Pera Müzesi ve Büyükada'nın yanı sıra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin yeni binasında 16. İstanbul Bienali sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 'Yedinci Kıta' başlığıyla düzenlenen İstanbul Bienali'nde 26 ülkeden 50'nin üzerinde sanatçı ve sanatçı kolektifinin eserleri yer alacak. Peki, 16. İstanbul Bienali ne zaman başlayacak?
#16. İstanbul Bienali Ne ZamanABD’nin “veri paylaşımına zorlamak ve propaganda yapmak” gerekçesiyle yasaklamak istediği TikTok, Türkiye’de geleneksel aile yapısını bozmaktan tutun çocuk istismarı ve kara para aklamaya kadar farklı konularda eleştiri oklarının hedefinde.
#TiktokSeyahat için fırsat bekleyenlerden misiniz, her fırsatta yola çıkanlardan mı? Öyle bir yıllık ajanda hazırladık ki 2024 yılı boyunca saklayıp, valizinizi hazırlayıp, her yola çıkmak istediğinizde açıp bakacaksınız. Müzik yazarımız Meltem Fıratlı düzenlendikleri şehri renklendiren, sokaklarını cıvıl cıvıl yapan etkinlikler arasından bu yıl en çok merak ettiklerini, sergileri ve sanat fuarlarını paylaştı. Ayrıca yıl boyunca dünyanın dört bir tarafındaki önemli spor organizasyonlarını ve kimi az bilinen, kimi belgesellerden tanıdık etkinliklerle dolu turları da sıraladık. Resmi tatiller ve özel günlerimizde gitmek için plan yapabileceğimiz yurtiçi rota önerilerini de unutmadık...
#FestivalPera Müzesi, hikâyeleme konumunu resme yeniden kazandıran Portekizli ünlü feminist sanatçı Paulo Rego’yu ağırlıyor. Küratörlüğünü Alistair Hicks’in üstlendiği ‘Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi’ başlıklı sergi, sanatçının kişisel öyküsünden kesitler sunmanın yanı sıra eserleriyle faşizme, sömürgeciliğe ve ataerkil baskılara karşı nasıl mücadele ettiğini de gözler önüne seriyor.
#Paula RegoŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul Bienali17 Eylül-20 Kasım tarihleri arasında ücretsiz gezilebilecek 17. İstanbul Bienali’nde ağırlıklı olarak Müze Gazhane ve Pera Müzesi’nde öğrendiğimiz jeolojik, ekolojik, hidrofonik, folklorik, antropolojik, topografik bilginin, gerçeğin haddi hesabı yok. Bienal, elinizde kumanda, bir kıtadan diğerine sizi sürüklerken ayağa kalkmak için hiç de geç olmadığını söylüyor.
#17. İstanbul BienaliYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat Sezonuİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Cumhuriyet’in 50’nci yılında başladığı yolculuğunda yarım asrı geride bıraktı. Müzik, film, caz ve tiyatro alanlarındaki büyük İstanbul Festivalleri ile İstanbul Bienali’ni düzenleyen, Türkiye’de festival kültürünün yerleşmesinde önemli pay sahibi olan İKSV’nin 50 yıllık görkemli tarihini 50 maddede özetledik.
#İksvHalen karla karşılaştığımız için fark edemesek de aslında bahar başladı. Tiyatrolar yeni oyunları, galeriler yeni sergileri, televizyonlar yeni dizileri, restoranlar yeni menüleriyle karşımızda. Pandemi kısıtlamaları da hafifletilmişken uzun bir aradan sonra kültür-sanatın ve şehrin tadını çıkarmak için alanında uzman isimlere ‘yeni sezonda kaçırmamamız gerekenler’i sorduk.
#MÜZİK15 yıllık mekânı Lütfi Kırdar’dan Haliç’teki Tersane İstanbul’a taşınan Contemporary Istanbul’un 16’ncı edisyonu, 5-10 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Başkan Ali Güreli, “Venedik Bienali’ni düşünün, o tarihi yapılarda sanatı izlemek ne kadar müthiş bir duygu. Tersane’nin de böyle bir ruhu var”diyor.
#Tersane İstanbulİstanbul Kültür Sanat Vakfı: Kültür-sanat ekolojik dönüşümde nasıl bir rol oynayabilir? Küresel ekolojik krize dikkat çeken “Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat” başlıklı dokuzuncu raporunda İKSV, kültür-sanat dünyasında ekolojik dönüşüm üzerine bir tartışma alanı açmayı amaçlıyor. Raporda ayrıca, kültür-sanat kurumları için dönüşüm nerede başlayabilir sorusuna cevap olabilecek bazı somut öneriler de sunuluyor.
#İksvTürkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern’in kurucusu Oya Eczacıbaşı, babasının görevi nedeniyle çocukluğunu sıla hasretiyle Fransa’da geçirdi. En büyük rüyası İstanbul’a dönmekti… Sonunda döndü, döndüğü gibi de rüyalarındaki kente bir sanat kurumu kazandırmak için kollarını sıvadı. Bugün 16’ncı yaşını kutlayan İstanbul Modern’i örümcek ağlarıyla kaplı antrepodan gerçeğe dönüştürmek tam 10 yılını aldı…
#GazetehaberleriErnst Franz Vogelmann Vakfı’nın heykel ödülünü bu yıl Ayşe Erkmen aldı. Kurumun ödüllendirdiği ilk kadın sanatçı olan Erkmen: “Kanımca buradaki iyi sanatçıların çoğu kadın ve bu yeni bir şey de değil. Türkiye çağdaş sanat tarihinin bir özelliği ve hâlâ devam ediyor.”
#Gazetehaberleriİsviçreli sanatçı, fotoğrafçı ve çevre savunucusu Michel Comte, Dirimart Dolapdere’deki ‘Işık IV’ başlıklı sergisinde eriyen buzullar üzerinden küresel ısınmanın günlüğünü tutuyor. Comte’nin 20 metre uzunluğundaki anıtsal işi ‘Glacier Terminus’, tüm sergiye hükmediyor.
#Michel ComteHafta içinde WWF’in (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Akdeniz’de plastik kirliliğine dikkat çeken ve bir süredir İstanbul’da demirleyen Blue Panda Yelkenlisi’ne konuk olduk. WWF-Türkiye ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmeleri Derneği (TURYİD) ‘Sıfır Atık’ hareketine destek amacıyla başlattığı girişim çerçevesinde harekete destek veren dernek üyesi restoranların sahipleriyle bir araya geldik.
#Müge Akgün16’ncı İstanbul Bienali bugün kapılarını açıyor. ‘Yedinci Kıta’ başlığıyla 10 Kasım’a kadar sürecek olan ve küratörlüğünü Nicolas Bourriaud’nun üstlendiği bienaldeki eserler ücretsiz görülebilecek. İşte ihtiyacınız olan tüm bilgiler ve etkinlik programı...
#İstanbul BienaliYıllardır üzerine umutsuzluk bulutları çöken İstanbul yeni bir kültürel patlamanın eşiğinde. Uzmanların şimdiden Türk sanatında ‘üçüncü dalga’ dedikleri bu atılımın en önemli ayağı Dolapdere’de açılan çağdaş sanat müzesi Arter. Dünyadaki benzerlerine meydan okuyan Arter sanat dünyamızda oyunu değiştirecek. Kurucu direktörü Melih Fereli’yle bir araya geldik. Müzenin kuruluşuyla ilgili bilinmeyenleri, Koç ailesinin rolünü ve projenin misyonunu konuştuk.
#Dolapdereİstanbul eylül ayıyla birlikte sanat alanında çok önemli bir viraj alıyor. Art arda açılan müzeler, bienal, sanat fuarı, fuar anlamına gelen sergiler ve öteki yan etkinliklerle birlikte bakınca İstanbul yeniden (hem beklenen hem de beklenmeyen şekilde) dünya sanat haritasına oturdu. Ne anlama geliyor bu açılım, nereden kaynaklandı? Bu soruyu serinkanlılıkla irdelemeli. Çünkü hiçbir şey bir çırpıda olmadığı gibi nedensiz bir oluşum da söz konusu değil.
#SANATDünyanın en saygın mimarlık bienalleri arasında gösterilen Sao Paulo Mimarlık Bienali’ne, Türkiye’den davet edilen ilk proje ‘IPL’ (Informal Parking Lots of İstanbul) oldu. Kerem Piker Mimarlık tarafından hazırlanan ve İstanbul’un tarihi mekanlarındaki otoparkları araştıran ‘ILP’ projesi, bienalde sergilenecek 50 proje arasında yer alıyor.
#Kerem PikerDünyanın en önemli sanat etkinliklerinden 58. Venedik Bienali başladı. İnci Eviner’in ‘Biz, Başka Yerde’ adlı eserinin yer aldığı Türkiye Pavyonu, Der Spiegel, Art Newspaper, Artnet gibi yayınlar tarafından en başarılı 10 ülke pavyonundan biri olarak gösteriliyor. İşe “Günlük basit jestler ne zaman ve nasıl siyasileşir? En insani ihtiyaç, duygu ve arzular nasıl bu kadar tehlikeli hale gelebilir?” diye sorarak başladığını söyleyen Eviner ile Venedik’te buluştuk.
#İnci EvinerKüratör Jan Boelen, ‘Okullar Okulu’ başlığıyla yarın açılacak 4. İstanbul Tasarım Bienali’ni anlattı: “Bienaller gibi sergilere bu çağda ihtiyacımız var mı? Belki de ihtiyacımız olan başka bir şey. Tasarım eğitimi, küresel olarak bir tür krizde. Neyi nasıl ürettiğimizi, tasarım eğitiminin nasıl olması gerektiğini yeniden düşünmeliyiz.”
#Jan Boelen