Sanat dünyası hareketli bir yılı geride bırakıyor. 2022’nin sergilerini Hürriyet Kitap Sanat ekibi ve sanat yazarlarından oluşan 11 kişilik jüri değerlendirdi. Sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, SALT’ta açılan ‘Sahnede 90’lar’ sergisi ilk sıraya yerleşti.
#2022 En İyi SergilerYapı Kredi Galeri’de açılan ‘Bugünü Resmetmek’ sergisi ziyaretçileri resmin gizemli kapısından içeri davet ediyor. Günümüzün toplumsal atmosferini yansıtan eserler arasında Taner Ceylan’ın 20’nci yüzyılın başlarında, İstanbul’da bir gece kulübündeki ‘can alıcı bir anı’ resmettiği ‘Kulüp’ adlı eseri de var.
#Bugünü ResmetmekTürkiye Kültür Yolu Festivallerine esin kaynağı olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile İstanbul kültür ve sanata doydu. 16 gün süren festival boyunca Atatürk Kültür Merkezi-Galataport rotasında binin üzerinde etkinlik gerçekleştirildi. Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin 8’inci durağı olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 50’den fazla mekanda birbirinden eğlenceli, renkli kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yaptı.
#İstanbulTürkiye Kültür Yolu Festivallerine esin kaynağı olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile İstanbul kültür ve sanata doydu. 16 gün süren festival boyunca Atatürk Kültür Merkezi-Galataport rotasında binin üzerinde etkinlik gerçekleştirildi. Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin 8’inci durağı olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 50’den fazla mekanda birbirinden eğlenceli, renkli kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yaptı.
#Beyoğlu Kültür Yolu FestivaliFahri Aksoy’un dünyanın en ünlü naif ressamlarından Henri Rousseau’a (Gümrükçü Henri) benzettiği Tamer Şahinoğlu, 50’sine gelmeden iş insanı kimliğini bırakarak tüm odağını resme vermiş. Bugün çalışmalarına Bodrum’da devam eden ve Art Basel Miami Sanat Haftası’na katılamaya hazırlanan Şahinoğlu’nun hedefinde bir de sanat köyü kurmak var.
#1Türkiye’de genç beyinlerin dışarıya kaptırılma süreci başlamıştır. İnsanlar artık çocuklarının ilkokulda bile iyi eğitilmediği kanaatindeler. İlla kıyamet kopmasını beklemeden işlerin düzenlemesine girişmek gerekir. Bu bir siyasi parti, iktidar ve muhalefet meselesi değil ulusal bir meseledir. Çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği ve sağlığıdır.
#Eğitimİzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 6. Uluslararası Mizah Festivali Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ndeki açılış töreni ile başladı. Mizahın usta isimlerinin anıldığı törende, tiyatro ve sinema sanatçısı Ahmet Gülhan ile karikatür sanatçıları Eray Özbek ve Nezih Danyal'a 2022 yılı Aziz Nesin Mizah Ödülleri verildi.
#İzmir Mizah FestivaliBugün Avrupa’nın yaşayacağı enerji krizinin ülkemizde kış turizmindeki yoğunluğu artıracağı görüşleri mevcut. Bu konuda da yapacağımız tanıtım faaliyetlerini lütfen mevcut değeri düşürmeden gerçekleştirelim. Bizim sunduğumuz standartlar gerçekten dünya ortalamasının oldukça üzerinde. Biz kendi değerimizi bilelim ki değer kazanabilelim.
#Turizm20. yüzyılın en önemli Çek yazarlarından biri sayılan Bohumil Hrabal, ‘Yetişkinler ve İleri Düzeyde Öğrenciler İçin Dans Dersleri’nde yaşlı bir adamın hayatını tek cümlede özetliyor. İmgeler, metaforlar, göndermelerle dolu, ironik, eğlenceli ve akıcı bir hikâye...
#Yetişkinler Ve İleri Düzeyde Öğrenciler İçin Dans DersleriKordonciyanlar, Atatürk’ün direktifiyle dört kuşağını smokin işine adamış bir aile. Aradan geçen zamanda Hollywood ünlülerinden Oscar’lara uzanan başarılara imza atıyorlar. Sadece üretimle kalmıyor; redingot nedir, fraktan ne farkı var, hangisi, ne zaman, nasıl giyilir; bu kültürün tanınması ve korunması için de çaba sarf ediyorlar. Bu haftaki konuğum Levon Kordonciyan’la eski İstanbul’u, önemli davetlerdeki giyim kurallarını ve günümüz stilini konuştuk.
#Levon KordonciyanKordonciyanlar, Atatürk’ün direktifiyle dört kuşağını smokin işine adamış bir aile. Aradan geçen zamanda Hollywood ünlülerinden Oscar’lara uzanan başarılara imza atıyorlar. Sadece üretimle kalmıyor; redingot nedir, fraktan ne farkı var, hangisi, ne zaman, nasıl giyilir; bu kültürün tanınması ve korunması için de çaba sarf ediyorlar. Bu haftaki konuğum Levon Kordonciyan’la eski İstanbul’u, önemli davetlerdeki giyim kurallarını ve günümüz stilini konuştuk.
#Kordonciyanlar18 Nisan’a kadar CRR Uluslararası Barok Müzik Festivali’ne ev sahipliği yapacak İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun yeni genel sanat yönetmeni Murat Cem Orhan, “Tüm etkinliklerimiz İstanbul insanının entelektüel birikimine kalıcı katkı sağlama amaçlı. Dünyanın en iyi sanatçılarını genç yeteneklerimizle buluşturmaya çalışıyoruz. CRR bir konser salonunun çok ötesinde bir kültür mabedi olacak dedik ve adım adım gerçekleştiriyoruz” diyor.
#CRR Uluslararası Barok Müzik FestivaliÇağrı Saray’ın küratörlüğünde Vision Art Platform’da açılan ‘Bir Yok Oluş Repertuarı’ başlıklı sergi, altı genç sanatçı Bedia Ekiz, Hacer Kıroğlu, Parya Pahlevani, N. Pınar Özen, Tuğçe Diri ve Umut Bahçe’nin çalışmalarıyla ‘yok oluş’ kavramını ‘hafızamız’ üzerinden sorguluyor. Sergide ‘yok oluş’, aynı zamanda yeni bir hayatın da habercisi konumunda. Vision Art Platform’un kurucusu Nisa Taşyar ile ‘Bir Yok Oluş Repertuarı’, 5. Mardin Bienali, ‘Tayfa 35’, NFT ve gelecek projeleri hakkında konuştuk.
#Vision Art PlatformKoleksiyonunda bulunan 12 bini aşkın eserle ‘Türk sanatının hafızası’ konumundaki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, 10 yılın ardından Tophane’deki yeni binasında yarın açılıyor. 1937’de kurulan müzenin eski mêkanındaki ilk ve son sergiye atıfta bulunan ‘Serginin Sergisi II’yle merhaba diyen müzenin açılış süreci, 20 Eylül 2022’deki büyük koleksiyon sergisiyle tamamlanacak. Müzeyi MSGSÜ Rektörü Prof. Handan İnci Elçi’yle konuştuk.
#İstanbul Resim Ve Heykel MüzesiKolay değil... Yeryüzünde yarım asrı yani 50'nci yılını kutlamaya hazırlanıyor. Üstelik bu kutlama öyle bir gün ya da birkaç saatlik değil, yapılan planlara göre bir ay sürecek ve bütün ülke de bu etkinliklerin bir parçası olacak. Yapılan plan ise önceki gün halka da açıklandı.
#Prenses Maryİzleyicinin İstanbul’u canlı-cansız tüm öğeleriyle bir bütün olarak görmesini amaçlayan ‘BURASI’ sergisi çağdaş sanatçıların ve ustaların bu şehirden ilham alan eserlerini bir araya getiriyor. Serginin sanatçılarına ‘onların İstanbul’unu’ sorduk. Kimi Boğaz’da vakit geçirmeyi, kimi Kapalıçarşı’yı gezmeyi, kimi de çay bahçelerinde oturmayı özlediğini anlattı...
#Burası“O yol var ya... Kapkara bir yaradır bende. Ciğerimizin bir parçasını yitirmiştik 13 Mart 2014’te. Yeğenim Tuncay Güryıldız’ı, 39 yaşında almıştı o yol. Anımsadıkça ve bu satırları yazarken yutkunmaktan boğazımı acıtan, gözlerimi dolduran, kimi yaşların sakalıma karışmasını engelleyemediğim fidanımızı...”
#İzmirTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartYıllardır üzerine umutsuzluk bulutları çöken İstanbul yeni bir kültürel patlamanın eşiğinde. Uzmanların şimdiden Türk sanatında ‘üçüncü dalga’ dedikleri bu atılımın en önemli ayağı Dolapdere’de açılan çağdaş sanat müzesi Arter. Dünyadaki benzerlerine meydan okuyan Arter sanat dünyamızda oyunu değiştirecek. Kurucu direktörü Melih Fereli’yle bir araya geldik. Müzenin kuruluşuyla ilgili bilinmeyenleri, Koç ailesinin rolünü ve projenin misyonunu konuştuk.
#Dolapdere