Bugün, dünya siyasi tarihinin en önemli olaylarından olan Tahran'da ve Orta Doğu'da büyük toplumsal değişimlere yol açan İran devriminin 42. yıldönümü. Televizyonların canlı yayınladığı görüntülere göre binlerce İranlının sokaklara koşarak kutladığı yıldönümü halka koronavirüs salgınını unutturdu; sosyal mesafe kuralları hiçe sayıldı.
#İranAile Meclisi’nin bu haftaki konukları AK Parti Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız ve eşi Emine Yıldız. Yolları Hariciye koridorlarında kesişmiş. Ahmet Yıldız’ın ‘matmazel’ hitabıyla başlayan hikâyelerini, çocukları 18 yaşındaki Hatice Sıla, 16 yaşındaki Yusuf Alp ve 13 yaşındaki Tolgahan ile birlikte dinliyoruz.
#GazetehaberleriBaykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında canlı yayında soruları yanıtladı. Bayraktar solunum cihazlarıyla ilgili olarak, "Solunum cihazı hikayesindeki en önemli husus budur. Bir seferberlik, birliktelik, o ruh... Dünya devleri bunu başaramadı." dedi. Ayrıca, "40 metrekare bir odada 10 sene yaşadım. Damat olduktan sonra Zeytin Dalı Harekatında hangarda 4 ay yattım." ifadelerini kullandı. Bağış iddialarıyla ilgili konuşan Bayraktar, "Şimdi burada eğitim görenler, bir sınava giriyorlar. Buna inanılmaz ilgi var. Onlardan en başarılı kesim seçiliyor. Belediyenin yerinde, bizim öğretmenlerimiz tarafından eğitim görüyorlar. Biz üstüne eğitmen veriyoruz, destek veriyoruz. Ama destek almış gibi gösterilmeye çalışılıyoruz. Ondan önce nakit aldı diyorlardı. Sonra nakit değil dediler, destek almaya çevirdiler biz itiraz edince. Önce para aldı dediler. Seçim döneminde kirli kampanya başlattılar. Mahkemeye verdik. Bırakın para almayı, biz para verdik, emek verdik. Ben parayı o kadar kıymetli görmem." dedi.
#Selçuk BayraktarÜnlü yönetmen Sinan Çetin’in oğlu Rafael Cemo Çetin, hem yapımcılığını hem de başrolünü üstlendiği “New York in New York” ile ilk sınavını veriyor. Gelecek hafta vizyona girecek bu filmle “sektörde ben de varım” demeye hazırlanan genç sinemacı, mesleki anlamda babasına duyduğu hayranlığı da gizlemiyor: “Bana göre Sinan Çetin dışında iyi bir yönetmen yok bu ülkede. Babam olmasa da fikrim değişmezdi.”
#Tülay DemirÜnlü yönetmen Sinan Çetin’in oğlu Rafael Cemo Çetin, hem yapımcılığını hem de başrolünü üstlendiği “New York in New York” ile ilk sınavını veriyor. Gelecek hafta vizyona girecek bu filmle “sektörde ben de varım” demeye hazırlanan genç sinemacı, mesleki anlamda babasına duyduğu hayranlığı da gizlemiyor: “Bana göre Sinan Çetin dışında iyi bir yönetmen yok bu ülkede. Babam olmasa da fikrim değişmezdi.”
#Tülay DemirAndrea Nahles, Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) eylül ayındaki seçimlerde uğradığı hezimet sonucu, çalkantılı günlerden sonra Genel Başkan seçildi. Her seçimde sandıktan oy kaybıyla çıkan SPD’yi temelden yenileme hedefiyle gelen Nahles, 100’üncü gününü doldurdu. Ama anketlerde düşüş sürüyor.
#Andrea NahlesENKA Holding’in kurucusu Şarık Tara, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Makedonya’nın başkenti Üsküp’te doğan Tara, 12 yaşında İstanbul’a göç etmiş, Türkiye’de kendisine yeni bir hayat kurmuştu. 1957 yılında eniştesi Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA’yı kuran Tara, bir röportajında, “ENKA’yı bir dünya şirketi yapmak için çok çalıştım ve muvaffak oldum” demişti.
#Şarık TaraCHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce Star TV’nin seçim özel yayınına konuk oldu. İnce, "Yani fakir evlatları şehit olurken… Ben bedellileri anlıyorum dedim ama fakir evlatlarını da anlamak lazım. Bunun yolu herhalde Türkiye cumhuriyeti yurttaşlarının tümünü 2 ay askerlikten geçirip, profesyonel bir ordu kurmak. Bedelli askerlik benim gündemimde yok." dedi.
#Erken7 Haziran seçimlerinde girdiği Meclis’te sadece 5 ay milletvekili olarak kalan Uğur Işılak, “Aklıma Düşünce” adlı bir albüm çıkardı. 2014’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a uyarladığı “Dombra” şarkısını bu kez Kırgız Türkçesiyle yorumlayan Işılak’a siyasetten müziğe kadar merak ettiğim her şeyi sordum.
#Uğur IşılakEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteKüba’daki 10 günlük çalışmalarımız bize neyi gösterdi? Fidel Castro mı haklı? Ona diktatör diyenler mi? Karayipler’deki sosyalizm deneyimi dünya tarihini nasıl etkileyecek? Ve en önemlisi, iki yıl sonra son Castro da görevi bıraktığında adada neler yaşanacak?
#KübaBir Yeşilçam efsanesi... Dört yapraklı yoncanın parçası... İç ısıtan gülümsemesini yüzünden eksik etmeyen bir İstanbul hanımefendisi... Türk sinemasının en fazla ödüllü kadın oyuncusu... Hülya Koçyiğit, sinemamızın 100’üncü yıldönümünde 50’nci sanat yılını kutluyor. O kutlamaya biz de tarihten yapraklar araladığımız bu röportajla eşlik ettik...
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Yerel seçimlerde CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterdiği eski MHP’li Mansur Yavaş, kendilerinden çalındığını düşündüğü seçim için hukuki mücadelesini sürdürüyor. Ancak bir yandan da Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık konusunu gündemine almış. Muhalefetin konuştuğu çatı aday profili için uygun isim olduğuna inanıyor, ancak MHP yönetimi ile kavgalı ayrıldığı için meseleyi ‘Kemal Bey’ üzerinden konuşmayı tercih ediyor. ''Cumhurbaşkanı olmayı kim istemez ki'' diyen Yavaş, ''Eğer AYM olumsuz karar verirse hemen arkadaşlarımızla toplanıp, ne yapacağımıza bakarız'' diyor. Gezi protestolarının birinci yıldönümünün gölgesinde Mansur Yavaş’ın yeni kariyer hedeflerini konuştuk. Kendi Cumhurbaşkanlığı adaylığının Gezi ile birlikte iyice keskinleşen kutuplaşmada sonun başlangıcını temsil edebileceği gibi bir iddiası var. Yavaş’a göre ‘ideolojiler öldü’ ama o hâlâ bir ülkücü!
Birçok şapkası var İsmail Ünal’ın; Beşiktaş Belediye Başkanı, Kara Kartal’ın ‘iflah olmaz fedaisi’, aileden CHP’li, iki çocuk babası, mutlu aile reisi ve fena halde karizmatik bir politikacı... Ama onun için her şeyden önemli olan Beşiktaş aşkı... Büyükşehir Belediyesi’ne talip olur mu olmaz mı bilemem ama bir gün Beşiktaş’ın başkanlık koltuğuna oturacağı kesin gibi. Başkan’dan randevu istediğim zaman tek şartı oldu; Beşiktaş forması giyecekmişim. Ne kadar kıvırdıysam ikna edemedim ve bir günlüğüne; meslek aşkına ‘dönekliği’ sineye çekip Beşiktaş’a transfer oldum. Affetsin beni Galatasaraylı dostlar...
Başbakan Erdoğan, partisinin değerlendirme toplantısında okullarda tek tipten serbest kıyafete geçişle ilgili eleştirilere yanıt verdi: ''Tek tip kıyafette önlüğün kumaşından, ayakkabıdan kimin zengin kimin fakir olduğu anlaşılırdı'' dedi. Başbakan Erdoğan, BDP'lilerin dokunulmazlığının kaldırılması konusunda da "BDP'liler eğer Meclis’te olacaklarsa önce terörü desteklemediklerini göstersinler" dedi.
Cırt diye okunuyor. Akıyor resmen. Yormuyor, germiyor. Ve bu defa Ayşe Kulin, kendisi için cesur bir maceraya atılıyor, ‘seksten ari bir eşcinsel aşk’ı anlatıyor. Eşcinsel dünyayı pek yakından bilmese de, gay arkadaşlarından onay alıyor. Everest’ten çıktı, 100 bin basıldı, bu arada romanın adı ‘Gizli Anların Yolcusu’. Sözcüklerin baş harflerini bir araya getirin bakalım ne oluyor...
Time dergisi her yıl dünyanın en etkili 100 kişisini sıralayan bir liste yapıyor... Listeye liderler, bilim insanları, sanatçılar, düşünürler, din adamları giriyor. Peki Türkiye’de yaşayan en etkili isimler kimler? Yoğun gündemde hayatımıza kimler yön veriyor? 4 YÜZ, ‘Türkiye’nin en etkili 10 ismi kim’ sorusunun cevabını aradı. Enis Berberoğlu, Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin ve Ahmet Hakan’ın kalemlerinden, sonuçları çok konuşulacak, çok tartışılacak bir liste ortaya çıktı
“Türkler göçebe millettir” denir ya, Cumhuriyet döneminin en büyük göçünü gerçekleştirmeye başladığımız tarihin üzerinden tam 50 yıl geçti. 1961’deki ilk ‘konuk Türk işçisi’nin ardından milyonlarca erkek ve kadın ‘acı vatan’a gitti. Başta hepsi 1-2 yıllığına diye niyetlendi ama çoğu geri dönmedi. Orada evlendiler, çocuk sahibi oldular, iş kurdular, yaşlandılar ve öldüler. En büyük zorluğu ‘Alamancı’ olarak anılan ilk nesil çekti. Ne Almanya’da Alman ne de Türkiye’de Türk olabildiler. Hep yabancı gibi yaşadılar. Ama onların çocukları ve torunları, bugün Alman toplumunda her alanda söz sahibi. Üçüncü nesil, kendini iki ülkenin ve kültürün karışımı olarak tanımlıyor. Aralarından dünyaca ünlü yönetmenler, yazarlar, oyuncular, sporcular, bilim insanları ve siyasetçiler çıkıyor