Adet düzensizliği, kadınların hayatları boyunca sıkça karşılaştıkları sorunların başında geliyor. Her 10 kadından 1’inde görülen erken menopozun da başlıca belirtileri arasında yer alan adet düzensizliklerinde altta yatan etkenler 20’li ve 40’lı yaşlarda farklılık gösteriyor.
#Adet Düzensizliği GebelikVücudun farklı bölgelerinde meydana gelen yağlanmalar, genel sağlık durumumuz hakkında uyarılarda bulunuyor. Pek çok uzman, en tehlikeli olanın, 'viseral yağlanma' olarak adlandırılan iç organların çevresini saran yağ dokusu olduğunu söylüyor. Peki viseral yağlanma nasıl oluşuyor? Hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Irmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkHalk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin 50 yaş altı körlüklerin bir numaralı sebebi olduğunu söyleyen göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Burak Erden, “Diyabetik retinopati görme yetisinde yüzde 5 ile yüzde 90 arasında kayıplar yaşanmasına sebep oluyor” dedi.
#DiyabetVücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her 10 genç kadından yaklaşık dördünde, demir eksikliği bulunuyor. Uzmanlar Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden son yıllarda bu kadar arttı? Hangi hastalıkların ilk sinyali olabilir? Bunun gibi pek çok soruya uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkKadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakVitaminlerin vücudumuzun sağlıklı bir yapıda kalması için ihtiyaç duyduğu organik bileşikler olduğunu ve kanın pıhtılaşması, sinir sistemi, görme fonksiyonları, deri yapılanması ile bağışıklık sistemini kapsayan çeşitli rolleri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, hangi vitamin eksikliğinin hangi hastalığa zemin hazırladığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#Vitamin EksikliğiBirçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Meyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitGünümüzde en yaygın sağlık sorunları genetik, yaşam tarzı ve çevresel problemler yüzünden ortaya çıkıyor. Sağlıklı olmanın temel yolunun işi en başından sıkı tutmak olduğunu belirten Op. Dr. Arzu Dökmeci, en güncel yaklaşımın ‘fonksiyonel tıp’ olduğunun altını çiziyor.
#İzmirÜreme çağındaki her 10 kadından birinde görülen polikistik over sendromu (PKOS) hormonal, metabolik ve üreme sağlığı üzerine olumsuz sonuçlara neden oluyor. Kadınların korkulu rüyası olan bu hastalık için açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Bulanık, kadınlarda infertilitenin (kısırlık) en sık nedeni olduğunu söyledi; adet düzensizliği, tüylenme artışı, kilo artışı ve sivilcelenme yaşayanların uzmana başvurması gerektiğini söyledi.
#Polikistik Over SendromuPolikistik over sendromu, yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist oluşmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. Yumurtalıkta oluşan ve kist olarak adlandırılan bu organizmalar yumurtalıkların çevresine yerleşmiş çok sayıda yumurta hücresidir. Bu hücreler ultrasonda özel bir görüntü oluşturmaktadırlar. Son yıllarda görülme sıklığı artan "Polikistik Over Sendromu (PKOS)", doğurganlığı olumsuz etkileyen ve pek çok farklı hastalığın oluşumuna da zemin hazırlayan bir kadın hastalığı ve aynı zamanda bir endokrin hastalıktır. Özellikle üreme çağındaki kadınlar arasında yaygın olarak görülen polikistik over; yumurtlama bozukluğu oluşumuna neden olarak kısırlığa zemin hazırlar.
#Polikistik Over SendromuÜreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluk olan polikistik over sendromu (PCOS), yumurtlama sorununu ortaya çıkardığı için kısırlığın önemli nedenleri arasında yer alıyor. Bu hastalarda adet düzensizliği ile birlikte tüylenme, aşırı kilo alımı ve sivilcelenme görülebiliyor. Peki PCOS kısırlığa neden oluyor mu?
#Polikistik Over SendromuKBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, toplumda çok sık görülen horlama sorununun önemli sağlık problemlerinin habercisi olabileceğini belirtti. Problemin nedenlerine değinen Seymen, “Horlamayı hafife almayın” önerisinde bulundu.
#HorlamaKadınların en büyük kozmetik ihtiyaçlarından biri tüylerinden kurtulmaktır.Vücut fonksiyonları normal çalışan kadınlar; ince, kısa, renksiz ve yaygınhalde bulunan bu tüylerden kurtulmak için sürekli olarak özel bir çaba harcarlar. Ancak bazı kadınlar ve genç kızlar, vücutlarının belli bölgelerinde çok daha yoğun bir tüylenme sorunu yaşarlar. Aşırı tüylenmenin hafife alınmaması gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Osman Temizkan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Aşırı Tüylenmenin Çözümleri NelerdirKadınların en büyük kozmetik ihtiyaçlarından biri tüylerinden kurtulmaktır. Üreme çağındaki kadınların yüzde 5 ila 8’ini etkileyen hirsutizmin (aşırı tüylenme) altında yatan neden tespit edildiğinde çözümsüz olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Osman Temizkan, hastalığın tespit ve tedavisinin disiplinli bir işbirliği gerektirdiğine dikkat çekiyor.
#Yumurtalık KistleriPolikistik over sendromu, (PKOS) yumurtlayamama sorunu ve kısırlığın yanı sıra, tedavi edilmediğinde kalpten hipertansiyona kadar birçok hastalığın oluşumuna yol açıyor. Peki, polikistik over sendromu neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, polikistik over sendromu ile ilgili merak edilen tüm detaylar...
#Polikistik Over Sendromuülkemizde yaklaşık her 4 kadından birinde miyom tespit ediliyor. En sık üreme çağında olan 25-45 yaş grubundaki kadınlarda rastlanıyor. Bunun nedeni ise üreme çağında salgılanan östrojen hormonu. Menopozla birlikte östrojenin vücuttan çekilmesiyle birlikte miyomun büyümesi duruyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fuat Demirci anlattı...
#Genel SağlıkŞişmanlığın hamile kalmayı olumsuz yönde etkilediğini belirten Op. Dr. Emine Barın, "Fazla kilo, yumurtalık fonksiyonlarına ve yumurtlamaya zarar vererek anne adayının gebe kalmasını engeller. Bu nedenle kadınlara doktor kontrolüyle kilo verip gebe kalmalarını öneriyoruz" dedi.
#ŞişmanlıkPolikistik over sendromu (PKOS) nedir? Polikistik over sendromu hangi problemlere neden olur? Belirtileri nedir ve tedavisi nasıl yapılır? Polikistik over sendromu kısırlığa neden olur mu? Aklımıza takılan tüm soruları Op. Dr. Sibel Kaya anlatıyor.
#Polikistik Over SendromuKiloları kolay alıp zor veren, tekrarlayıp duran dev sivilcelerden şikayet eden, çoğu zaman da çene altı, göbek çizgisi ve meme uçlarındaki iri, kalın, sert kıllardan yakınan genç kız ve hanımların çoğunda problem, yumurtalıklarında tekrarlayıp duran kistler ve bunlara eşlik eden hormonal bozukluklardır.
#Osman Müftüoğlu