Anadolu tarihi açısından yeni ufuklar açıcı bir buluştur

Güncelleme Tarihi:

Anadolu tarihi açısından yeni ufuklar açıcı bir buluştur
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2022 09:51

Ulus’taki ‘Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi’ kapsamında yapılan restorasyon çalışmalarında Antik Roma Dönemi’ne ait eserlere rastlanıldı. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “Ankara ve Türkiye için, ‘Anadolu tarihi açısından yeni ufuklar açıcı bir buluştur” değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

Ulus’ta devam eden ‘Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi’ kapsamında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında Antik Roma Dönemi’ne ait birçok taşınabilir ve taşınamayan eserlere rastlanıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı’nın yürüttüğü kazı çalışmasında tarihi buluntuların saptandığı bölge, bilimsel kazılara da ışık tutarak arkeopark hâline dönüştürülecek. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, yeni ortaya çıkan buluntuların çoğunun bilimsel tezlerde yer almadığını belirterek, “Ankara ve Türkiye için, ‘Anadolu tarihi açısından yeni ufuklar açıcı bir buluştur’ diye düşünüyoruz” dedi. Ödemiş şöyle devam etti:

Anadolu tarihi açısından yeni ufuklar açıcı bir buluştur


ÇOĞU BİLİMSEL TEZLERDE YOK

“ABB olarak gerçekleştirdiğimiz ‘Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi’ kapsamında çalışmalarımız sürerken Ankara’nın geçmiş tarihine yönelik özellikle Roma Dönemi’ne yönelik çok değerli bulgular bulundu. Burada yaptığımız arkeopark çalışması klasik bir peyzaj tasarım projesi olmaktan öte gerçek anlamda bir arkeoparka dönüşecek. Ankara’da üzerinde çalışma yaptığımız arkeopark ise tarihi kazıların ve tarihi buluntuların olduğu bilimsel kazıların devam edeceği önemli bir arkeopark hâlini alacak. Sevindirici yanı da şu, bugün burada bulunan buluntuların çoğu bilimsel tezlerde yok. Bilime de bu sayede katkı sağlamış olacağız ”

ROMA YOLU VE TUĞLA TONOZLAR TESPİT ETTİK

Doğu-batı aksında Roma Dönemi’ne ait yapı duvarınınbulunmasıyla uygulama projesi kapsamında arkeoparka nitelikli bir eser kazandıracaklarının altını çizen ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı İnşaat Mühendisi Mehmet Emin Sancak ise “17 bin metrekare alanda inşaat çalışmamız devam etmektedir. Arkeopark kazılarına Anadolu Medeniyetleri Müzesi eşliğinde devam ediyoruz. Roma yolu ve tuğla tonozlar tespit ettik burada. Sur duvarının güçlendirilmesi, seyir terasları, seyir kafesi ve ziyaretçi binası bu süreçte yapılmaya devam ediyor” dedi.

Anadolu tarihi açısından yeni ufuklar açıcı bir buluştur

Sarnıç çevresinde gerçekleştirilen kazılar kapsamında Roma Dönemi’ne ait olduğu düşünülen ‘yapı beden duvarı’ ortaya çıkarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!