Modanın kendini tekrar eden döngüsüyle birlikte geçmişin izleri de günümüze taşınmaya devam ediyor. Moda trendleri sürekli yenileniyor ve dönemin şartlarına göre şekilleniyor görünse de aslında birçoğu geçmişten günümüze ışınlanıyor. Ben de sizlerle 1920’lerden 2020 yılına kadar uzanan bir moda yolculuğu yapmak istedim. Bu hafta 1920 ile 1960’lara ışık tutarken gelecek hafta da 1970 ile 2020’ye kadar ki yılları ele alacağım. Bakalım bugün severek kullandığınız ve yeni sandığınız trend parçalar, hangi yıllardan günümüze gelmiş.
#Süheyla BuyrukçuBu hafta 1970’lere ışınlanıyoruz… Televizyonun tek kanal olduğu zamanlara… Bir kuşak onu çok iyi hatırlayacaktır; TRT’nin siyah beyaz ekranında, papyonu ve takım elbisesiyle, ‘Muha muha Can Hatice’ türküsünü söylerken Tarkan’dan yıllar önce ilk öpücüğü o atmıştı seyircilere... Dönemin sevilen türkülerini bugünün ‘video klip’ formatında seslendiren Türk halk müziği sanatçısı Hüsamettin Subaşı ile sanat hayatının 50. yılını kutlamak için çıkardığı ‘Vallahi O Yardır’ albümü vesileyle buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem de repertuara kattığı türkülerinin sosyolojisini konuştuk.
#Hüsamettin SubaşıTam 11 yıl sonra yeni bir albümle karşımızda. 50. Sanat Yılı’nı kutlayan Bülent Ortaçgil ile yoğun konser programı arasında buluştuk… Ortaçgil, “Zamanla insan öyle bir doygunluk durumuna geliyor ki eski tabirle ‘velut (bereketli)’ olamıyor. Şarkılar güzel olmuyordu veya tamamlanmıyordu… Şimdiye kadar yazdığım şarkı isimlerinden bir ‘sudoku’ yapıp yeni bir anlam yükleme fikri beni çok heyecanlandırdı ve ‘Elli’ ortaya çıktı” diyor.
#Bülent Ortaçgil70'lerin ortasında genç bir girişimci tarafından kurulan Victoria's Secret, 90'larda ve 2000'lerde bir patlama yaparak dünyanın en tanınan markalarından biri haline geldi. Son 5 yılda yaşadığı skandallar sonucu o günleri mumla arayan Victoria's Secret'ın ilginç hikayesini biliyor musunuz?
#Victoria's SecretKoronavirüs salgınında üçüncü dalgayı yaşıyoruz ve her yeni dalga bir öncekinden daha tehlikeli seyrediyor. Pek çoğumuzda salgının ilk dönemindeki, “Nasıl olsa geçer, biz virüse virüs bize alışacak ve geçip gidecek” düşüncesi yerini, “Acaba aşı da çözüm değil mi, bir daha eskiye dönemeyecek miyiz?” endişesine bıraktı.
#Deniz GÜREL21 Mart’a dört gün kaldı. Yani gün ve gecenin eşitleneceği, sonra da hayatımızda ışığın, karanlıktan daha çok yer tutacağı döneme. Buzlarımız yavaş yavaş çözülecek; kışlık giysilerimizden, kabuklarımızdan çıkacağız ve sıcak günlere hazırlanacağız.Bahar geliyor! Çiçekleriyle, renkleriyle, sesleriyle bizi yaza hazırlayacak bahar... Sadece tabiat mı? Kent hayatı hareketleniyor; sokaklar, semtler, mekânlar şenleniyor; festivaller, konserler, açık havada spor ve yarışlar başlıyor. Sadece biz mi? Doğa uyanıyor, hayvanlar canlanıyor, Anadolu en güzel yeşiline bürünüyor. Sadece Türkiye mi? Seyahat edilecek yerler, keşfedilecek maceralar, tanışılacak yeni insanlar, kültürler de kendilerini bu cümbüşe hazırlıyor.Şimdi uyanma, gerinme ve ciğerlerimizi temiz havayla doldurma vakti.Sadece bedenlerimizi mi? Zihinlerimizi de sanat, yeni fikirler ve yeni umutlarla gençleştirme zamanı.Yaşasın bahar ve kalplerimizi her seferinde aşkla dolduran coşkusu!
#YazTürkiye’nin 101 yaşındaki en köklü moda markalarından İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, “Döviz kurlarındaki artış perakendecileri zorluyor. AVM’lerden biri çıkınca sürü mantığı olmasın diye dirençle karşılaşıyoruz. Bazı yerlerde AVM’lerin cezai şartlarını da üstlenip çıkıyoruz. Çünkü bizim için verimlilik önemli. 101 yaşında bir markayız, kriz reflekslerimiz kuvvetli. AVM’lerin 3’te 1’yle anlaŞma sağlanamadı. AVM’lerde perakendeciler sert hareketler yapabilir” dedi.
#İnci Deri2 bin kilometrelik bir demiryolu... Memleketin bir ucunu ötekine bağlıyor. Durakları Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars...Aslında bu hat 70 yıldır var. Ta 1949’dan beri! Ama nedense son iki yıldır patlama yaptı. Kış aylarında bilet, yataklı vagon bulmak neredeyse imkânsız. Gerçi esas hikâye bu değil. (Haber: Çınar Oskay - Fotoğraflar: Sebati Karakurt ve Levent Kulu)
#KarsHakan Sabancı’nın eski sevgilisi Aslışah Alkoçlar, “Türk şarkıcıların tarzlarını beğenmiyorum” dedi. Adı Sabancı’yla anılan Hadise “Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verilecek cevabım var. Lakin lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye” sözünü sosyal medyada paylaşarak sert bir karşılık verdi. Bu kavga nereye gider?
#Magazin KonseyiTürkiye’de siyasal düşüncenin, özellikle de sol siyasetin kitabını yazan akademisyen Prof. Dr. Mete Tunçay bu sene 80 yaşında. Tunçay sol akımlarla ilgili derinlikli çalışmalarının yanı sıra tek parti dönemi ve erken Cumhuriyet konusundaki yetkinliğiyle haklı şöhrete sahip bir tarihçi. Toplumsal Tarih dergisinin Tunçay’ın 80. yaşı için hazırladığı dosyada kaleme aldığı yazıda Tanıl Bora şöyle bir hatırlatma yapıyor: “Mete Tunçay’ın ‘palto’sundan çok bahsedildi, Türkiye’nin siyasal tarihi üzerine çalışanların hep onun paltosundan çıktığı çok söylendi...” Akademideki yerleşik anlayışla kavgalı, eleştirel duruşu nedeniyle tepki görmeye alışık olan Tunçay, son 10 yılını soldan gelen ‘İslamcılara yaklaştı’ suçlamalarının gölgesinde geçirse de aldırmadı. AK Parti iktidarının toplam 30 yılı bulabileceğini iddia eden Prof. Tunçay, kimseye de lafını esirgemedi.
#Ak PartiGazinoda, maçta, siyasette, tahsilatta… Geçmişte, olay neredeyse, oradaydılar. AK Parti iktidarında büyük vurgun yediler. Pek çoğu cezaevine girdi, kimi cezasını çekti, çıktı, kimi hâlâ hapiste. Şimdi ‘kabadayı’ namını sosyal medya üzerinden yürütüyor, buradan ‘racon’ kesiyorlar. Yüz binlerce kişi tarafından takip ediliyor, ‘like’lanıyor, “Büyüksün Reis” tezahüratıyla karşılanıyorlar. Uzmanlara göre bu durumun ‘sakıncalı’ yanları var. Ve önlenmeli.
#Sedat PekerYıllar geçiyor, dünya değişiyor ama 70’ler sevdası sönmek bilmiyor. Dönemi anlatan her film, o ruhu yeniden diriltiyor. Bu kez American Hustle vizyonda; disko topu, Tom Jones, perma, takma kirpik, Donna Summer ve 70’ler seksapeli tekrar günlük hayatımızda. Peki, nedir o dönemi bu kadar büyülü, seksi ve kışkırtıcı kılan?
Burak Yeter, Türkiye’nin en fazla iş yapan, en çok eğlendiren DJ’lerinden. O tam bir büyücü, eski şarkılara yeni enerji vererek milyonlarla buluşturmasıyla yeni bir akım başlattı. Şimdi ise gözünü yurt dışına dikti; o uğurda dört ay önce Amsterdam’a yerleşti. Hedefi dünya listelerine girmek ve Türk sanatçılarla ortaklaşa yapacağı yabancı şarkılarla dünyaya açılmak. Burak Yeter’le yeni dönemin pop starı denilen DJ’liğe ait her şeyi, özel hayatını, vazgeçilmez aksesuvarı olan şapkalarını ve müzikte yeni akımları konuştuk.