Erimeyi o da durduramadı

Güncelleme Tarihi:

Erimeyi o da durduramadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2018 11:53

Andrea Nahles, Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) eylül ayındaki seçimlerde uğradığı hezimet sonucu, çalkantılı günlerden sonra Genel Başkan seçildi. Her seçimde sandıktan oy kaybıyla çıkan SPD’yi temelden yenileme hedefiyle gelen Nahles, 100’üncü gününü doldurdu. Ama anketlerde düşüş sürüyor.

Haberin Devamı

ANDREA Nahles safkan bir politikacı. Ren bölgesindeki 9 bin nüfuslu bir kentte duvarcı bir baba ve ev kadını annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İnançlı bir Katolik. 18 yaşında liseli bir genç kız olarak SPD’ye girdi. Lise gazetesine hayalindeki meslek dalı olarak, “Ya başbakan ya ev kadını” diye yazdı. Alman dili ve edebiyatı okudu. Master tezini ‘Aşk Romanı Dizilerinde Felaketin İşlevi’ üzerine yazdı. Siyasete atılmasına dini inancının teşvik ettiğini söyledi. SPD gençlik teşkilatı Juso’ların genel başkanlığından SPD Genel Sekreterliğine, Parti Başkan yardımcılığından, Bakanlık ve Grup Başkanlığı’na kadar partinin tüm yönetim kademelerinde görev yaptı. 2009’da ‘Kadın, İnançlı, Dindar, Solcu’ başlığıyla kendi biyografisini yazdı.

TARİHİNDEKİ İLK KADIN
Geçen eylül ayında genel seçimlerde SPD yüzde 20.5 oyla sandıkta ağır yenilgi alınca, parti içinde başlayan deprem sonucu Martin Schulz genel başkanlığı bırakmak zorunda kaldı. Nahles 22 Nisan 2018’de Wiesbaden’de yapılan kurultayda delegelerin yüzde 66 gibi düşük oylarıyla SPD’nin Genel Başkanı seçildi. Muhafazakar Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) 18 yıl önce Angela Merkel’i bir kadın olarak Genel Başkan seçerken, Sosyal Demokratlar muhafazakar Hıristiyan Demokrat Birlik’ten 18 yıl sonra, tarihinde ilk kez bir kadını parti genel başkanlığına getirdi.

Haberin Devamı

SESSİZ POLİTİKA İZLİYOR
48 yaşında, deneyimli bir politikacı olan Nahles, SPD’yi temelden yenilemek, bölünmüş partiyi bütünleştirmek ve partiye yeni bir ruh kazandırmak hedefiyle geldi. Genel Başkan seçileli 100 gününü doldurdu. Şimdiye kadar bağıran çağıran, ya da polemik yapan bir politikacı profilinin tersine sessiz bir politika izliyor. Sosyal Demokrat eski Başbakan Schröder’in sosyal hakları kısıtlayan Agenda 2010 reformlarına o zaman başkaldıran Nahles, kamuoyunda sol görüşlü olarak biliniyor. 100 gün sonra SPD’de henüz bir yenilik görünmüyor. Ama parti içinde bir gürültü de yok. SPD’nin isyancı ruhlu Juso Başkanı Kevin Kühnert de Nahles’ten memnun görünüyor. Kühnert, Nahles için “Şahsi görüşmelerde çok zaman ayırıyor. Sabah akşam arıyor” diyor.

Haberin Devamı

İLK SINAVI BAVYERA’DA VERECEK
Ama Andrea Nahles henüz SPD’nin anketlerdeki düşüşünü durduramadı. Almanya genelinde oyları yüzde 18’lerde görünüyor. 14 Ekim’de Bavyera Eyaleti’nde seçimler var. Bavyera Almanya’nın tutucu ve SPD’nin en zayıf olduğu eyaletlerin başında. Muhafazakar Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) 61 yıldır Bavyera’yı yönetiyor. SPD’nin oyları yüzde 13’lerde görünüyor. Nahles 100’üncü gününde Bavyera gezisine çıktı. Seçim kampanyası yapacak. Bavyera Nahles’in parti genel başkanı olarak ilk seçim sınavı olacak. Çok zorlu bir sınav. Eğer SPD, aşırı sağcı AfD’nin gerisine düşerse, bu yenilgi Nahles’in hanesine yazılacak. SPD o zaman da sakin kalır mı? Bunu seçim sonuçları gösterecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!