Vedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorBirçok birey tarafından adananın yemek lezzetleri sevilmektedir. Bu nedenle bireyler ana yemek lezzetleri merak etmekte ve sık sık Adana Yemekleri - Adana'da ne yenir ve neyi meşhur? Adana mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Adana YemekleriEn sevdiğim yemeğin ne olduğu ruh halime ve mevsime göre değişiyor. Bazen kalamar, bazen Konya usulü tandır... Kimi zaman kalkan çeker canım, kimi zaman tereyağlı pilav... Ama ata tohumundan meyve dediniz mi akan sular durur. Olgun, adeta çürümeye yüz tutmuş ama fermante olmamış meyve aşkım konusunda kendimi yalnız hissediyordum ancak gerçek öyle değilmiş. Okuduğum bir yazıdan bu tutkumun insanlık tarihinin başlangıcına dayandığını öğrendim.
#Fermante MeyveTürkiye’nin 81 ilinde 80 bine yakın iş ortağı restoran, mahalle esnafı ve yüzlerce market deposuyla 30 milyonu aşkın kullanıcısına hizmet veren Yemeksepeti, 2022 yılını yeni ilkler ve rekorlarla tamamlıyor.
#Sponsorlu İçerikBezgin Karadeniz kadını tiplemeleriyle tanındı, şimdi Instagram’da 6 milyon takipçisi var. Komedyen Yasemin Sakallıoğlu, “Sadece Karadeniz değil, tüm kadınların içinde o bezmişlik var. Hepimiz bezmişiz” diyor. Onu nelerin bezdirdiğini merak ettim; bankada başlayan çalışma hayatından girdik, kilo eselesinden çıktık.
#Yasemin SakallıoğluBezgin Karadeniz kadını tiplemeleriyle tanındı, şimdi Instagram’da 6 milyon takipçisi var. Komedyen Yasemin Sakallıoğlu, “Sadece Karadeniz değil, tüm kadınların içinde o bezmişlik var. Hepimiz bezmişiz” diyor. Onu nelerin bezdirdiğini merak ettim; bankada başlayan çalışma hayatından girdik, kilo eselesinden çıktık.
#Yasemin SakallıoğluHer gün binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kapalıçarşı’da 2020’de başlayan; tarihinin en kapsamlı restorasyonu tamamlanmak üzere. Ünlü çarşı önceki hafta vizyona giren Hollywood filmi ‘Üç Bin Yıllık Bekleyiş’in de seti olunca devasa bir labirenti andıran sokaklarına daldık. Yalnız alışveriş meraklılarını değil, lezzet tutkunlarını da mutlu edecek adresleri ziyaret ettik.
#HürriyetMüzisyen Cenk Eren’le Ajda Pekkan’ın, Seda Sayan’ın katıldığı doğum günü gecesinde yeni single’ı “Kadife Örtü”yü, Ankara Radyosu’nu neden bıraktığını, hangi ünlünün üzerinde daha çok etkisi olduğunu ve özel hayatını konuştuk: “Kim ister aşklarının kötü bitmesini? Ama benimkiler hep öyle bitti maalesef.”
#Cenk ErenMüzisyen Cenk Eren’le Ajda Pekkan’ın, Seda Sayan’ın katıldığı doğum günü gecesinde yeni single’ı “Kadife Örtü”yü, Ankara Radyosu’nu neden bıraktığını, hangi ünlünün üzerinde daha çok etkisi olduğunu ve özel hayatını konuştuk: “Kim ister aşklarının kötü bitmesini? Ama benimkiler hep öyle bitti maalesef.”
#CENK ERENAdana mutfağında, Orta Asya göçüyle bölgeye yerleşen Nogayların getirdiği çok farklı bir içecek vardır: Nogay çayı. Süt, çay, tuz ve karabiberin çorba gibi pişirilmesiyle hazırlanan ve genellikle kahvaltılarda tüketilen bu içecek, hiç bilmeyip ilk kez deneyenleri epey şaşırtıyor.
#AdanaTürkiye’de dünyanın dört bir yanından eğitim için gelmiş üniversite öğrencileri var. Bazıları burs aldığı için, bazısı farklı bir dünya tanımak için geldiler Türkiye’ye. Kimi ise ülkesindeki şartlardan dolayı evinden kilometrelerce uzakta sürdürüyor eğitim hayatını.
#Yabancı ÖğrenciKendini ‘gastronomi eleştirmeni’ olarak görmediğini söylese de Türkiye’nin en meşhur gurmesi… Sosyal medyada bir milyondan fazla kişi takip ediyor. Başlattığı ‘Menemen soğanlı mı soğansız mı olmalı?’ polemiği günlerce konuşuldu. Vedat Milor ile geçmişe yolculuk yaptık; bize sırf makarna ve köfte yiyen sıska bir çocuktan bugünlere nasıl geldiğini, ABD’de kaldığı yurdun kötü yemeklerini, soyadının hikâyesini, Vehbi Koç’tan gelen iş teklifini neden reddettiğini anlattı…
#GazetehaberleriTüm sektörler dijitalleşirken şimdi sırada gastronomi dünyası var. Üç boyutlu yazıcılarda üretilen gıdalar hem tasarımıyla şaşırtacak hem lezzetiyle... Dünyada bazı şefler yazıcıda ilginç tabaklar üretmeye başladı bile. Kim bilir, belki pek yakında bizler de evde taze ve sağlıklı yemekler basabilir, kahvaltımızın çıktısını alabiliriz.
#YazarDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriTürk mutfağını dünyanın en iyileri arasında görüyoruz. Evet, topraklarımız verimli, ürünlerimiz şahane... Sonuç? İşte o sonuca ulaşmak için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy öncülüğünde çalışmalar hızlandırıldı. Michelin’i ülkeye getirmek de bunlardan biri.
#Mehmet ErsoySonbaharın kendini iyice hissettirdiği günler geldi çattı. Artık deniz, kum ve güneş üçlüsüne bir süreliğine veda edip şehirlerde olup bitenlere göz atma vakti. Ekimde “Ne yapsak, nereye gitsek” diye planlar içindeyseniz işinizi kolaylaştıracak bir festival listemiz var. Kiminde lezzetli yemekler, kimisinde de müzik ve dans sizi bekliyor.
#Ekimde Gidilecek FestivallerGünümüzün en önemli enerji kaynağı güneş ve bu temiz enerjiyi değerlendirmek için her geçen gün yeni teknolojiler geliştiriliyor. Güneş enerjisinin son örneklerini günlük hayatta görmeye başladık. Artık hayatımızın farklı alanlarında kullandığımız ürünleri güneş enerjisiyle çalıştırabilmek mümkün. Yeni nesil harici bataryaları yani ‘powerbank’leri güneş enerjisiyle şarj ediyoruz. Hoparlörlerin sesi güneş enerjisiyle çıkıyor. Hatta mangalı bile güneş enerjisiyle yakmaya başladık.
#GazetehaberleriAdanalı lokantacı Mehmet Balıkel, 49 yıl önce yerleştiği Avustralya’nın Melbourne kentinde Türk kültürünü tanıtmak, Türkler ve Avusturalyalılar arasındaki dostluğu pekiştirmek için gittiği günden bu yana çalıştığını söyledi.
#ADANAMaraş denilince akla hemen sakız gibi uzayan lezzetli dövme dondurma gelir. Ama şehrin mutfak zenginliği sadece dondurmadan ibaret değil. Tarhanasından kırmızıbiberine, her evde pişen eli böğründe ve keçi sütünden bembeyaz tereyağına kadar birçok lezzeti bünyesinde barındırıyor. Tek eksiği Gaziantep’in gölgesinde kalması ve yeterince tanıtılamaması.
#KahramanmaraşKoskoca bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yaşam koşturmacası içinde bazen zor ve yorucu zamanların üstesinden dizilerle, filmlerle, kitaplarla, sergilerle, şarkılarla ve yeni açılan mekânlarla geldik. Yıl boyu, bu alanlardaki yenilikleri sizlerle paylaşmıştık. 2018’i uğurlamaya hazırlanırken sıra geldi, en iyileri seçmeye...
#İlhan Şen‘Muhsin Bey’de, ‘Arabesk’te, ‘Eşkıya’da hayranlıkla izledik onu. Dizileri; ‘Karanlıkta Koşanlar’, ‘Alacakaranlık’, ‘Hırsız Polis’, ‘Canım Ailem’ birer fenomen oldu. ‘Yazı Tura’, ‘Hayatımın Kadınısın’, ‘Ejder Kapanı’, ‘Benim Dünyam’ ve en son ‘Soğuk’ filmlerinde yönetmen koltuğuna oturdu. Geçen yıl ‘İçeride’ dizisinin Kudret’i olarak büyüledi izleyiciyi. Bunlar olup biterken hayatı ıskalamadı üstelik. Tekneyle uzun yolculuklara çıktı. Yemekler pişirdi dostlarına. Müziği hayatının vazgeçilmezi yaptı. Öyküler yazdı. Oğlu, yönetmen Can Yücel’le ‘dostluğu’ dillere destan... Dünyanın haline dertlenmeyi de ihmal etmedi, yoktan umut var etmeyi de... Bu röportajın sorularını yanıtlarken bir noktada, “Çok mu karamsar oluyor? Belki ‘Hafta sonu okur, neşeli sözler bekler’ endişeniz vardır, biraz iç açıcı şeyler anlatayım” dedi. Güneşle uyanıp gözünü açmadan denize atladığı, kahve kokusunun menemeninkine karıştığı yaz günlerini anlattı hayatın yitip giden güzelliklerine üzüntüsünü dile getirdikten sonra... Uğur Yücel’le, yeni dizisi ‘Nefes Nefese’ vesilesiyle buluştuk.
#Uğur YücelTaksim’deki People, iç daralması yaşayan beyaz yakalıların beklentilerine cevap verecek şekilde, ‘tam zamanında ve yerinde’ ortaya çıkmış. Bunalan sınıfın beklentilerine karşılık veriyor. İyi de bir aşçıları var; Asım Usta. Ama elindeki malzemeyle bu kadarını yapabiliyor.
#Asım UstaYazar, yönetmen ve oyuncu Yılmaz Erdoğan, hayatındaki güçlü kadınlardan bahsederek, “Kadın söz konusu olduğunda neden bahsedeceğini bilmek de mümkün, bilmemek de. İki kişiden birinden bahsediyoruz. Dünyanın kalabalık mağdur grubu. Kendi aramızda da konuşulması gerekenler var” dedi.
#Yılmaz Erdoğan