Yalçın Bayer

Bulgaristan yine seçime gidiyor - HÖH’ün hedefi 40 milletvekili

28 Eylül 2022
Bulgaristan, son bir yıl içinde 4’üncü kez genel parlamento seçimlerine gidiyor.

2 Ekim Pazar günkü seçimlerde yaklaşık 6.6 milyon Bulgaristan vatandaşı sandık başına gidecek. Favori aday olan bir önceki Başbakan Boyko Borisov’un, GERB Partisi’nin lideri olarak yeniden seçilip başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor. 2009-21 yılları arasında üç dönem başbakanlık görevinde bulunun Boyko Borisov, daha önce Sofya Belediye Bakanlığı’nda bulunmuş ve eski Başkan Jivkov’un korumalığını yapmıştı.

Türklerin oluşturduğu ‘Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin (HÖH) seçimlere iddialı girdiği belirtiliyor. HÖH bir önceki seçimlerde 240 sandalyeli parlamentoya 34 milletvekili sokmuş ve üçüncü sırada yer almıştı. Parti çevrelerinde yüzde 15 oy alıp parlamentoya 40 milletvekili sokmanın hedeflerini yapıyor.

Türkiye’de bir önceki seçimlerde olduğu gibi Bursa, İzmir, Kocaeli, Kırklareli, Edirne, Çorlu, Tekirdağ, İstanbul gibi kentlerde Bulgaristan göçmeni nüfusun yoğun olduğu bölgelerde 165 sandık kurulacak. Bir önceki seçimde 126 sandıkta oy kullanılmıştı. 62 ülkede seçim yapacak Bulgaristan’ın en çok sandığı Türkiye’de açılacak.

Bir Bulgar hükümet yetkilisinin izlenimlerine göre, Bulgaristan vatandaşları seçimden artık bıkmış vaziyette, bu da sandığa gitme oranını daha da düşürecek... Bir önceki seçimlerde katılım yüzde 40 civarında kalmıştı.

DİL DERNEĞİ’NİN ÖDÜLLERİNİ KİMLER ALDIÇANKAYA Belediyesi’nin desteğiyle Dil Derneği tarafından düzenlenen ‘90. Dil Bayramı’ etkinliği Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Alper Taşdelen’in ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve usta edebiyatçı Ataol Behramoğlu’nun yanı sıra yazar ve edebiyatçılar ile çok sayıda vatandaş katıldı. Seçici Kurul’un değerlendirmeleri neticesinde Ömer Asım Aksoy Ödülü ‘Sırça Kanatlar’ isimli öykü kitabından dolayı Derya Sönmez’e verildi. Onur ödüllerine ise Ahmet Özer, Canan Güllü, Sedef Kabaş, Neptün Soyer, Güneş Çakmakoğlu ve Türkiye Barolar Birliği layık görüldü.

BASIN KARTLARI SORUNU SÜRÜYORCHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, basın üzerine bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından dağıtımı geciktirilen basın kartlarını TBMM gündemine taşıyarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Budak, “İletişim Başkanlığı, basın kartlarının yenilenmesini kasıtlı olarak geciktiriyor. TBMM Genel Kurulu’nun açılması ile gündeme gelecek Dezenformasyon Kanun Teklifi’nin yasalaşmasını bekliyor. Kanun Teklifi yasalaştıktan sonra birçok basın mensubunun kartı sadece iktidara muhalif oldukları gerekçesiyle iptal edilebilecek.”

Sait BALCI-Araştırmacı

 

Yazının Devamını Oku

Türkiye, yemek festivalleri ile hayat buluyor - Gastronomi şölenleri gelişiyor

27 Eylül 2022
Gaziantep Gastronomi Festivali’nden sonra geçen hafta sonu Antalya’daki benzer festivali de izledik. Her iki belediyenin açıklamalarına göre, uluslararası çaptaki etkinliklerin ilkini 2.5 milyon, Antalya’dakini de 800 bin lezzet tutkunu izledi. Her ikisi de birer rekor sayılıyor. 70 ülkeden yaklaşık binlerce lezzet tutkunlarının yanında 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şefleri de tanıdık, çalışmalarını gördük.

Antalya tabii ki ‘turizmin başkenti’. Yerel gıdaya ve sürdürülebilir tarıma sahip çıkmanın önemini vurgulamak amacıyla etkinlik, ‘Antalya’dan Dünyaya’ felsefesine dayandırılmıştı. Turizme dayalı tam bir gastronomi şölenine ev sahipliği yaptı Antalya.

Uluslararası Food Fest Antalya kapsamında Karaalioğlu Parkı içinde kurulan festival alanı Antalyalıların ve turistlerin akınına uğradı. Antalya’nın yerel tarım ürünleri ile lezzetlerinin yer aldığı stantlar yoğun ilgi gördü. Festivalin ziyaretçileri, Antalya’nın yerel mahsullerini tanırken zengin gastronomisinin tadına baktı, eşsiz lezzetlerini keşfetti. Tropikal meyveleri tanıdı. Bu konuda muz ve mango ile öne çıkan ilçeler Alanya ve Gazipaşa idi...

23-25 Eylül tarihlerinde gerçekleşen festivalin resmi açılışı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından yapıldı. İkinci güne Antalya Coğrafi İşaretli ‘Tavşan Yüreği Zeytin Hasadı’ etkinliğiyle başlayan festival, üç gün boyunca onlarca panel, söyleşi, workshop ve konsere ev sahipliği yaptı.

PANELLER GASTRONOMİYE IŞIK TUTTU

Alanında uzman isimlerin katıldığı panel ve söyleşilerin düzenlendiği festival, gastronomi, turizm ve ekonomi dünyasına ışık tuttu. Festivalin birinci gününde Ceyda Düvenci Sunumu ile Antalya Mutfağı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık’ın sunduğu Meslek Örgütlerinin Yerel Yemeklere ve Tarıma Bakış Açısı, Dilara Koçak’ın konuk olduğu Sürdürülebilir Yaşam için Sürdürülebilir Beslenme, ülkemizin önemli turizm temsilcilerinin katıldığı STK’lerin Sürdürülebilir Turizm ve Gastronomi Politikaları, Sahrap Soysal’ın konuk olduğu Coğrafi İşaretli Tavşan Yüreği Zeytinli Tarifler ve gastronomi sektörünün önde gelen isimlerinin bir araya geldiği Şeflerin Yerel Mutfağın Tanıtımında Etkisi başlıklı panel ve söyleşiler ilgiyle takip edildi.

Festival, panel ve söyleşilerin yanı sıra ünlü şeflerin yerel ürünlerle yaptıkları şovlara, keyifli konserlere de sahne oldu.

Böcek de üç gün boyunca festival alanında festival katılımcıları ve vatandaşlarla buluştu. Bu yıl ilkini düzenledikleri festivalin yoğun ilgi gördüğünü ifade ederek, “Üç gün boyunca kentimizde gastronomi şöleni yaşandı. Turizmin ve tarımın başkenti olan kentimize önemli bir festival kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Halkımızın ve sektörün ilgisi ne kadar doğru bir iş yaptığımız gösteriyor. Uluslararası Gastronomi Festivali’mizde şehrimizin Akdeniz lezzetlerini ve ürünlerini, mutfak kültürümüzü dünya arenasında hak ettiği noktaya getirmek için önemli bir adım attık ve bunu gelecek yıllarda da devam ettireceğiz” dedi. Böcek ilgi karşısında “Festivali, Gaziantep seviyesine getirmemiz gerekiyor. Bu nedenle kadromuzu kurmaya başlayacağız” demesi dikkat çekti.

Yemek fuarlarında Gaziantep önder, onu Hatay, Afyon, Adana izliyor... Sırada Kastamonu, Edirne, Kayseri, Trabzon, Ordu’yu sayabiliriz.

Yazının Devamını Oku

Gaziantep’e dikkat

23 Eylül 2022
Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’den listeye dahil ettiği ilk şehir olan Gaziantep, kadim mutfağıyla tekrar dünya sahnesine çıktı.

300 ünlüyü, 20 Michelin yıldızlı şefi ve 70 ülkeden yüz binlerce lezzet tutkununu GatsroAntepFest’te ağırladı.

- Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şeflerin yanı sıra Türkiye’nin ünlü şeflerinin, gurmelerin, yaşam koçlarının, diyetisyenlerin, tarım üreticilerinin, gastronomi öğrencilerinin, gıda üreticilerinin, otel ve restoran yatırımcılarının, sektör temsilcilerinin ve gastronomi profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşen festival yaklaşık 2.5 milyon ziyaretçisiyle rekor kırdı.

- “İngiltere, İspanya, Kolombiya, Portekiz, İtalya, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Peru, Brezilya, Fransa, Bangkok ve Danimarka” gibi ülkelerin katıldığı festivalde 19 panel, 9 söyleşi, yarışmalar ve yemek atölyeleri düzenlendi.

ANTEP MUTFAĞININ GÜCÜ

- ‘Bereketli Hilal’in tahıllarının, Akdeniz’in meyve ve sebzelerinin, uzak doğunun baharatlarının Gaziantep’te yetişen ürünlerle bileşkesi olan Antep mutfağı, dünyada şehir adıyla anılan tek mutfaktır. Bu doğrultuda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ilk mutfak müzesini açtı. Ayrıca coğrafi işareti Gaziantep’te olan ve dünyada Antep fıstığı olarak bilinen ürünün müzesini açarak fıstığa verilen değeri ortaya koyması çok önemlidir. Antep mutfağı 500’e yakın özgün yemek çeşidiyle Avrupa’nın “Seçkin Destinasyonlar Projesi”nin (EDEN) 2015 yılında Yerel Gastronomi ve Turizm Ödülü’ne layık görüldü. Gastronomi alanında en iyiyi ve daha ileriyi hedefleyen Gaziantep’te mutfakla ilgili tematik müze çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

ATOM KARINCA DENİYOR

- Festival kapsamında Peynir Müzesi UDMA, Rahiya Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’nin açılışı yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Pekmez Müzesi ile de sona gelmiş.

Yazının Devamını Oku

Trakya’da hava kirliliğine önlem

22 Eylül 2022
Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’da ısınma amaçlı kalitesiz yakıt kullanımının önlenip önlenmeyeceğini, hava kirliliğinin önlemeye dönük Eylem Planı hazırlanıp hazırlanmayacağını, Malkara, Süleymanpaşa, Hayrabolu ve Şarköy ilçelerinde linyit ocaklarının bulunması ve evsel ısınma ile sanayide kullanılan kömür kullanımının yarattığı etkilerin önlenip önlenmeyeceğini sordu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çevre Kanunu kapsamında denetimler yapıldığını, 103 tesise 9 milyon 101 bin 324 TL idari para cezası uygulandığını, 32 tesisin faaliyetinin durdurulduğunu bildirdi.

Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’daki hava kirliliğine ilişkin kapsamlı bir soru önergesi verdi. Önergeye yanıt veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum; 2872 sayılı Çevre Kanunu’na işaret ederek, mevzuata aykırı tespit edilen kömürlerin piyasadan toplatılıp, il dışına çıkarıldığını kaydetti. Kurum, bu konuda 2021 yılından bugüne kadar 378 çevre denetimi yapıldığını, 32 tesisin faaliyetinin durdurulduğunu belirtti.

Bakan Kurum, sürdürülebilir tüketim ve üretim için çevre dostu uygulamaların arttırılmasını hedeflediklerini savunarak, Temiz Hava Eylem Planlarının 2020-2024 yıllarını kapsayacak şekilde ikinci beş yıllık dönem için hazırlandığını, Tekirdağ için de yürürlükte olduğunu söylemekle yetindi. Bu planın Tekirdağ için yürürlükte olduğunu vurgulayan Kurum, “Hava Emisyon Yönetim Portalı, Bakanlığımız sunucularında faaliyette bulunmaktadır. Bu portal aracılığıyla üretilen stratejik hava kalitesi haritaları kullanılarak politikaların etkinleştirilmesi faaliyetleri sürdürülmektedir” dedi.

TEKİRDAĞ NE YAPACAK

Bu yanıtı değerlendiren Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, hava kirliliğini önlemeye dönük sıkıntılara dikkat çekiyor.

Mevcut yasa ve yönetmeliklere işaret edilmesine karşın; Tekirdağ, hava kirliliği açısından Türkiye’nin havası en kirli illerinden biri olduğu görülüyor. Linyit ocakları sorunu, sanayi ve evsel ısınmada kömür kullanımının yarattığı etkiler büyük görülüyor. CHP iktidarında Tekirdağ’ın hava kirliliği sorununu çözeceklerini kaydeden Aygun, “İş başa düşmüştür” diyerek iddialı konuştu.

GAZİANTEP NOTLARI...

BİRÇOK

Yazının Devamını Oku

‘Fındıkta milli devrim’ - Yabancılar alım ve ihracat yapamayacak

21 Eylül 2022
Geçen hafta Meclis’e sunduğu Fındık Kanunu Teklifi ile ilgili açıklama yapan CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, kanun teklifinin belkemiğini yabancı kartelin tekelini kıracak “21. Madde” olarak tanımladı. Adıgüzel açıklamasında şunları söyledi:

“Siyasete ilk girdiğimde ‘Fındığa dokunan siyasetçi yanar’ denilmişti. Biz bu öğüdü dinlemedik. Böyle gelmiş böyle gitsin istemedik. 4 yıllık bu meclis döneminde, toplam 4 fındık araştırma önergesinin üçünü biz verdik. Türkiye Cumhuriyeti’nde “Fındık Kanunu” yok. Fındığın tüm paydaşlarını içine alan, üreticiden sanayiciye, ihracatçıya, topraktan gümrüğe kadar, fındıktan çikolataya kadar sektörün tüm sorunlarını tek bir metinde çözecek bir kanun hazırlığımızı iki senedir yapıyorduk.”

Dr. Adıgüzel, ‘devrim’ niteliğindeki yeni kanun için özetle şöyle konuştu:

Fındık fiyatı tüm paydaşların katılımıyla belirlenecek. Fındık coğrafyasından başlayan fiyat belirleme süreci Cumhurbaşkanı ile bitecek. Önce illerde Rekolte Komisyonu, sonra Maliyet Komisyonu çalışacak. Fındık Fiyatı Tespit Komisyonu, ilk iki komisyonun çalışması ile belirlenen ulusal fındık maliyet rakamı üzerine en az yüzde 30-50 kâr edecek şekilde fındık taban fiyat önerisini açıklayacak. Cumhurbaşkanı da bu fiyatın altında olmamak üzere fındık taban fiyatını en geç 1 Ağustos tarihinde kamuoyuna açıklayacak.

Fındıkta kartelleşmenin önlenmesi ve serbest piyasa koşullarının işletilmesi için yabancı şirketlere kabuklu fındık alımı ve ihracat yasağı geliyor. Fındık Sigorta Fonu ile bahçeler sigortalanacak. Fındık üretimi yapılacak alanların 13 il ve 123 ilçe ile sınırlanması kanuna bağlanıyor. Arazi toplulaştırma ve miras yoluyla bölünmenin önlenmesi için gereken tedbirler alınacak. Üretim maliyetlerini düşürmek için gübre ve tarımsal ilaç gibi girdi kalemlerine özel vergi muafiyeti ve indirimler yapılacak. Mevsimlik işçiler sağlık ve sosyal yardım güvencesine alınacak. Yerli sanayici ve ihracatçıya kapsamlı teşvikler veriliyor. Bir araya gelme, kümelemenin teşviki için de hem arazi hem finans desteği sağlanıyor. FİSKOBİRLİK, uluslararası ölçekte de rekabet edebilecek ve fındık üreticisine destek verebilecek kredi ve teşvik kapsamına alınıyor.

TREN Mİ GELİYOR

Fındık ihracatının doğrudan bölgeden yapılarak ulaşım maliyetlerinin azaltılması için fındık coğrafyasındaki limanlar modernize edilecek. Yine fındık ihracatındaki ulaşım maliyetlerini azaltmak için en çok fındık ihracatı yapan Ordu, Giresun ve Trabzon illeri demiryolu sistemine bağlanacak.

DİL DEVRİMİ 90 YAŞINDA

MUSTAFA Kemal Atatürk

Yazının Devamını Oku

Emekli ek ödeme zammı istiyor

20 Eylül 2022
14  milyona yakın emekli, dul ve yetim, çıplak aylıklarına ilave edilen ‘ek ödeme’ tutarlarının yüzde 8-10’a çıkarılmasını istiyor.

Turgut Özal döneminde hayata geçirilen vergi iadesi uygulamasının 1 Ocak 2006’da kaldırılmasıyla emekliye aylık tutarlarının yüzde 4 ile 5’i oranında ek ödeme veriliyor. Çıplak aylıkların yüzde 4’ü ve 5’i kadar tutar hesaplanarak ücretlerine ekleniyor. Bankalara yatırılan aylığın içinde ek ödeme de bulunuyor. En düşük aylıklarda (3.500 lira) ek ödeme yüzde 5 olarak hesaplanıyor. Emeklinin büyük çoğunluğu aylığının yüzde 4’ü oranında ek ödemeden yararlanabiliyor.

16 yıldır artırılmayan ek ödeme tutarı günün koşullarına göre hayli düşük kaldı ve anlamını yitirdi. Emekli aylıklarına 6 ayda bir TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranında zam yapılırken, ek ödemenin sabit kalması milyonlarca insanı mağdur ediyor. Oranların yükseltilmesiyle aylığı artan emekliye daha fazla ek ödeme verilecek, dolayısıyla fazla para alacak.

2022 yılı başında asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla çalışanların ücretlerinde artış oldu. Maaşların asgari ücrete kadar olan bölümünden vergi kesintisi yapılmıyor ve çalışanın eline fazla para geçiyor.

Memur ile işçiye bu hakkın tanındığına dikkat çeken dar ve sabit gelirli emekli, siyasi iradeden 16 yıldır yerinde sayan ek ödeme tutarlarının mutlak artırılmasını bekliyor. Şükrü KARAMAN

MAHKEME SAYISI 7 BİNDEN 2-3 BİNE DÜŞÜRÜLEBİLİR

KORONAVİRÜS salgınının artırdığı işyüküne karşı mahkemeler için ‘nefes alanı’ ne olabilir: “Hâkimden önce hakem, mahkemeden önce adli hazırlık.”İstanbul Tahkim Derneği ve Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün, uluslararası çevrimiçi seminerde, ‘modern uyuşmazlık yönetimi ve tahkimin rolü’nü ele aldı. İngiliz hukukçu Helen Dodds, Chiann Bao ve Mehmet Gün, tahkim süreçlerinin daha hızlı sonuç alınabildiğini değerlendirdiler. Gün, İstanbul’un önümüzdeki yıllarda tahkim için bir merkez olmayı umduğunu söyledi. Yargı reformu için 9 yenilikçi çözüm önerini kamuoyuna sunduklarını bildirdi.

“Bizim önerimizde de nihai temyiz mahkemeleri olan Yargıtay ve Danıştay ile 15 bölge adliye mahkemesi aynen korunmaktadır. Biz, yedi bölgeye toplanmış olan bölge idare mahkemelerinin sayısının ise 15 bölgeye çıkarılıp bölge adliye mahkemeleri ile eşitlenmesini öneriyoruz. Bir diğer önerimiz, çabuk müdahale edilmesi, hızlıca halledilmesi gereken nispeten küçük ve kolay işlere bakan mahkemeler ile ‘adli hazırlık mahkemeleri’nin vatandaşın ayağında hizmet vermesi. Mahkeme sayısını 7 binden 2-3 bine düşürmek mümkün olabilecektir.

Halihazırda ilk derece mahkemelerinde dört-beş sene süren davalar yerine, mahkemeye intikal ettiği tarihten itibaren üç-dört ay içinde karara bağlanabilecektir.”

Yazının Devamını Oku

Gaziantep’in öteki yüzü

16 Eylül 2022
Gastroantep Festivali tüm hızıyla başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımı ile Batalhöyük üzerinde Gastromoni Festivali’ne özel olarak hazırlanan alanda fıstık hasadı ve şire yapımı gerçekleştirildi. Yetişmesi ile, ‘nazlı’ meyveleri ile ‘alımlı’ antepfıstığının hasadı festivale katılan protokol ve davetlilerle birlikte yapıldı. Daha sonra alanda şire yapımı için üzüm tepelenerek suyu kaynatıldı ve cevizli sucuk yapıldı.

ŞAHİN VE ERSOY NELER DEDİ

Konuşmalarında Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bugün 70 ülkeden katılımcı var, 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şef burada. Çevremizi koruyup öze dönmemiz lazım”,

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “GastroAntep Festivali’nin her sene gelişerek devam ettiğini” belirterek ”Cumhuriyet’in 100. yılında 100 ürün tescillendi. Gaziantep artık bir cazibe noktası” dediler.

BÖYLE BİR DURUM DA VAR

Burada bir tespit yapmamız gerekiyor. Gaziantep bölgesinin aslında tarihine bakmak gerekiyor; üzüm ve bağcılık yönünden zengin bir bölge. Bunun M.S. 2 yy’da Romalıların doğudaki en büyük kenti olan Zeugma Antik Kenti’nde çıkarılan mozaikler üzerinde görülmesi mümkün. Ayrıca bu bölgede Dionysos betimli mozaikler karşımıza sıkça çıkmaktadır. Dionysos, Denizli Çal bölgesinde tapınım gören bir tanrı. Fakat Zeugma Antik Kenti’nde Dionysos betimli mozaiklerin görülmesi, burada üzüm ve bağcılığın yaygın olduğunu, buna dayalı olarak şarap üretiminin yoğun olduğunu gösteriyor.

BAĞLAR ZEYTİN VE FISTIK OLDU

1950’li yıllarda Gaziantep bölgesine özgün üzüm bağlarının olduğu ve Fransız şarapları ile yarışabilecek kalitede şarapların üretildiği biliniyor. Fakat ne yazık ki şimdi bağların yerini zeytin ve fıstık almış.

Geçmiş yıllarda antepfıstığına dair şu söz söylenirdi:

Yazının Devamını Oku

‘Gazianteplilerin gözlerinden öperim’

15 Eylül 2022
Gaziantep’e dün “Gaziantep Festivali” için indiğimizde hemen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nü gezdik. Gerçekten görülmesi gereken bir yer. Bilim, eğitim, kültür ve sanat önceliklerinde güçlü ve vizyoner bir kurguda Türk arkeolojisinin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte özgün bir uluslararası kurumun AB projesiyle ortaya çıkarılması çok önemli sayılıyor. Hemen her Avrupa ülkesinin kazı ve araştırmalar yaptığı ve çoğunun arkeoloji enstitülerini 1889’dan beri kurmuş olduğu Türkiye’de bir Milli Arkeoloji Enstitüsü’nün kurulması eskiden beri bir hayalmiş...

Yokluğu önemli eksiklere yol açıyormuş... Bu projenin yaratılmasında Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in büyük çabası olmuş. Bakanlığa 2014’te yazdığı mektupla da kuruluş fikri ortaya çıkmış. Neden mi önemli? Çünkü Gaziantep, dünyada en eski kentlerden biri. Paleolitik dönemden günümüze kadar iskan görmüş ve 20 medeniyet ve 5 antik kenti bünyesinde barındırmış, kadim bir kent.“Zeugma, Karkamış, Dülük, Yesemek” heykel atölyesi ve “Zincirli Ören Yeri”. Hititlerin ‘Hattuşa’dan sonra en büyük kentlerinden biri olan ‘Tilmen Höyük’ün Gaziantep’te olması, bu enstitünün kurulmasının başlıca sebeplerindendir. Bu enstitünün tarihi bir binada olması da enstitüyü daha önemli kılıyor. Kendirli Ermeni Katolik Kilisesi’nin farklı amaçlarla kullanılmasından sonra şu anki görevi, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’ne ev sahipliği yapmasıdır. Enstitüde Anadolu’daki kazılara destek verilecek ve araştırmacıların hizmetine sunulacak büyük bir arkeoloji kütüphanesi bulunuyor. Türkiye’de ilk defa Arkeometri Laboratuvarı’nda eserlerin karbon analizleri yapılacağı bildirildi. Enstitüde bir de Türkiye’deki arkeolojik kazıların bilgilerinin akademik olarak bulunduğu hakemli bir derginin çıkarılmasına başlandı.

Bu binanın en önemli özelliklerinden biri de 1933 yılında Gaziantep’i ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazianteplilere bu binanın balkonundan hitap etmesidir. Halkevindeki şu sözünü bütün Gaziantepliler bilirler: “Ben Gazianteplileri gözlerinden nasıl öpmem ki... Onlar sadece Antep’i değil, tüm Türkiye’yi kurtardılar.”

Mustafa Kemal Paşa’nın 1933 yılındaki Gaziantep ziyaretlerinde halkı selamladığı balkondaki duruşu, o dönemi yaşayan Gazianteplilerin verdiği bilgilerden hareketle ‘Panorama Müzesi’nin resimlerini yapan ünlü Rus ressam Aleksandır Samsanov tarafından resimlendirilmiş ve enstitünün balkona çıkan giriş merdivenlerine asılmıştır.

Ayrıca Gazi’nin enstitünün de bulunduğu Şahinbey ilçesi Bey Mahallesi nüfusuna kayıtlı olması, bütün Gazianteplilerin gururudur. Atatürk’ü ne kadar sevdiklerini bu durumu her gelene anlatarak ortaya koyarlar.

Burada Ara Güler ile ilgili önemli bir şey öğrendik. Güler’in Anadolu’daki arkeolojik alanlarla ilgili fotoğrafladığı sergisi halen enstitüde sergileniyor. Bakanlığın satın aldığı fotoğraf arşivinin bir kısmının enstitüde sergilemesi büyük ilgi görüyor.

GASTROANTEP’TE 500 ÇEŞİT YEMEK 2 MİLYON ZİYARETÇİ

4. Uluslararası GastroAntep Festivali bugün başlıyor. Michelin yıldızlı şeflerin, gastronomi profesyonellerinin ve gurmelerin katılacağı festivalin açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali Davut Gül ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yapacak. Söyleşilerin, yarışmaların, panellerin ve el sanatı ustalarının atölye çalışmalarının yapılacağı festivale yaklaşık 2 milyon katılımın gerçekleşmesi bekleniyor.

Zeytin-zeytinyağı üretiminde ‘iyi şeyler’ oluyor

Yazının Devamını Oku