Haşim KILIÇ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2021 23:48
Atatürk’ün başkent ilan etmesinin ardından modernleşme ve gelişme anlamında büyük bir değişim geçiren Ankara, tarihi boyunca görkemli günler yaşadığı dönemlere sahip oldu. Binlerce yıl öncesine uzanan tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Ankara’da özellikle Roma İmparatorluğu’nun etkisi oldukça etkili. Ulus bölgesinde Romalılara ait pek çok yapı, günümüze kadar ulaşmış durumda. Pek çok Ankaralının henüz varlığından bihaber olduğu, günlük koşturmacanın içinde yanından geçerken fark etmediğimiz bu tarihi değerler, binlerce yıl öncesine ışık tutuyor.
Tarihi Ulus bölgesi, Cumhuriyet döneminin en güzel mimari örneklerine ev sahipliği yaparken binlerce yıl öncesine uzanan antik izlerle şüphesiz Başkent’in en özel bölgesi. Yakın ve eski tarihi bir arada sunan bölge, adeta açık hava müzesi gibi. Roma İmparatoru Hadrianus döneminde (117-138) ‘Büyük Kent’ ünvanını alan şehir, o dönem Roma İmparatorluğu’nun en görkemli üç şehrinden biriydi. Bu görkemli dönemin izlerini bugün görebilmek mümkün. Roma Hamamı, Julien Sütunu, Augustus Tapınağı, Antik Roma Tiyatrosu, Roma Yolu, Roma döneminin Ankara’sını yansıtıyor.
ROMA HAMAMIŞehirdeki en önemli Roma eserlerinden biri olan Roma Hamamı, Çankırı Caddesi üzerinde bulunuyor. 3. Yüzyılda Roma İmparatoru Caracalla döneminde Sağlık Tanrısı Asklepion adına yapılan Roma Hamamı, oldukça geniş bir alanı kapsıyor. 1940-1943 yılları arasında yapılan kazılarda ortaya çıkartılan bu muhteşem yapı, güreş ve kapalı hamam kısımları olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Şu an açık hava müzesi olan Roma Hamamı’nda mezar taşları, sütunlar ve hamam bölümünü görebilmek mümkün.
JULİEN SÜTUNUMilattan sonra 361–363 yılları arasında Roma İmparatoru Julianus’ın Ankara’dan geçmesi şerefine sütun inşa edilen Julien Sütunu, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin önündeki meydanda yer alıyor. 15 metre yüksekliğe sahip olan sütunun gövdesinde birçok halka taş yer alıyor. Halka taşların üst üste getirilmesi neticesinde bugünkü şeklini alan sütun, tek parça olarak görünmektedir.
AUGUSTUS TAPINAĞIRoma İmparatorluğu’ndan Augustus tarafından Kybele ve Men Kutsal alanının üzerine M.Ö. 25-20 yılları arasında inşa edildi. Tapınak Augustus’un yaptığı işleri aktaran kitabeleri ile önem taşıyor. Dünyada ‘Ankara anıtı’ (Monumentum Ankyranum) olarak bilinen bu kaynak, tapınağın duvarlarına Yunanca ve Latince olarak iki dilde yazılmış. Ankara’nın Türkler tarafından alınmasının ardından tapınağın yanına 15. Yüzyılda Hacı Bayram Veli Camii inşa edildi. Şu an cami ve tapınak, yan yana ve ziyaretçilerini bekliyor.
ANTİK ROMA TİYATROSUBentderesi’nde bulunan Antik Roma Tiyatrosu’nun yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 2. Yüzyıl’da yapıldığı tahmin ediliyor. 1982-1986 yılları arasında Anadolu Medeniyetleri Müzesi öncülüğünde yürütülen kazılan neticesinde ortaya çıkarılan yapıda şu an restorasyon çalışmaları yürütülüyor. Yaklaşık iki yıl sürmesi planlanan çalışmaların ardından Antik Roma Tiyatrosu ziyarete açılacak.
ANTİK ROMA YOLUUlus Şehir Çarşısı’nın inşası sırasında ortaya çıkan Antik Roma Yolu’nun bugün sadece küçük bir kısmı görülebiliyor. 216 metre uzunluğundaki yol, 6.7 metre genişliğe sahip. Yolu oluşturan sütunların ve taşların görülebildiği Antik Roma Yolu, ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden atıl durumda. Etrafında herhangi bir koruma şeridinin olmadığı tarihi alan, korunma altına alınmayı bekliyor.