Dünya Sağlık Örgütü haberleri sayfasında Dünya Sağlık Örgütü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11577 Dünya Sağlık Örgütü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Batı Şeria’ya son 20 yılın en büyük operasyonunu başlatan İsrail, geride kalan iki günde 45 kişiyi gözaltına aldı, 17 Filistinliyi öldürdü. Uzmanlar, İsrail’in bu saldırılarla bölgenin kontrolünü tamamen ele geçirme ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını engellemeyi hedeflediğini söylüyor. İsrail, Gazze’de ise DSÖ’nün baskısıyla aşılama çalışmaları için 3’er günlük ‘ara’lar verecek.
#GazzeDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen M çiçeği (MPOX) virüsüyle ilgili İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile birlikte toplamda 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşların yakın takibe alındığını ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadığını açıkladı.
#M ÇiçeğiAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOXTBMM Genel Kurulu’nda sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeler içeren 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri esnasında AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’nun kürsüdeki konuşmasının ardından AK Parti'li milletvekilleri ile muhalefet milletvekilleri arasında arbede yaşandı.
#TBMMSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Meksika'da ilk insan ölümü doğrulanan kuş gribinin bir alt türü olan A(H5N2) virüsüne ilişkin “Vakayla ilgili ayrıntılar, özellikle temaslılarla ilgili yapılan takipler, henüz daha sonuçlanmış değil. İlk sonuçlanan raporlarda temaslılarda benzer bir virüsün varlığına dair testler negatif çıkmış. Dolayısıyla insandan insana bulaştığına dair bir bilgi yok. Gripten korunmak için ne yapmamız gerekiyorsa onları yapmamız gerekiyor. Anormal bir durum görmüyorum” dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 'Dünya Sağlık Örgütü, GETAT uygulamalarının ülkelerin sağlık sistemlerine dahil edilmesini teşvik ediyor. Anadolu topraklarında filizlenen şifa geleneğinin, modern bilimin süzgecinden geçerek günümüze kazandırılmasının, insan hayatına eşsiz bir katkı sunacağı kanaatindeyim.' dedi.
#Emine ErdoğanDünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre yaklaşık her 5 kişiden 1’i kansere yakalanıyor. Her 9 erkekten 1’i ve her 12 kadından 1’i bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık süreci sadece hastanın kendisi için değil, sevdikleri için de zorlu geçiyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nı geride bırakırken kanser hastalarının yakınlarıyla konuştuk.
#Dünya Sağlık Örgütü4 Mart Dünya Obezite Günü yaklaşırken, Dünya Sağlık Örgütü obezite haritası yayınladı. Haritaya göre Türkiye yüzde 66.8’lik bir oranla Avrupa’nın en obez ülkesi. Yetişkinlerdeki obezitenin yanı sıra artık çocuklarda da oran yükseliyor. Peki neden birinciyiz, ne yapmalıyız? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı...
#ObeziteDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında kanserin küresel durumuna ilişkin yeni raporunu yayınladı. 2050’de dünya genelindeki yeni kanser vakalarının 2022 yılına göre yüzde 77 artarak 35 milyonu bulacağı öngörülen raporda, bu vakaların önemli bölümünün düşük gelirli ülkelerde görüleceğinin altı çizildi. DSÖ’ye göre, kanserle mücadelede küresel eşitsizlikleri gidermek için acil yatırım şart.
#Dünya Sağlık ÖrgütüX hastalığı belirtileri, yapılan uyarıların ardından merak konusu oldu. Dünyanın gündeminde yer alan X hastalığı ile ilgili resmi makamlardan açıklama gelmeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son günlerde kamuoyunda sıkça gündeme gelen X hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçtiğimiz günlerde X hastalığı ile ilgili çeşitli uyarılarda bulundu. İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemini konuştu. Bakan Koca ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda X hastalığı ile ilgili ifadelere yer verdi. Peki, X hastalığı nedir, gerçek mi, belirtileri neler?
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaDünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından yayımlanan rapora göre, dünyada 2020 yılında yaklaşık 13.4 milyon bebek prematüre doğdu. Bu sayıların ‘sessiz acil durum’ haline geldiği belirtilen raporda, dünyada yaklaşık 1 milyon prematüre bebeğin erken doğumla ilgili komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybettiği belirtildi.
#Dünya Sağlık ÖrgütüGünümüzde artan teknolojiyle görme bozukluğunun daha da fazlalaştığını belirten uzmanlar, göz sağlığı için uyarılarda bulundu. Açık havada daha çok vakit geçirilmesini öneren uzmanlar, bilgisayar ekranının ise 50 cm uzaklıkta olması gerektiğini söyledi.
#DSÖBilim insanları, COP29 Zirvesi sonrası küresel ısınma konusunda kritik uyarılar yaptı. Uzmanlar, emisyonlardaki artışın 2030-2050 yılları arasında iki derecelik ısı artışına yol açabileceğini ve bunun küresel felakete neden olabileceğini belirtti.
#İklim DeğişikliğiHindistan’ın başkenti Yeni Delhi'de hava kirliliği tehlikeli seviyelere ulaşarak okulların kapatılmasına ve inşaatların durdurulmasına neden oldu. Yetkililer, kirliliğin hafta boyunca devam edeceği uyarısında bulunarak, özellikle hassas grupları dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.
#HindistanYeni Delhi'de hava kirliliği tehlikeli seviyelere ulaşarak okulların kapatılmasına ve inşaatların durdurulmasına neden oldu. Yetkililer, kirliliğin hafta boyunca devam edeceği uyarısında bulunarak, özellikle hassas grupları dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.
#Hindistanİsrail, Gazze Şeridi’nden sonra Lübnan’da düzenlediği saldırılarla çok sayıda çocuğu öldürürken UNICEF Sözcüsü James Elder, yaşanan durumun vahşetini “Çığlık mı atsam, ağlasam mı bilmiyorum” sözleriyle özetledi.
#UNICEFDünyada genelindeki şeker hastası vakalarının son 30 yılda iki katına çıkarak 800 milyonu aştığı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü ve NCD-RisC tarafından yürütülen araştırmada, hastalığın yayılmasındaki en büyük etkenler obezite, sağlıksız gıda pazarlaması ve fiziksel aktivite eksiklikleri olarak sıralandı.Uzmanlar, diyabetin küresel bir sağlık tehdidi haline geldiğini ve bu sorunun çözülmesi için sağlıklı beslenme ve egzersiz teşvik eden politikaların acilen uygulanması gerektiğini vurguladı.
#DünyaPakistan’da rekor kıran hava kirliliği sebebiyle hükümet, en fazla nüfusa sahip Pencap’ın bazı kentlerinde parklar, hayvanat bahçeleri, müzeler ve tarihi yerlerin 17 Kasım’a kadar kapatıldığını açıkladı. Lahor, Gujranwala, Faisalabad ve Multan kentlerinde eğitime ara verildi.
#PakistanNaomi Whitehead, 114 yaşında ve şu anda ABD'nin yaşayan en yaşlı insanı. 26 Eylül 1910'da Georgia'da doğan Whitehead, 115 yaşında vefat eden Elizabeth Francis'in ardından bu unvanı kazandı. Naomi Whitehead'ın 12 torunundan biri olan Dan Whitehead ise büyükannesinin sağlıklı yaşam alışkanlıklarını paylaşarak, uzun yaşamın sırlarını açıkladı.
#SağlıkMeme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın kanser türü olarak kabul ediliyor ve bu hastalığın erken teşhisi ve kişiye özel tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınması mümkün hale gelebiliyor. AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, doğru ve zamanında tanı ile tedaviye başlamanın hastaların tedavi sürecindeki başarısı için kritik olduğunu vurguluyor.
#Sponsorlu İçerikDünya çapında ve zaman içinde bu tür eğilimleri analiz eden ilk çalışma olma özelliğini taşıyan bir araştırmaya göre, bugün ile 2050 yılları arasında 39 milyondan fazla insan antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle ölebilir.
#Antibiyotik DirenciSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozGazze’de ateşkes anlaşmasının yeniden canlandırılmaya çalışıldığı bir dönemde İsrail, bölgenin kuzeyine yönelik yoğun saldırılarını sürdürüyor. İsrail’in dünkü saldırılarında Gazze’de 115 kişi, Lübnan’a düzenlediği saldırılarda da 60 kişi hayatını kaybetti.
#İsrailYapay zeka destekli program AIRE sayesinde, kalp hastalarının ölüm riskinin önceden tahmin edilebileceği ifade edildi. Programın, doktorların yerini alması için değil, “insanüstü” bir şey yaratmak için geliştirildiği belirtildi. Programın, 2025'in ortalarından itibaren İngiltere'deki iki sağlık kuruluşunda kullanılması planlanıyor.
#Kalp Kriziİnme genelde ileri yaştaki yetişkinleri etkileyen bir durum olarak görülse de gençler arasındaki yaygınlığı gittikçe artıyor. Son dönemin en gözde beslenme uzmanlarından Dr. Tim Spector biri de henüz genç denebilecek yaşta yüksek tansiyon sonucu inme yaşadı. Spector tansiyonunu düşürmek için uyguladığı iki basit ama etkili stratejiyi anlattı.
#SağlıkHareketin ABC’si olarak tanımlanan motor beceriler okul öncesi dönemde kazandırılması gereken temel becerilerdir. Bu beceriler yer değiştirme becerileri, nesne kontrolü gerektiren beceriler ve denge becerileri olarak sınıflandırılır. Koşma, sekme ve galop yer değiştirme becerisi olarak sınıflandırılırken, nesne fırlatma, top sektirme veya topa ayakla vurma nesne kontrolü gerektiren becerilerdir.
#Konuk YazarDünya Obezite Federasyonu tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora göre, Türkiye 2030 yılında Avrupa’nın en obez ülkesi olmaya aday. Federasyon, dünya genelinde en hızlı obezite artışının da çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirtti. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu ise özellikle erken yaşlarda çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin aşılanması gerektiğini belirterek, okullarda sağlık okuryazarlığı dersinin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Dünya Obezite Federasyonu