, tuzağa düştüm ve kendimi 33’üncü Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışı’nda buldum. 7 kilometrelik Boğaz’ı zamanında geçemezsem akıntı yüzünden Bozcaada’dan çıkabilirim. Başarmak zorundayım. Tamam, bir Hektor, Akhilleus ya da Büyük İskender değilim. Ama ben de Makedon kökenliyim. İlber Hoca’nın deyimiyle “Atatürk’ün Rumeli inadı” bende de var. Bakalım bu inat beni kurtaracak mı...
#Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışı