Dünya Sağlık Örgütü haberleri sayfasında Dünya Sağlık Örgütü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11599 Dünya Sağlık Örgütü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Batı Şeria’ya son 20 yılın en büyük operasyonunu başlatan İsrail, geride kalan iki günde 45 kişiyi gözaltına aldı, 17 Filistinliyi öldürdü. Uzmanlar, İsrail’in bu saldırılarla bölgenin kontrolünü tamamen ele geçirme ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını engellemeyi hedeflediğini söylüyor. İsrail, Gazze’de ise DSÖ’nün baskısıyla aşılama çalışmaları için 3’er günlük ‘ara’lar verecek.
#GazzeDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen M çiçeği (MPOX) virüsüyle ilgili İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile birlikte toplamda 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşların yakın takibe alındığını ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadığını açıkladı.
#M ÇiçeğiAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOXTBMM Genel Kurulu’nda sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeler içeren 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri esnasında AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’nun kürsüdeki konuşmasının ardından AK Parti'li milletvekilleri ile muhalefet milletvekilleri arasında arbede yaşandı.
#TBMMSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Meksika'da ilk insan ölümü doğrulanan kuş gribinin bir alt türü olan A(H5N2) virüsüne ilişkin “Vakayla ilgili ayrıntılar, özellikle temaslılarla ilgili yapılan takipler, henüz daha sonuçlanmış değil. İlk sonuçlanan raporlarda temaslılarda benzer bir virüsün varlığına dair testler negatif çıkmış. Dolayısıyla insandan insana bulaştığına dair bir bilgi yok. Gripten korunmak için ne yapmamız gerekiyorsa onları yapmamız gerekiyor. Anormal bir durum görmüyorum” dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 'Dünya Sağlık Örgütü, GETAT uygulamalarının ülkelerin sağlık sistemlerine dahil edilmesini teşvik ediyor. Anadolu topraklarında filizlenen şifa geleneğinin, modern bilimin süzgecinden geçerek günümüze kazandırılmasının, insan hayatına eşsiz bir katkı sunacağı kanaatindeyim.' dedi.
#Emine ErdoğanDünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre yaklaşık her 5 kişiden 1’i kansere yakalanıyor. Her 9 erkekten 1’i ve her 12 kadından 1’i bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık süreci sadece hastanın kendisi için değil, sevdikleri için de zorlu geçiyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nı geride bırakırken kanser hastalarının yakınlarıyla konuştuk.
#Dünya Sağlık Örgütü4 Mart Dünya Obezite Günü yaklaşırken, Dünya Sağlık Örgütü obezite haritası yayınladı. Haritaya göre Türkiye yüzde 66.8’lik bir oranla Avrupa’nın en obez ülkesi. Yetişkinlerdeki obezitenin yanı sıra artık çocuklarda da oran yükseliyor. Peki neden birinciyiz, ne yapmalıyız? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı...
#ObeziteDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında kanserin küresel durumuna ilişkin yeni raporunu yayınladı. 2050’de dünya genelindeki yeni kanser vakalarının 2022 yılına göre yüzde 77 artarak 35 milyonu bulacağı öngörülen raporda, bu vakaların önemli bölümünün düşük gelirli ülkelerde görüleceğinin altı çizildi. DSÖ’ye göre, kanserle mücadelede küresel eşitsizlikleri gidermek için acil yatırım şart.
#Dünya Sağlık ÖrgütüX hastalığı belirtileri, yapılan uyarıların ardından merak konusu oldu. Dünyanın gündeminde yer alan X hastalığı ile ilgili resmi makamlardan açıklama gelmeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son günlerde kamuoyunda sıkça gündeme gelen X hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçtiğimiz günlerde X hastalığı ile ilgili çeşitli uyarılarda bulundu. İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemini konuştu. Bakan Koca ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda X hastalığı ile ilgili ifadelere yer verdi. Peki, X hastalığı nedir, gerçek mi, belirtileri neler?
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaDünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından yayımlanan rapora göre, dünyada 2020 yılında yaklaşık 13.4 milyon bebek prematüre doğdu. Bu sayıların ‘sessiz acil durum’ haline geldiği belirtilen raporda, dünyada yaklaşık 1 milyon prematüre bebeğin erken doğumla ilgili komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybettiği belirtildi.
#Dünya Sağlık ÖrgütüGünümüzde artan teknolojiyle görme bozukluğunun daha da fazlalaştığını belirten uzmanlar, göz sağlığı için uyarılarda bulundu. Açık havada daha çok vakit geçirilmesini öneren uzmanlar, bilgisayar ekranının ise 50 cm uzaklıkta olması gerektiğini söyledi.
#DSÖDünya 20'nci yüzyılın ilk yarısında korkunç bir virüsün etkisi altındaydı. 5 yaşından küçük çocuklara bulaşan bu virüs ölümle ve engellilikle sonuçlanan çok ağır bir hastalığa yol açıyor bazı vakalarda iyileştikten 40 yıl sonra felce neden oluyordu. Üstelik ne tedavisi ne de önleme yolu biliniyordu. Ta ki 1953 yılına kadar...
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozAB onayladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kanatlı eti işleme tesislerinden 8'inin Avrupa Birliği'ne (AB) ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapabileceğini, bunun AB tarafından kabul edildiğini açıkladı.
#Kanatlı ÜrünlerÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuGenç yetişkinler arasında kanser vakalarının alarm verici şekilde artması, sağlık alanında büyük bir kaygı yaratıyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği’nin verilerine göre, 24-49 yaş grubunda safra kesesi kanseri vakaları 1990’lardan bu yana yüzde 84 oranında yükseldi. Onkologlar, bu durumu 'salgın' olarak nitelendirirken, çoğu uzman erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Peki safra kesesi kanseri neden artıyor? Ülkemizde durum nasıl? Belirtileri neler? Nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Osman Köstek ile mercek altına aldık.
#KanserDünya Sağlık Örgütü’nün “sessiz pandemi” olarak tanımladığı diyabet, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artıyor. Rakamlar, Türkiye’de 12 milyon civarında diyabet hastası olduğunu gösteriyor.
#SağlıkYaş almaya başlayan erkeklerin fiziksel ve ruhsal sorunlarına çözüm arayan ‘50 ve Ötesi Erkekler İçin Gerçek Reçeteler’ kitabı yayımlandı. Farklı alanlarda uzman 28 doktorun hazırladığı rehber niteliğindeki kitapta cinsel aktivitenin kalp sağlığına etkisinden yaşlanmaya karşı ‘eksozom’ teknolojisine kadar pek çok konuya değiniliyor.
#Gizem CoşkunardaÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞAN2024 yılının 12. ve son ayı olan aralık ayı başladı. 1 Aralık dünya ne günü? sorusu da bu sebeple merak ediliyor. 1 Aralık Dünya AIDS farkındalık günü olarak kutlanıyor. Bugünün amacı HIV/AIDS'in farkındalığını artırmak ve bu hastalıkla mücadelede atılan adımları hatırlatmak oluyor. İlk kez 1988 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından başlatılan bugün, AIDS'e karşı küresel mücadeleyi desteklemeyi, HIV ile yaşayan insanların haklarına saygı göstermeyi ve bu hastalığın yayılmasını önlemek için daha fazla bilgi edinmeyi amaçlar. Peki, AIDS ne demek, nasıl bulaşır?
#1 Aralık Dünya Ne GünüBilim insanları, COP29 Zirvesi sonrası küresel ısınma konusunda kritik uyarılar yaptı. Uzmanlar, emisyonlardaki artışın 2030-2050 yılları arasında iki derecelik ısı artışına yol açabileceğini ve bunun küresel felakete neden olabileceğini belirtti.
#İklim DeğişikliğiHindistan’ın başkenti Yeni Delhi'de hava kirliliği tehlikeli seviyelere ulaşarak okulların kapatılmasına ve inşaatların durdurulmasına neden oldu. Yetkililer, kirliliğin hafta boyunca devam edeceği uyarısında bulunarak, özellikle hassas grupları dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.
#HindistanYeni Delhi'de hava kirliliği tehlikeli seviyelere ulaşarak okulların kapatılmasına ve inşaatların durdurulmasına neden oldu. Yetkililer, kirliliğin hafta boyunca devam edeceği uyarısında bulunarak, özellikle hassas grupları dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.
#Hindistanİsrail, Gazze Şeridi’nden sonra Lübnan’da düzenlediği saldırılarla çok sayıda çocuğu öldürürken UNICEF Sözcüsü James Elder, yaşanan durumun vahşetini “Çığlık mı atsam, ağlasam mı bilmiyorum” sözleriyle özetledi.
#UNICEFDünyada genelindeki şeker hastası vakalarının son 30 yılda iki katına çıkarak 800 milyonu aştığı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü ve NCD-RisC tarafından yürütülen araştırmada, hastalığın yayılmasındaki en büyük etkenler obezite, sağlıksız gıda pazarlaması ve fiziksel aktivite eksiklikleri olarak sıralandı.Uzmanlar, diyabetin küresel bir sağlık tehdidi haline geldiğini ve bu sorunun çözülmesi için sağlıklı beslenme ve egzersiz teşvik eden politikaların acilen uygulanması gerektiğini vurguladı.
#DünyaPakistan’da rekor kıran hava kirliliği sebebiyle hükümet, en fazla nüfusa sahip Pencap’ın bazı kentlerinde parklar, hayvanat bahçeleri, müzeler ve tarihi yerlerin 17 Kasım’a kadar kapatıldığını açıkladı. Lahor, Gujranwala, Faisalabad ve Multan kentlerinde eğitime ara verildi.
#Pakistan