Yolculuk her mevsim güzel olsa da sonbahar çok farklı… Yeşilden sarıya ve turuncuya dönen ağaçların yarattığı renk cümbüşünü yürüyüş yaparak izlemek insana huzur veriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın doğa harikası yürüyüş rotaları hangileri?' diye sorduk. Likya’dan Frig’e, Tarihi Roma Yolu’ndan milli parklara kadar 10 rotayı önerdiler.
#RotaABB, Namazgâh Tepe bölgesinin dokusuna uygun bir anıt yapılması için çalışmalara başlandığını duyurdu. Ayrıca Bentderesi’ndeki 20 bin metrekarelik alanın da dolmuş duraklarının taşınması sonrasında yeşil rekreasyon alanına dönüştürüleceği belirtildi.
#Namazgâh TepesiFerah bir görünümü olan Eski Cami’nin önemli özelliklerinden biri içerisindeki süslü yapısıdır. Klasik mimarinin habercisi olarak anılan Üç Şerefeli Cami ise minarelerden biri 3 şerefe uygulaması ile dikkat çeker ve cami de halk arasında bu adla anılır. Edirne için yazılacak çok şey var; ama bu hafta sizi Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami’ye götüreceğiz.
#BursaUlus’taki ‘Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi’ kapsamında yapılan restorasyon çalışmalarında Antik Roma Dönemi’ne ait eserlere rastlanıldı. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “Ankara ve Türkiye için, ‘Anadolu tarihi açısından yeni ufuklar açıcı bir buluştur” değerlendirmesi yaptı.
#ABBAnnemin köyüne selam vermeden olmazdı. Selanik muhaciri olan dedemlerin dilinde burası Gölyazı değil, Apolyont. Peki, bu adın kökeni nereye dayanıyor? Kasaba, milattan önce 2’nci yüzyılın ortalarında kurulduğu tahmin edilen Apollon Krallığı’nın merkezi. Malum antikçağ Anadolu’sunda şiir tanrısı Apollon adına yapılmış dokuz kent mevcut. Burası, Rhyndakos(Mustafakemalpaşa) Çayı kenarında kurulduğu için Apollonia ad Rhyndacum diye anılan bölge. Gölyazı’nın civarında başka adalar da mevcut. Sadece suların değil, efsanelerin de çevrelediği ve Bizans döneminde manastıra çevrilen Kız Adası mesela. Buradaki tapınak, görkeminden dolayı Roma devrindeki paralarda resmedilmiş. 198-217 yılları arasında hüküm sürmüş 22’nci Roma İmparatoru Carakalla adına basılan sikkelerin ön yüzünde bu tapınak varmış. Eski tapınağın taşları, Haydarpaşa İskelesi’nin yapımında, başka bir ayrılığın istasyonunda kullanılmış. Bu dönemde sandal sefası yapmadan ve suya bakıp güneşi batırmadan dönmeyin.
#SeyahatUzun tatilleri yazın yapmaya alışkın olduğumuz için kış tatillerine çok ilgi göstermiyoruz. Bir de kışın havaların iyice soğuk olduğu zamanlar gelince tatil aklımızın köşesinden bile geçmiyor. Halbuki Türkiye’de kışın da baharı ya da yazı yaşayacağınız yerler var. Uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler’ diye sorduk. 5 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#Tatilİstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde yaşıyorsanız, tüm haftayı stresle geçirdiğiniz durumlarla sık sık karşılaşıyorsunuz demektir. Üstüne bir de bunlara yoğun iş hayatı eklenince bünyeye hafta sonu doğada vakit geçirecek yerler gerekiyor. Biz de sonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde uzmanlarımıza ‘doğa içinde ailecek nerelerde yürüyüş yapılabilir?’ diye sorduk. 12 şehirden birbirinden güzel 18 adresi önerdiler.
#SeyahatSöylencelerin gerçeğe dönüştüğü, üç büyük dinin kutsal kabul ettiği mekânların ev sahibi, efsanevi Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın gözdesi Tarsus, Türkiye’de turizmin vitrinine çıkmaya hazırlanıyor. Nasıl mı? Müthiş lezzetleri, doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle…
#TarsusMersin'de tek parça kaya kütlesi oyularak oluşturulan şimdilerde portakal ağaçları arasında kalan 2 bin 700 yıllık anıt, görkemini koruyor. 9 metre yüksekliğindeki anıtın, milattan önce 7'nci yüzyılda Yunanları yenen Asur Kralı Sanherip’in zafer anıtı olduğu üzerinde duruluyor.
#MersinMERSİN'de tek parça kaya kütlesi oyularak oluşturulan şimdilerde portakal ağaçları arasında kalan 2 bin 700 yıllık anıt, görkemini koruyor. 9 metre yüksekliğindeki anıtın, milattan önce 7'nci yüzyılda Yunanları yenen Asur Kralı Sanherip’in zafer anıtı olduğu üzerinde duruluyor.
#MersinAtatürk’ün başkent ilan etmesinin ardından modernleşme ve gelişme anlamında büyük bir değişim geçiren Ankara, tarihi boyunca görkemli günler yaşadığı dönemlere sahip oldu. Binlerce yıl öncesine uzanan tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Ankara’da özellikle Roma İmparatorluğu’nun etkisi oldukça etkili. Ulus bölgesinde Romalılara ait pek çok yapı, günümüze kadar ulaşmış durumda. Pek çok Ankaralının henüz varlığından bihaber olduğu, günlük koşturmacanın içinde yanından geçerken fark etmediğimiz bu tarihi değerler, binlerce yıl öncesine ışık tutuyor.
#Haşim KILIÇAnkara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı, 2021 yılı için kent merkezi başta olmak üzere farklı noktalarda, restorasyondan sokak sağlıklaştırmaya, kentsel tasarımdan çevre düzenlemesine kadar bir çok projeyi hayata geçirmeyi planlıyor.
#ABBMANİSA’nın Yunusemre ilçesine 30 kilometre mesafede bulunan kırsal Köseler Mahallesi’ndeki M.Ö. 8’inci yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalan, Aiollerin yaşadığı Aigai Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda, yaklaşık 2 bin yıllık yol ortaya çıkarıldı. Antik yolun İzmir Aliağa ilçesi Yenişakran Mahallesi’nden Manisa’ya kadar uzandığı ve 60 kilometre olduğu tahmin ediliyor.
#ManisaMersin'in Silifke ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Uzuncaburç Mahallesi'nde M.Ö. 2'nci yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalan Rahip Krallar Hanedanlığı'nın yaşadığı Diocaesarea Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda, ortaya çıkarılan Roma dönemine ait 32 mezar ve 2 kilometrelik yol, düzenlenerek gezi parkuru haline getirildi.
#Uzuncaburç Mahallesi