Gebelik haberleri sayfasında Gebelik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8528 Gebelik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Gebelik veya hamilelik; erkekten gelen sperm ile kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen fetusun kadın organ ve dokularında değişiklikler meydana getirdiği, doğuma kadar geçen yaklaşık 9 aylık (266-270 günlük) dönem.
Sevgili Hürriyet okurları... Kış aylarının iyice kendini hissettirdiği şu günlerde, özellikle Ankara gibi soğukların sert geçtiği bir şehirde hamilelik sürecini daha sağlıklı ve konforlu geçirmek isteyen anne adayları için bazı öneriler paylaşmak istiyorum.
#Kış AylarıTekrarlayan gebelik kaybı ardışık olarak iki veya daha fazla sayıda gebelik kaybının yaşanması olarak tanımlanır. Bu durum, kadınların yaklaşık %1-2'sini etkileyen ciddi bir üreme sağlığı sorunudur. Genetik faktörler, anatomik bozukluklar, hormonal dengesizlikler, bağışıklık sistemi sorunları, birtakım enfeksiyonlar ve çevresel faktörler tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açan problemler arasında gösterilebilir.
#Tekrarlayan Gebelik KaybıAdını özellikle güzellik ve kozmetik alanında duyduğumuz hiyalüronik asit şimdi de çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerimizin tüp bebek tedavilerinde yerini aldı. EmbryoGlue adı verilen uygulamayla içeriğinde hiyalüronik asit bulunan transfer sıvısı, çiftlerden elde edilen embriyoların transfer aşamasında kullanılarak gebelik şansını artırmaktadır.
#Hiyalüronik AsitÇocuk sahibi olma problemiyle başvuran hastalarımızda yaptığımız detaylı muayene ve değerlendirmelerin ardından anne-baba olmalarını engelleyen faktörleri net bir şekilde ortaya koyabilmek adına A’dan Z’ye gerekli tüm testlerin yapılması istenmektedir. Bu testlerin sonucuna bakıldığında çiftlerin üreme sağlığına yönelik erkek ya da kadın kaynaklı birtakım problemler tespit edilirken bir grup hastada hamile kalmayı engelleyecek herhangi bir sorun görülmemektedir.
#GebelikHamileler oruç tutabilir mi sorusu Ramazan ayının gelmesi sebebiyle gündeme geldi. 11 ayın sultanı Ramazan ayı 23 Mart Perşembe günü tutulacak ilk oruçla birlikte başlıyor. Gebe olan ve oruç tutmak isteyen kişiler de konuyla ilgili fetvaları ve açıklamaları takip ediyor. Peki, Ramazan’da hamileyken oruç tutmak zararlı mıdır?
#RamazanHamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor. ama araştırmalar diş eti hastalıklarına dikkat çekiyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikTüp bebek tedavisinin ortaya çıkışı ve uygulanmaya başlanması tüplerden kaynaklı problemlere bağlı gelişmiştir. Tüpleri kapalı olan kadınlarda sperm ve yumurta birleşemediği için doğal yolla gebelik oluşmamaktadır ve bu sebeple 1970 li yıllarında sonuna doğru sperm ile yumurtanın laboratuvarda birleştirilerek rahme transfer edilmesiyle tüp bebek tedavisi uygulanmaya başlamıştır. Geçirilmiş olan birtakım ameliyatların etkisi, yapısal durumlar, bazı enfeksiyonlar tüplerin tıkanmasına yol açabilecek faktörler arasındadır. Uygun bir tedavi şekli ile müdahale edilmezse tüplerin tıkalı olan kadınların doğal yolla hamile kalma şansı çok düşüktür ama tüp bebek tedavisiyle anne olmaları mümkündür.
#Tüp Bebek TedavisiHamileyken oruç tutulur mu sorusu Ramazan ayının gelişiyle beraber gündeme geldi. Sağlığı yerinde olan Müslümanların oruç tutması farzdır. Fakat bu durum hamileler için farklılık gösterebilir. Gebe olan ve oruç tutmak isteyen kişiler de konuyla ilgili fetvaları takip ediyor. Hamileler oruç tutabilir mi? sorusu ile ilgili olarak Diyanet’in resmi internet sitesinde yayınlanan fetva konuya ilişkin soru işaretlerine açıklık getiriyor. Peki, Hamileyken oruç tutulur mu, zararlı mı? İşte cevabı…
#RamazanBritt isimli 23 yaşındaki kadın çektiği mide ağrıları için gittiği acil serviste hamile olduğunu öğrendi ve doğuma alındı. Genç kadının doğum yapmadan bir kaç hafta önceki fotoğraflarını paylaştığı video sosyal medyada viral hale geldi ve binlerce beğeni aldı.
#DoğumGebelik dönemlerinde meydana gelebilen bir takım reflekslerin söz konusu olabildiğini söylemek mümkündür. Özellikle mor refleksi de bu refleksler arasında yer almaktadır. Bu yüzden moro refleksinin ne olduğunu ve ne zaman başladığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Moro refleksi nedir? Ne zaman başlar veya kaybolur? Moro refleksi nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.
#Moro RefleksiGebelik belirtileri sayesinde hamile olduğunu anlamak mümkündür. Bununla beraber gebeliğin en mühim semptomlarından birisi de meme ucu hassasiyeti olarak bilinir. Gebelik döneminde meme ucu hassasiyeti ve büyüme en fazla rastlanan gebelik semptomları arasında yer almaktadır. Peki, meme ucu hassasiyeti hamilelik belirtisi mi detayları ile derledik.
#HamilelikYaklaşık iki yıldır tüm hızıyla devam eden Covid-19’un yeni varyantı Omicron çok hızlı bulaştığı için, anne adaylarında da görülme sıklığı artıyor. Bu durumun gebelikte stresi çok daha fazla artırdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Habibe Seyisoğlu, pandemi sürecinde sağlıklı bir gebelik için basit ama etkili 10 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmicronAnne adayları hamilelik sürecinde gebelik hesaplama için çeşitli yöntemlere başvururlar. Her kadının belirli yumurtlama dönemi olduğu gibi hamilelik hesaplamada ilk ilişkiye girlen tarih önem taşır. Ayrıca hamilelik hesaplama için adet döngüsüne dikkat edilmesi gerekir. Adet başlangıcı kaç aylık hamile olunduğunu açıklığa kavuşturan tek etmendir. Peki hamilelik (gebelik) nasıl hesaplanır? İşte, ay ay hamilelik hesaplama yöntemleri...
#Hamilelik HesaplamaNe kadar ileriye ötelense de çoğu evlilikte daha ilk günden itibaren bir çocuk beklentisi kendini gösterir. Aylar geçtikçe bu beklenti bir endişe halini alır ve nihayet bir gün sabırlar tükenerek tedavi arayışı başlar. Tedavi sürecinde de en büyük endişe, doğal yolla gebe kalınabilir mi yoksa tüp bebeğin mi gerekeceğidir. Hiç kuşkusuz son çare tüp bebek. Tüp bebeğin ortalama %50’lik başarısı küçümsenemez. Ancak tabii ki en ideali de doğal yolla kalınacak bir gebelikle evlat sahibi olmaktır. O halde doğal yolla gebe kalma şansı nedir?
#Doğal Yolla Hamile KalmaÜnlü şarkıcı daha iki hafta önce hayranlarına büyük bir sürpriz yapmış, kocasıyla birlikte yeni doğmuş bir bebeği evlat edinerek ailelerini büyüttüklerini müjdelemişti. Karı koca kucaklarında aileye yeni katılan oğullarının fotoğraflarını paylaşırken hayatlarının şokunu yaşadılar.
#Joss StoneOlivia, bir sabah yataktan şiddetli bir kusma nöbeti ile uyandı. Bir gün önce sıcakta fazla kaldığı için annesi kusmasının nedenini buna bağladı ancak hiç de sandığı gibi değildi. Aylar sonra küçük kıza ölümcül bir beyin kanseri teşhisi kondu. Annesi hastalığın erekn belirtileri konusunda tüm aileleri uyarıyor.
#SağlıkAdana’nın Seyhan ilçesinde tıp doktoru diploması bulunmayan ve ruhsatsız şekilde evinde hasta bakıp, ilaç sattığı belirlenen N.A. (43), polisin operasyonuyla yakalandı. Evde 971 ilaç, 20 bin lira, 26 bin Dolar, 59 altın ve ziynet eşyası ele geçirilirken, N.A. tutuklandı.
#AdanaAdana’nın Seyhan ilçesinde tıp doktoru diploması bulunmayan ve ruhsatsız şekilde evinde hasta bakıp, ilaç sattığı belirlenen N.A. (43), polisin operasyonuyla yakalandı. Evde 971 ilaç, 20 bin lira, 26 bin Dolar, 59 altın ve ziynet eşyası ele geçirilirken, N.A. tutuklandı.
#AdanaSevgili Hürriyet okurları... Kış aylarının iyice kendini hissettirdiği şu günlerde, özellikle Ankara gibi soğukların sert geçtiği bir şehirde hamilelik sürecini daha sağlıklı ve konforlu geçirmek isteyen anne adayları için bazı öneriler paylaşmak istiyorum.
#Kış AylarıHamilelikte aşerilen şeyler arasında ilk bakışta rastgele gibi görünen ama bir o kadar da tuhaf bir şekilde belirli olan tatlı, tuzlu, baharatlı, soğuk ve sıra dışı tatlar da yer alıyor. Hamile insanların yüzde 90 gibi büyük bir çoğunluğu hamilelik sırasında, en sık da ilk üç aylık dönemde olmak üzere en az bir yiyecek aşermesi yaşarken, bunun nedeni hakkında nispeten az şey biliniyor.
#AşermeOlivia, sıcak bir bahar gününde şiddetli bir kusma nöbeti geçirdi. Annesi, kızının bir önceki gün çok sıcakta kaldığı için kustuğunu düşünmüştü ancak aylar sonra küçük kıza ölümcül bir beyin kanseri teşhisi kondu. Anne Holly Brown, hastalığın ilk belirtilerini kaçırdığını belirtiyor, bu nedenle aynı şeyi yaşayan ailelere hastalığın uyarı işaretleri konusunda bilgi vermek istiyor.
#Beyin TümörüRahim şekil bozuklukları üreme sağlığı ve gebelik sürecini etkileyebilen önemli bir problemdir; ancak bu sorunu yaşayan kadınların erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleriyle sağlıklı gebeliklere ulaşma şansı oldukça yüksektir. Rahim şekil bozuklukları, doğuştan gelen ya da sonradan oluşabilen yapısal anomaliler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazen hiç belirti göstermeyen ve fark edilmeyen rahim şekil bozuklukları bazı kadınlarda tekrarlayan düşüklerin yaşanmasına, kısırlık problemi ile karşı karşıya kalınmasına, erken doğum gibi olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Rahim şekil bozukluklarının tedavisi, bozukluğun türüne ve kişinin yaşam planlarına göre değişiklik göstermektedir; bununla birlikte tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme yöntemlerine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Ayrıca rahim şekil bozukluğu olan kadınların gebelik süreci de daha sıkı takip gerektirir, erken doğum gibi oluşabilecek risklere karşılık bazı önlemler alınması söz konusu olmaktadır.
#Rahimİstanbul’da bebekleri kendilerinin anlaşmalı olduğu hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak ölmelerine neden olan Yenidoğan Çetesi davası 11'inci gününde devam ediyor. Tutuksuz sanık doktor Mehmet Gürül, 'Fırat Sarı bana, Hasan ile Doğukan’ın ilacı sattığını söylediğinde şok oldum.' dedi. Gürül ayrıca, 'En büyük hatam bu hastanelerde çalışan hemşireleri denetlememiş olmam. Dış nöbetçi hemşireleri gizlemek." diye konuştu. Hastane genel müdürü Murat Mantuş ise, "Aldatılmış ve kandırılmışım. Tapeleri okuduktan sonra bunun nasıl olduğunu daha net anladım" ifadelerini kullandı.
#Yenidoğan Çetesiİstanbul Büyükçekmece'de yaşayan 26 yaşındaki 2 çocuk babası Abdulselam Deniz'in kimlik numarası başına dert oldu. Kimlik numarasının çoğu rakamının aynı sayılardan oluşması sebebiyle kötü niyetli kişilerin hedefi olan Deniz, bugüne kadar, terör örgütü üyesi olma, adam vurma, sayısız icra dosyası ve hatta hamile kalmaktan bile kaydı çıktı. Hastanede bazen kayıtlarda ölü bile göründüğünü söyleyen genç adam, hayatının büyük kısmının emniyet ve adliyede ifade vermekle geçtiğini, kimlik numarası değişmesi için yardım beklediği söyledi.
#İstanbulİstanbul Büyükçekmece'de yaşayan 26 yaşındaki 2 çocuk babası Abdulselam Deniz'in kimlik numarası başına dert oldu. Kimlik numarasının çoğu rakamının aynı sayılardan oluşması sebebiyle kötü niyetli kişilerin hedefi olan Deniz, bugüne kadar, terör örgütü üyesi olma, adam vurma, sayısız icra dosyası ve hatta hamile kalmaktan bile kaydı çıktı. Hastanede bazen kayıtlarda ölü bile göründüğünü söyleyen genç adam, hayatının büyük kısmının emniyet ve adliyede ifade vermekle geçtiğini, kimlik numarası değişmesi için yardım beklediği söyledi.
#KimlikAnkara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moralıoğlu Tekin, SGK’nın ödeme kapsamına aldığı ve 18 genetik hastalığı kapsayan Preimplantasyon genetik test (PGT) tüp bebek yönteminin sadece Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde uygulanmaya başlandığını açıkladı.
#Ankara Bilkent Şehir HastanesiTüp bebek tedavisindeki özel uygulamaların başında embriyo dondurma, embriyo havuzlama, genetik tarama (PGT), embriyo dondurma, embriyo havuzlama, yumurta aktivasyon yöntemleri, yapay zeka teknolojisinin yer aldığını belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Eser Çolak, tüp bebek tedavisindeki rollerini ve çiftlere sağladığı faydaları şu sözlerle anlattı:
#1Bugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüAIDS yani HIV belirtileri ve nasıl bulaştığı, hastalık hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler tarafından merak ediliyor. HIV isimli virüsle bulaşan ve vücudun bağışıklık sistemini harap eden bir hastalık olan AIDS, bağışıklık sisteminin çökmesi ile vücutta enfeksiyonlara neden oluyor. "Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu" olarak adlandırılan bir hastalıklar tablosu olan AIDS enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır. HIV pozitif anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında ya da doğum sonrasında emzirme ile bulaşabilmektedir. Peki, AIDS/HIV nedir, belirtileri nelerdir? AIDS hastalığı nasıl bulaşır, neden olur, tedavisi var mı? İşte, AIDS tedavisi ve korunma yolları hakkında ayrıntılı bilgiler.
#AIDS NedirBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiAnkara'da, kalıtsal bir cücelik hastalığı olan 'akondroplazi' ile mücadele eden Selim Aydın (5), tedavi için mahkeme kararı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanan 800 bin liralık ilacın da etkisiyle 11 ayda 8 santim uzadı. Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği'nden Dr. Fatih Gürbüz, “Bu ilaç tedavisi akustiklerdeki durumu tamamen düzeltmez. En azından uzama hızını eskiye göre ortalama yıllık 1,5 santim uzamayı arttırıyor” dedi.
#AkondroplaziDiyarbakır'da özel bir hastanenin yenidoğan yoğun bakım bölümünde hemşirelerin uyuması ve ihmali sonucu ikiz bebeklerden birinin hayatını kaybettiği iddia edildi.
#HastaneSevgili Hürriyet okurları... ‘SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK’ sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Rana Karayalçın oldu. Karayalçın, “endometriozis” konusunda merak edilenleri yanıtladı.
#Serkan KızılbayırSamsun’da lise öğrencileri, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği dersi kapsamında hayvan sağlığı ve bakımını daha iyi anlamak için maket hayvan modelleriyle eğitim görüyor. Dersin öğretmeni veteriner hekim Hakan Balcı, "Okulumuzun klinik bölümünde maketlerimiz ve birçok uygulama materyallerimiz bulunmakta. Derslerde teorik eğitimden sonra öğrenciler bu maketler üzerinde sık sık uygulamalar yaparak el becerilerini arttırmaya çalışıyorlar. Onları mesleğe daha iyi hazırlamak için uğraş veriyoruz" dedi.
#Hayvan Sağlığı