Yasemin Boran

Aile büyükleriyle ılımlı ilişkiler

19 Ocak 2005
Bugün Boğa burcunda dolaşan Ay, sahip olduklarınıza odaklanmayı ve sahip olmak için güçlü arzuların uyanacağını işaret ediyor. Aynı zamanda tedbirli ve kararlı duyguların açığa çıkacağı bugün akşama doğru Satürn’ü harekete geçirecek ve saygı duyulan kişiler, yaşlılar ve akrabalarla ilgili olumlu duygular uyandıracak. Özellikle saygı duyulan kişilerin desteği ve takdiri alınabilir. Aile büyükleri ile iyi ilişkiler kurulabilir, duyguların disipline edilmesi sağlanabilir.

MEKTUPLAR

Doğduğunuz andaki etkiler son derece zorlayıcı olmakla birlikte aynı zamanda Jüpiter’in koruyucu etkileri altında doğduğunuz için rahat birisiniz. Fakat yeteneklerinizi ortaya koyabilmek için mutlaka iyi bir eğitim almanız gerekiyor. Özellikle doğum anındaki gökyüzünün işaretleri sizin kendinizi iyi eğittiğiniz takdirde, çok başarılı ve ünlü biri olacağınızı gösteriyor. Yükselen burcunuz Yengeç. Üstelik Yengeç burcunun yöneticisi olan Ay, yükselen burcunuzun üzerinde duruyor ve size yüksek bir algılama ve anlama yeteneği veriyor. Ancak Mars, Satürn ve Pluton, değiştirici, sabırsız ve şiddetli tepkiler, gerilimli duygulara sahip olduğunuzu gösteriyor. Fakat bu etki aynı zamanda sizin büyük işler başaracak biri olduğunuzu da gösteriyor. Tabii kendinizi eğitip bu gerilimli enerjiyi kullanmayı öğrenebilirseniz.

RUMUZ: GEZGİN SERDAR



Doğum anında ilginç etkiler almışsınız. Özellikle Neptün haritanızda etkili bir konumda bulunuyor. Yükselen burcunuz Aslan. Hayal gücünüz çok yüksek. Aslında hayallerinizi gerçeğe dönüştürecek enerjiye de sahipsiniz. Kendiniz için seçtiğiniz fotoğrafçılık konusu çok isabetli. Ayrıca tasarım ve yaratıcılık gerektiren alanlarda da başarılı olabilirsiniz. Ancak sözünü ettiğiniz tarz bir çalışma yapmak için beklemenize gerek yok. Bu sene çok fazla çalışacaksınız bu arada yılın ikinci yarısı tedbirli olmanızı ve fazla hırslı davranmaktan kaçınmanızı tavsiye ediyorum. Özellikle Ekim-Aralık dönemi sizin için sert geçebilir. Fakat Aralık ortalarından sonra ve 2006 yılında çalışmalarınızın sonuçlarını almaya başlayacaksınız.

RUMUZ: FOTOGRAF



Sorduğunuz kişiyle özellikle zihinsel bir uyum içindesiniz. Birbirinizi anlıyorsunuz. Ancak şahsiyetleriniz arasında bir çatışma olabilir. O size baskı yapabilir, siz ise onu değiştirmeye çalışabilirsiniz. Tabii bunun sonucunda aranızda gerilimli bir ilişki açığa çıkabilir. Mektupta belirttiğiniz durum astrolojik açıdan şahsiyetlerinizin birbirinizi zorlamasından kaynaklanıyor. Aslında bu durum ilişkinizi sert biçimde etkilemez. Şayet birbirinize anlayış göstermeyi başarabilirseniz, ki birbirinizi anladığınız için anlayış gösterebilirsiniz, ilişkiniz birbirinizi geliştirici ve yükseltici olacak.

RUMUZ: NEW BAHAR
Yazının Devamını Oku

2005 yılında Oğlak burçları (2)

18 Ocak 2005
Mayıs ayında atağa geçeceksiniz. İsteklerinizi ortaya koyacak ve yaratıcı fikirlerinizle etkileyici ve ikna edici olacaksınız. Bu dönem hem aşk, hem de parasal açıdan sürpriz kazanç sağlayacağınız bir devre olacak. Gelişmeler beklediğiniz kadar hızlı olmasa bile yavaş ama emin adımlarla ilerleyeceksiniz.

Haziran-Temmuz dönemi beklentilerinizin artacağı bir dönem olacak. Fakat bu devre içinde olayları zorlamak yerine gelişmeleri izlemeniz daha iyi. İddiacı ve tartışmacı bir tavır içine girebilir, karar vermeniz güç olabilir. Aceleci davranmazsanız, Ağustos ayında işleriniz yoluna girecek.

Ağustos-Eylül dönemi sizin için son derece verimli geçecek ve keyifli çalışmalar yapacaksınız. Seyahate çıkabilir, sevdiğinizle aranızdaki ilişkilerinizi sorgulayabilirsiniz. Alışkanlıklarından kurtulmayı başaran Oğlaklar kendilerini son derece güçlü hissedecek ve yılın ikinci yarısı atağa geçecekler. Uzun zamandır isteklerinizi elde etmek için yaptığınız mücadelenin ödüllerini alacak ve çok hoş fırsatlarla karşılaşacaksınız. Farklı özelliklere sahip kişiler dikkatinizi çekecek ve heyecan verici aşklar yaşayacaksınız.

2005 yılında Oğlakların en fazla anlaştığı burçlar Boğa, İkizler, Başak, Akrep, Yay, Kova ve Balık. Boğa ve Akreplerin zorlayıcı etkileri Oğlakları motive edecek ve daha kararlı olmalarına yardımcı olacak buna karşılık İkizler ve Yay onların değişim ihtiyaçlarını ortaya koyarken Başaklar emniyetli ilerlemelerini, Balıklar ise yaratıcılıklarını tetikleyecek.

ANLAŞAMADIKLARI

Oğlakların bu sene anlaşamadığı burçlar Koç, Yengeç, Aslan, Terazi ve Oğlak. Bir Oğlak ile başka bir Oğlağın beraberliği bu sene çekişmeli geçebilir şayet ortak beklentileri yoksa... Koç, Oğlaklara fazla ateşli gelirken Yengeçlerin güven ihtiyacı sizi fazlasıyla zorlayabilir. Aslanların ihtiyaçlarını anlamakta zorlanacak buna karşılık Teraziler size iyice anlaşılmaz gelecek.

Kariyer aşkından fırsat bulursanız müthiş aşklar yaşayabilirsiniz. Geçen yıldan beri çok çalışan Oğlaklar bu yılın sonlarına doğru ödüllerini alacaklar. Çok büyük beklentiler yüzünden zorlanabilirsiniz fakat biraz makul olmayı öğrenir ve alışkanlıklarınızdan vazgeçerseniz bu sene süper çıkışlar yapacaksınız. Hem aşk, hem de kariyer açısından gelişmeler ağır olsa bile verimli bir yıl olacak.

İkna edici özellikler ön planda

Bugün Boğa burcunda parlayan Ay, güçlü bir etkiye sahip. Maddenin değerini anlamak ve değerli olana sahip olmak için kuvvetli arzular uyandıracak olan gökyüzünün bu konumu serinkanlı davranmayı sağlayacak. Sanatsal faaliyetler, yaratıcı çalışmalar, keyifli organizasyonlar yapılabilir. İlişkileri sıcak hale getirmek ve duyguların ifade edilmesi için uygun bir dönem. Özellikle Toprak ve Su burçları yani Boğa, Başak, Oğlak, Akrep ve Balıklar, söylemek istediklerinizi bugün kolay anlatabilir, ikna edici ve etkileyici olabilirsiniz. Yengeçler ise sözlerine özen göstermeli.
Yazının Devamını Oku

2005 yılında Oğlak burçları

17 Ocak 2005
Oğlak burcunun 2005 yılını çok merak edenlerin ısrarlı mektupları karşısında dayanamadım ve Oğlak dönemi bitmeden isteklerini yerine getirmeye karar verdim. İşte 2005 yılının Oğlaklara sundukları. Geçen yılın baskı yaratan etkilerine direnç gösteren Oğlaklar, zorlu maratonlarını sürdürmeye devam edecekler.

Özellikle yılın ilk yarısında sosyal statülerini yükseltmek ve kariyer yapmak için çalışacaklar. Çok büyük beklentiler ve çok yüksek hedefler belirleyebilir ve bunun için çok fazla çalışabilirler. Kendinizi çok fazla zorlamasınız iyi olur. Bu arada karşınıza çıkan heyecan verici aşk maceralarını kaçırmayın.

Yeni yıla keyifli girecek ve sevdiklerinizle birlikte hem eğlenecek, hem de geleceğe yönelik isteklerinizi ortaya koyacaksınız. Ocak ayı sizin için hareketli ve başarılı çalışmalar yapacağınız bir dönem olacak. Sevdiğinizle sıcak ilişkiler kuracak ve geleceğe yönelik büyük projelerinizi anlatacaksınız. Bu devre içinde hem sevdiğinizin, hem de dostlarınızın desteğini alabilir, yeni girişimlerde bulunabilirsiniz.

Şubat-Mart dönemi sizin için son derece yoğun geçecek. Çok büyük beklentiler içine girebilirsiniz. Kendi sınırlarınızı zorlayacağınız bu devre içinde yapabileceklerinizden daha büyük sorumluluklar almaktan kaçınsanız iyi olur. Yoksa aşırı derecede yorulmanızı gerektiren ve kendinizi zorlamanız gerektiren durumlar çıkabilir.

Hırslı bir tavır içine girmekten kaçının. Biraz makul olursanız bu devre sizin için sürpriz fırsatların çıkacağı ve kazanç sağlayacağınız bir dönem olacak. Yoksa sağlık sorunları çıkabilir. Biraz rahat olun ve kendinizi aşırı derecede yormaktan kaçının.

Mart sonuna doğru iletişim sorunları veya karar vermeniz gereken durumlar olabilir. Özellikle ev veya işinizle ilgili bazı değişiklikler yapmayı düşünebilirsiniz fakat bu devre yeni kararlar almak, sözleşme ve anlaşmalar yapmak için pek uygun bir zaman değil. Zaten siz koşullarınızı zorlasanız bile beklemediğiniz aksaklıklar çıkabilir ve nisan ortalarına kadar işleriniz sürüncemede kalabilir. Halbuki bu dönemi çok iyi değerlendirebilir, yeni projeler üzerinde çalışabilir, planlarınızı uygulamak için ihtiyacınız olan incelemeleri yapabilir, nisandan sonra girişimlerinizde son derece başarılı olabilirsiniz. Nisan ayı girişimde bulunmak için pek uygun bir zaman değil.

(Devam edecek)

Satürn’ün baskısı hissedilecek

Sabahın erken saatlerinde Koç burcundaki Ay, Yay burcundaki Pluto’nu harekete geçirecek ve değişim arzularını uyandıracak. Radikal değişiklikler için derinlerden yükselen arzuları Satürn’ün baskısıyla gerçekleştirmek mümkün. Ancak Yengeç burcundaki Satürn tedbirli olmak için kuvvetli kaygılar uyandırabilir. Değişim arzusunun kuvvetli olacağı bugün, aynı zamanda isteklerin gerçekleştirilmesi için katı ve zorlayıcı duyguların açığa çıkmasına neden olacak. Bugün sert davranışlarda bulunmaktan kaçınmalısınız.
Yazının Devamını Oku

Radikal değişim yapma arzusu

14 Ocak 2005
<B>B</B>ugün Balık burcundaki Ay sabahın erken saatlerinde Mars’ı tetikliyor. Akşama doğru ise Pluton’u harekete geçirecek. Neptün ile etkileşim halinde bulunan Mars’ın harekete geçmesi, hayalleri gerçekleştirmek için uygun fırsatların doğacağını gösterirken aynı zamanda abartılı istekler içine girilebileceğini de gösteriyor. Sanatsal faaliyetler açısından son derece verimli bir dönem. Akşama doğru radikal değişiklikler yapmak isteyenler, bu isteklerini gerçekleştirmek için kuvvetli arzular duyacaklar.

MEKTUPLAR

Anlattığınız olaylar çok ilginç. Fakat bütün bunları yıldızların etkisiyle yaşamıyorsunuz. Bu durum sizin tamamen sahip olduğunuz potansiyelin açığa çıkmasıyla ilgili. Astrolojik incelemeler ise sizin potansiyelinizi belirliyor ve ne zaman açığa çıkaracağınızı işaret ediyor. Şimdi sizin için değişim zamanı.

Zaten 28-30 yaş, büyük değişimin meydana geldiği dönem ve siz şimdi bu döngüyü yaşıyorsunuz. Başkaları ve bildiğiniz kuralların dışına çıkmak istediğiniz bir süreç bu. Dikkatinizi kendinize yöneltin ve kendiniz için istediğiniz ve belirlediğiniz koşulları yaratmak için gayret gösterin.

Olaylar sizin bu isteklerinizi gerçekleştirebilmeniz için sizi zorluyor. Bunları neden yaşadığınızı sormak yerine ne istediğinizi kendinize sorun. Böylece ne yapacağınızı bileceksiniz.

RUMUZ: SEVDALI

Çocuk dışında hiçbir sorunu olmayan biri olduğunuzu yazıyorsunuz. Bu konuda ümitsizliğe kapılmayın, astrolojik açıdan çocuk sahibi olabileceğiniz görülüyor. Fakat bunun için biraz daha zamana ihtiyacınız var.

Bu sene yapacağınız araştırmalar ve incelemelerin sonuçlarını yıl sonuna doğru alacak ve 2006 yılında çocuk sahibi olacaksınız. Fakat kendinizi fazla zorlamayın ve biraz rahat olun.

RUMUZ: ÇOCUKSUZ

Sorduğunuz kişiyle aranızda aşk olduğu görülüyor. Üstelik sizin yazdıklarınızdan da birden bire başlayan bir aşk macerası olduğunu anlıyorum. Karşılaştığınız tarihi bildirmiş olmanız çok iyi. Çünkü o anın haritasını da çıkardım ve yıldırım aşkı olduğunu anladım.

Ancak aranızda özellikle zihinsel açıdan sert bir etkileşim var. Birbirinizi zorluyor ve değiştirmeye çalışıyorsunuz. Hem akıl, hem de şahsiyet olarak karşılıklı birbirinizi zorlamanızın sonucu olarak ilişkiniz gerilimli hale dönüşüyor. Özellikle şu sıralarda birbirinizi daha da zorluyor olmalısınız.

Aslında bir süre ayrı kalabilir ve dikkatinizi kendinize yönelterek sakinleşmeyi deneyin. Ayrıca aşk başka bir şey, anlaşmak başka bir şey ve şimdi siz bunu öğreniyorsunuz.

RUMUZ: ANLAŞAMIYORUZ
Yazının Devamını Oku

Radikal değişim yapma arzusu

14 Ocak 2005
Bugün Balık burcundaki Ay sabahın erken saatlerinde Mars’ı tetikliyor. Akşama doğru ise Pluton’u harekete geçirecek.Neptün ile etkileşim halinde bulunan Mars’ın harekete geçmesi, hayalleri gerçekleştirmek için uygun fırsatların doğacağını gösterirken aynı zamanda abartılı istekler içine girilebileceğini de gösteriyor. Sanatsal faaliyetler açısından son derece verimli bir dönem. Akşama doğru radikal değişiklikler yapmak isteyenler, bu isteklerini gerçekleştirmek için kuvvetli arzular duyacaklar.MEKTUPLARAnlattığınız olaylar çok ilginç. Fakat bütün bunları yıldızların etkisiyle yaşamıyorsunuz. Bu durum sizin tamamen sahip olduğunuz potansiyelin açığa çıkmasıyla ilgili. Astrolojik incelemeler ise sizin potansiyelinizi belirliyor ve ne zaman açığa çıkaracağınızı işaret ediyor. Şimdi sizin için değişim zamanı. Zaten 28-30 yaş, büyük değişimin meydana geldiği dönem ve siz şimdi bu döngüyü yaşıyorsunuz. Başkaları ve bildiğiniz kuralların dışına çıkmak istediğiniz bir süreç bu. Dikkatinizi kendinize yöneltin ve kendiniz için istediğiniz ve belirlediğiniz koşulları yaratmak için gayret gösterin. Olaylar sizin bu isteklerinizi gerçekleştirebilmeniz için sizi zorluyor. Bunları neden yaşadığınızı sormak yerine ne istediğinizi kendinize sorun. Böylece ne yapacağınızı bileceksiniz. RUMUZ: SEVDALIÇocuk dışında hiçbir sorunu olmayan biri olduğunuzu yazıyorsunuz. Bu konuda ümitsizliğe kapılmayın, astrolojik açıdan çocuk sahibi olabileceğiniz görülüyor. Fakat bunun için biraz daha zamana ihtiyacınız var. Bu sene yapacağınız araştırmalar ve incelemelerin sonuçlarını yıl sonuna doğru alacak ve 2006 yılında çocuk sahibi olacaksınız. Fakat kendinizi fazla zorlamayın ve biraz rahat olun. RUMUZ: ÇOCUKSUZSorduğunuz kişiyle aranızda aşk olduğu görülüyor. Üstelik sizin yazdıklarınızdan da birden bire başlayan bir aşk macerası olduğunu anlıyorum. Karşılaştığınız tarihi bildirmiş olmanız çok iyi. Çünkü o anın haritasını da çıkardım ve yıldırım aşkı olduğunu anladım. Ancak aranızda özellikle zihinsel açıdan sert bir etkileşim var. Birbirinizi zorluyor ve değiştirmeye çalışıyorsunuz. Hem akıl, hem de şahsiyet olarak karşılıklı birbirinizi zorlamanızın sonucu olarak ilişkiniz gerilimli hale dönüşüyor. Özellikle şu sıralarda birbirinizi daha da zorluyor olmalısınız. Aslında bir süre ayrı kalabilir ve dikkatinizi kendinize yönelterek sakinleşmeyi deneyin. Ayrıca aşk başka bir şey, anlaşmak başka bir şey ve şimdi siz bunu öğreniyorsunuz.RUMUZ: ANLAŞAMIYORUZ
Yazının Devamını Oku

Ölüm danışmanlığı

13 Ocak 2005
<B>D</B>oğu’ya göre Batı ülkelerinde yaşayan insanların hemen hepsinin ölümden korktuğu belirtiliyor. Bu korku öylesine büyük boyutlarda ki, bilim çevreleri buna bir de ad takmışlar ‘thanafobi’ Thanatos, Yunanca’da ölüm anlamına geliyor. Genel kanıya göre ölüm olayı, son derece korkutucu ve açıklanması çok zor bir sır olarak algılanır. İnsanın kendi ölümüne ilişkin bir yorum yapması, en azından bu dünya üzerinde olanaksız gibi gözüküyorsa da, acaba kaç kişi kendisini bu kaçınılmaz doğal sonuca hazırlamaktadır?

Gelişmiş ülkelerde ölümü yaklaşan hastalar hastahaneye yatırılır ve ölünceye kadar burada tedavi edilir. Öleceğini kimseye söyleyemeyen bu insanlar, yaşamlarının belki de en acı anlarını yaşarlar. Ziyaretçileri hastalarının kötüye gittiğini bildikleri halde yatıştırmak için iyileşeceklerini söylerler. Ne kadar ziyaretçisi olursa olsun, bu hastalar hep yalnızdır.

Belki de bu yalnızlığı kısmen de olsa gidermek için bir meslek dalının ortaya çıktığı görülüyor; Ölüm danışmanlığı.

Özellikle ABD’de ilginç gelişmelerin kaydedildiği bu meslek için tıbbi bir terim kullanılıyor. ‘Thanatoloji’ ya da ölümbilim. Bu konuda en etkin çalışma ve araştırmalar ise Amerikalı bir doktor olan Elisabeth Kübler-Ross’un yaptığı biliniyor.

Kübler-Ross’un 1860’lardan bu yana aralarında hemen her yaştan insanın bulunduğu ölmekte olan kişiler üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Bu ilginç çalışmaların tıp çevrelerinde rahatsızlık yarattığını da ilave etmek gerek.

Kübler-Ross şöyle diyor;

‘Ölüm halindeki hastalarla görüşmelere başlamazdan önce, ölümden sonra bir yaşam olabileceğine dair hiçbir inancım yoktu. Fakat, şimdi inanıyorum. Siz ister ruh deyin, ister başka bir şey, insan bedeninin ölümden sonra da varlığını sürdüren bir eşi var.’

Kübler-Ross’a göre, hasta ölünceye kadar beş aşamadan geçiyor. Birinci aşama hastanın içinde bulunduğu durumu inkar etmesi; ‘Ben ölmem.’

İkinci aşama, kızgınlık şeklinde beliriyor; ‘Niçin ben? Neden bir başkası değil de, ben? Niçin daha bilgisiz, işe yaramayan ya da yaşlı birisi ölmüyor da ben ölüyorum?’

Üçüncü aşama ise pazarlık devresidir; ‘Eğer dediklerinizi yaparsam, beni iyileştireceksiniz, değil mi?’ Bu aşamadan itibaren artık durumu yavaş yavaş kabullenmeye başlar. Bu dördüncü aşamadır; ‘Ben ölüyorum. Gerçekten ölüyorum.’

Son aşamada ise hasta ölümü tümüyle kabullenir ve beklemeye başlar. Bu son aşama hastanın davranışlarında ilginç gelişmelerin olduğu aşamadır. Örneğin, sesler işitir, ölmüş olan yakınlarının kendisini beklediğini söyler.

Bu aşamada hastaların büyük çoğunluğunun parlak ışıklar, sonu aydınlık tüneller gördükleri, benliklerine bir huzur duygusunun egemen olduğu belirtiliyor. Bilinen bir gerçek daha var ki, o da tıbben ölüp sonra hayata döndürülen kişilerin daha sonra ölümden korkmamaları... Demek ki, tek çare bilgi.

Keşifler kapıda

Bugün öğle saatlerinde Balık burcuna giren Ay, Uranüs’ü tetikleyecek ve bilinmeyen konulara yönelik keşiflerin, maddenin ötesine dair bilgilerin açığa çıkması için zorlayacak. Üstelik aynı anda Merkür ve Venüs kavuşumu da Uranüs’ü harekete geçirmiş bulunuyor. Böylece bilinçaltının keşfi için yapılan çalışmalar, tıp ve teknoloji alanında yapılan keşifler, şaşırtıcı bilgiler ortaya çıkabilir.
Yazının Devamını Oku

Bazı alışkanlıklardan kurtulun

12 Ocak 2005
<B>O</B>ğlak ve Kova burcunun yöneticisi olan Satürn, maddeyi sembolize eder. Yani kaba düzeyde görünür olan maddeyi, ince düzeyde maddenin özünü ve manayı sembolize eder. Hayatı bir dağ olarak algılayan Oğlak burcunun yönetici gezegeni Satürn, dağın dış yüzeyinden zirve yapmanızı sağlayabileceği gibi dağın en iç, en derinlerinden yükselip zirvede olmayı da sağlayabilir. Dağın dış yüzeyi somut görünür ve bildiğimiz gerçektir. İçi ise bilmediğimiz, soyut, görünmez olan başka bir gerçektir.

Satürn’ün bulunduğu burç, maddenin görünür veya görünmez tarafını anlamak ve gerçekleştirmek için zorlayıcı bir etki meydana getirir. Üstelik bu zorlama son derece görünür ve maddeyi etkileyip değiştirecek kadar gerçektir. Bu nedenle eski astrologlar Satürn’ü tarif ederken korku uyandıran tanımlar yapar ve ‘büyük kötü’ olarak tarif ederler.

Satürn’ün değiştirici etkisi son derece somut ve görünür değişiklikleri meydana getirir. Bu çok yorucu ve şimdiye kadar yaptıklarımızı yıkmak demektir.

Kimse o güne kadar uğraşıp yapmış olduğu bir eseri ortadan kaldırmak istemez. Çünkü hem maddi, hem de manevi açıdan böyle bir değişiklik çok zordur.

Zaten Satürn geçişlerinde böylesine büyük değişikliklerin meydana gelebilmesi tamamen kişiye bağlıdır. Hayatınızda değiştirmek istediğiniz halde o güne kadar bir türlü yapamadığınız ne varsa, Satürn geçişleri sırasında yaparsınız.

Ayrılmak istediğiniz halde bir türlü ayrılamadığınız eşinizi veya işinizi bırakırsınız. Ve sadece gerçekten istemediğiniz halde sürdürdüğünüz ne varsa bütün bunlardan kurtulursunuz.

Şimdiye kadar ertelediğiniz operasyonları Satürn geçişlerinde yapmak durumunda kalırsınız ve böylece alıştığınız bir sıkıntıdan kurtulursunuz. Çünkü ameliyat gerektiği halde olmadan dolaşmak da bir çeşit alışkanlıktır. Çünkü ızdırap ve sıkıntıya da alışırsınız. Bu sıkıntıdan kurtulduğunuz zaman anlarsınız. Fakat kurtulma eylemi hiç de kolay değildir ve sırf işin bu aşamasından korkulur ve ertelenir. (Korku gezegeni denilmesinin nedeni budur.)

Kurtulma eylemi sırasında yaşanabilecek muhtemel durumlar yüzünden bir türlü harekete geçmeye cesaret edemezsiniz ve ızdıraba katlanırsınız. Sonra da buna alışırsınız. Satürn sizi işte bu tür alışkanlıklardan kurtarır.

Fırsatları kaçırmayın

Kova burcunda dolaşan Ay, Sabahın erken saatlerinde Neptün’ü tetikleyecek ve ilginç rüyalar görmenizi sağlayacak. Bugün uyandığınız zaman hatırladığınız rüyaları yazın ve gün içinde tekrar okuyun. Rüyanızın içinde size özel mesajlar olabilir ve bunları sadece siz anlayabilirsiniz. Öğlene doğru Jüpiter’i harekete geçirecek olan Ay, bilincin derinlerinden yükselen ve şimdiye kadar farkında olmadığınız ayrıntıları yakalamanızı sağlayabilir. Fakat bunlara takılıp kalmasanız iyi olur. Çünkü bu ayrıntılar aynı zamanda fırsatları görmenizi sağlayacak. Takılı kalırsanız fırsatları kaçırırsınız.
Yazının Devamını Oku

Hedef artık zirve

11 Ocak 2005
Bugün Merkür burç değiştiriyor. Uzun zamandır dolaştığı Yay burcundan çıkıp Oğlak burcuna giriyor. Akıl, iletişim ve iletişim araçlarını sembolize eden Merkür’ün Oılak burcunda dolaşmaya başlamasıyla birlikte düşünceler en yüksek zirveye yönelir. Hedef zirvedir ve buraya oluşmak için planlar, projeler yapılır. Şimdi dikkatin zirveye yöneldiği zaman. Acele etmeden uygulanacak kararlar başarıya ulaşacaktır. Çünkü gökyüzünün konumu yeterince sakin, dikkatli, yavaş fakat kararlı davranılacağını işaret ediyor.

Benzerin benzerle tedavisi

Homoepati, alternatif tedavi yönteminde ‘Benzerin benzerle tedavisi’ anlamına geliyor. Daha açık bir tanımlama yapmak gerekirse, şöyle örnekleyebiliriz;

Yılan sokması sonucu zehirlenmiş olan kişinin yine yılan zehiri ile tedavi edilmesi. Bunun son günlerdeki en tipik uygulaması sarılıkla ilgili tedavi biçimi. Bir karaciğer hastalığı olan sarılığın tedavisinde yapılan hepatit B aşısı, aslında sarılık mikrobunu şırınga etmekten ibaret. Kişi Hepatit B aşısı olarak vücuduna zerkedilen sarılık mikrobuyla tanışıyor ve vücut bununla başa çıkmayı öğreniyor. Böylece, daha sonra kendisine hastalık bulaşmış olsa bile, vücut bu mikrobu tanıdığı için direnci yükselmiş oluyor ve sonuçta kişi hasta olmuyor. Hatta, kişi hasta olmuş olsa bile, bir tek tedavi yöntemi var. O da, yine bu aşıyı yapmak. Böylece benzeri, benzerle etkileyip etkisiz hale getirmek. Ya da diğer bir tanımla ‘Etkilemek’

Şimdi, tıpkı bu örnekte olduğu gibi aynı prensibi kullanarak yapılan büyücülük uygulamaları diğer tanımıyla ‘Sihir’ neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir yöntem. (Kimbilir, belki de bilimadamlarına ışık tutan en önemli unsur, bu büyücülük yöntemleridir)

Sanırım Frazer da ‘İlkellerin!’ kullandığı bu yöntemle, ‘Homoepatist’lerin yöntemi arasındaki benzerliğin farkına vardığı için, ‘Homeopatik Sihir’ adını vermiştir.

Nedir bu homoepatik sihir ve neleri içine alır? Şeklindeki bir soruya en iyi örnek ‘Yağmur yağdırmak’ için yapılan işlemlerdir.

Kuraklık döneminde ilk yağmur yağdırmak niyetiyle yapılan çalışmalar arasında, suların tıpkı yağmur izlenimi uyandıracak biçimindeki uygulamasıyla karşılaşıyoruz. Daha sonra bu uygulamalar biçim değişitirip din adamlarına baş vurmak ya da evliyalara adaklar adamak biçimine dönüşmüş.

Tarım yapan kabilelerde, geceleyin tarlalara çıkıp toprağın üzerinde çiftleşmek, mahsülün bol ve bereketli olması için yapılan bir çeşit ayindir.

Avcılar ise, ava çıkarken bir çok kuralı yerine getirmenin dışında korunmaya yönelik ilginç önlemler alırlar. Örneğin, kendileri ava gittikleri zaman çocuklarının kumsalda kumun ya da toprağın üzerine şekiller çizip resimler yapmasını yasaklarlar. Taa ki, avdan dönünceye kadar... Çünkü, sık ormanlardaki patikalar bu resimlerdeki çizgiler kadar karışabilir ve avcının peşinde olduğu avın yolunu şaşırmasına neden olabilir.

Ve, bütün bunlar, bir olay ya da nesneyi benzeriyle etkilemenin mümkün olduğu fikrini ortaya çıkarıyor. Frazer’e göre, kutsal kitabın canlı şeylerin resminin yapılmasını yasaklamasındaki neden, plastik sanata olan düşmanca duygular olmayıp dinin yasakladığı sihir aracını ortadan kaldırmaktan ibaret.
Yazının Devamını Oku