Yalçın Bayer

Fas kazansa da kaybetse de korkutuyor... Gladyatör takım!..

14 Aralık 2022
Fas Milli Futbol Takımı bugün Fransa ile yarı final oynayacak.

Fas, Afrika’nın dünyanın zirvesinde olması istiyor.

Yani bu Afrika ülkesinin gözü Dünya Kupası’nda. Bütün bahisleri altüst etti, ona en düşük şans verenler hüsrana uğradı.

Fas’ın değeri 242 milyon Euro; rakiplerine göre en düşük değerde sayılıyor. Hırvatistan 377 milyon Euro, Belçika 556 milyon Euro, Portekiz 865 milyon (Ronaldo hariç), İspanya 877 ve bugün karşılaşacağı Fransa 1.04 milyar Euro...

Fas 5 maçtır hiç gol yemedi. Dünya Kupası’nda bu bir rekor.

‘Faslı Türk’ saydığımız dostumuz Noureddine Tahir, Faslıların maçlardaki çoşkusunu hatırlatıyor ve “Paris şöyle ya da böyle yanacak” diyor.

Yani şunu demek istiyor: “Kazansak da kaybetsek de sorun olacak.”

İKİ SİHİRBAZ VAR

Fas takımının arkasında iki

Yazının Devamını Oku

Sani Bey’in kulakları çınlasın

13 Aralık 2022
Yazmıştım. Geçen günlerde Almanya’dan bir dostumuz Antalya’ya geldi. Biz de Antalya’da şehirde idik. Dostumuz terminalde bizi arayıp haber vermek istemiş. Yabancı hatlı bir telefonu Türkiye’de kullanmak, roaming ücretleri ateş pahası. Dostum internet hattından aramak istemiş.

Bir de ne görsün, internet ücretli. Sadece CIP Terminal müşterilerine ücretsiz. CIP Commercially Important Person (Ticari Önemli Kişi) demek. Önemli kişi değilsen ücretsiz internet minternet yok.

Antalya Havaalanı WiFi yazınca zaten anlaşılıyor. ‘Geliş-Gidiş salonlarında internet var. DorukNet işletiyor‘ diyor. Yani ücretli olduğunu dolambaçlı yazıyor.

Antalya Havaalanı’nın yüzde 51’i Alman Fraport şirketine, geri kalanı da TAV Holding’e ait. Fraport’un işlettiği Frankfurt Havaalanı’nda ise WiFi 7/24 ücretsiz. Yani kendi ülkesinde bedava verdiği hizmeti bizde ‘Önemsiz‘ kişilere ücretli sağlıyor. Fraport’un ortağı TAV CEO’su Sani Şener başarılı bir yönetici. ‘Çoğunluk hisse Almanlarda‘ demeden bu konuya acilen el atacağını sanıyoruz.

Dünyayı gezen dostumuz Fraport‘a göre ticari önemsiz olduğu için bizi arayamadı. Alandan çıkınca Türk usulü bir minibüs şoförüne aratıp haber verdi geldiğini. Dostum ‘Umarım ölmeden AB’ye girdiğimizi görürüm de Brüksel’e bir dilekçe yazarım. Fraport’un kendi ülkesine başka Türkiye’ye başka uygulama yaptığını bildiririm‘ diyor… Ama bunları ancak Brüksel’den bir müfettişin gelmesini beklemeyelim. Sani Şener Bey’in kulakları çınlasın.

KANSU ŞİİR ÖDÜLÜ

CEYHAN Atuf Kansu Şiir Ödülü’ne 2023 yılı için katılım koşulları açıklandı. 1986’dan bu yana düzenlenen ödüle katılım koşulları şöyle: Ödüle aday olan yapıtlarda Ceyhun Atuf Kansu’nun şiir anlayışı göz önüne alınarak, çağdaş bir dünya görüşü ve dil bilinci temel ölçüt olacaktır.  Seçici kurul; Ali Cengizkan, Bahar Gökler (ailesi adına), Ahmet Özer, Ferruh Tunç ve İlyas Tunç’tan oluşmaktadır. Ödül kazanan yapıt, Ceyhun Atuf Kansu’nun ölüm yıldönümü olan 17 Mart 2023 tarihinde açıklanacaktır. Ödüle son katılma ve aday gösterilme tarihi 1 Ocak 2023’tür.

BOYNER’DEN ÖNEMLİ BİR ADIM

BOYNER

Yazının Devamını Oku

Sağlık sistemimiz

9 Aralık 2022
Eczaneden ilaçlarımı alıyorum.

Birkaç dakika içinde Sağlık Bakanlığı SGK’dan mesajı geliyor:

“... tarihli e-reçete ile şu ilaçlarınız... Acil şifalar dileriz. ... kutu ilaç ... TL katılım payı (aylıktan) vardır.”

Işık hızıyla inanılmaz bir teknoloji. Yalnız problem var. Eve gelip ilaç poşetini açıyorum. Üç kutu olması gereken tansiyon ilacımın biri, bir paket. Diğeri hiç yok. Onların yerine eczacı çocuk aspirin vermiş. Eczaneyi arıyorum. “Rapor süreniz dolmuş. Onun için bir paket alma hakkınız var. İlacın diğeri hiç bulunmuyor. Muadil ilaç da bulunmuyor.”

Bu konuda ilacı yazan sağlık ocağındaki doktor beni uyarmıyor, eczacı uyarmıyor, Sağlık Bakanlığı uyarmıyor. Veya sistem öyle tasarlanmış ki uyaramıyorlar. Şimdi herkes ‘algoritma’ falan diye bilir bilmez konuşur ya... Sistemin algoritması yanlış veya eksik tasarlanmış. (Bu arada “Algoritma”, cebiri bulan Türk matematikçisi El Harezmi’nin adından gelir.)

Benim meslek yaşamım, ekibimle kurum düzeyinde bu tip sistemler tasarlamakla geçti. Böyle açıkları olan bir sistem tasarlasak, veya hatayı düzeltmesek, bizi herhalde anında kapının önüne koyarlardı. Son derece mütevazı aylıklarla çalıştık. Bu sistemleri kuranlara ne ödeniyor, bilmiyorum.

Kimseden gık çıkmıyor.

Ayrıca bana yıllar önce ‘yüksek tansiyon’ teşhisi koyan doktorum, ilk raporunda bu ilaçların “Ömür boyu kullanılması gerekir” diye yazmıştı. O zaman benim bu ilaçları kullanmam için niçin iki yılda bir yeni rapor almam gerekiyor? Bu yapılanlardan biri yanlış. Bu konuda da kimsenin sesi çıkmıyor.                       Zeki ERTÜRK

PAMUK PLANSIZ TARIM KURBANI

Yazının Devamını Oku

CHP’ye küresel darbe mi?

8 Aralık 2022
CHP’nin 3 Aralık konferansında, milli olmadığını, küreselci olduğunu ve bunu bu konferansta kullandığı kavramlar ve J. Rifkin gibi seçilmiş küreselci insanlarla, küreselciliğin karakterine uygun olarak organize ettiğini görürsünüz.

CHP’nin düzenlediği bu 3 Aralık konferansını iyice analiz ettiğinizde, CHP bu seçtiği küreselci 70 kişilik kadroyla insan odaklı bir sistem ile insan ve vatandaş iradesini değil, insanları ülkelerinde mal sahibi olan vatandaşlar olarak değil; küreselciliğin tabiatına uygun olarak, insanların ülkelerinde bile kiracı olması istenen bir mantıkla ve dijital dünyada da insanın sahip olma güdüsünün insanlar içinde küresel güçlerin lehine yok edilmesi dizaynını ve bunları ülkedeki tüm vatandaşların kafalarına bu küreselci mantıkla bir format atmak isteyerek yerleştirmek ve tüm bu sistemin insan üstü bir kabiliyetle (uluslararası süper kapitalistler) yönetilmesinin geçerliliğini savunarak, Türkiye’yi bu konferansta küreselci bir dizayn etme tavrı çizmiştir.

Bu konferansta, Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözünü ettiği gibi bir CHP iktidarı Türkiye’nin başına geçerse, o zaman küreselci 70 kişilik siyaset üstü bir iradeyle Türkiye’yi dizayn edecek ve yönetecek. Bu dış üretimli teknokrat kadroyla ki bu kadro, siyaset üstü kararları siyasetçiler için çizebilecek ve karar alabilecek bir niteliğe kavuşturulacak hissi vermeye çalışılmıştır.

Bunun adı ise bir ülkede, seçmenin irade ve taleplerini hiçe sayarak, siyasete, siyaset üstü gibi kavramlar kullanarak yapılan küreselci bir darbe demektir. Bunun adı siyasette siyasiler için TBMM dışından karar alınmasıdır. Bu anlayış, seçimlere vatandaş ve siyasi partiler olarak gitmenin ve oy kullanmak gibi vatandaşlık görevlerini yapmanın da bir tür gereksizliğini yansıtmaktadır.

CHP’nin bugünkü küreselleşmeci anlayışı ile iktidara gelmesi, gerçekte, Türkiye’deki bütün denetimi ve kararları 70 kişilik küreselci komiserlere bırakması, ülkede demokrasiyi, meclis içi ve dışı demokratik denetimi ve gelişmeyi, esas olarak, özünde kurumsal olarak engellemek istemesi demektir.

Yani bunlara göre, bugünkü küreselleşmecilerin ideolojisi olan, insan ve kurumlar olarak her şeyin (pandemide de bunun küreselcilerce testi yapıldığı gibi) dijital olarak denetleneceği, yönlendirileceği, kurumların bile -gereksizleşeceği ve yönlendirileceği için- iktidar için kişisel ve toplumsal iradeyi yansıtabilen seçimlerde gereksizleşeceği demektir.

CHP’nin yeni vizyonuna göre, zaten sözde seçimlerde seçilen siyasi irade, küresel odakların Türkiye komiseri olan bu 70 kişilik kadro tarafından yönetileceği ve yönlendirileceği için, Türkiye adına her türlü kararı alabilecek olan bu küreselci üst gücün temsilcilerinin de bu şekilde Türkiye’deki küreselciliğin temsilcisi olacağını konferansta belirten bugünkü CHP, bu şekilde, CHP’nin avansını da alan küresel güçlerin Türkiye’deki 70 kişilik asıl gücü de olacaktır.

Sefa YÜRÜKEL

GÜNÜN SÖZÜ

Yazının Devamını Oku

Emekli 3 Ocak’a kilitlendi

7 Aralık 2022
Milyonlarca emekli, aylıklarına yapılacak 6 aylık zam için 3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon rakamına kilitlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre kasım ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 2.88, yıllık yüzde 84.39 oranında gerçekleşti. Temmuz-Kasım dönemini kapsayan beş aylık süreçte TÜFE kümülatif yüzde 14.04 oldu.

SSK ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetimine 2023 yılının ilk 6 ayı için yapılacak zam oranı 3 Ocak Salı günü açıklanacak Aralık TÜFE oranı ile netleşecek. Aralık ayı enflasyon rakamı ile 6 aylık artışın yüzde 15-16 oranı aralığında olması bekleniyor. Siyasi iradenin refah payı vermesiyle zam oranını yüzde 20’ye çıkaracağı savlanıyor. Kuşkusuz hükümetin bu yönde atacağı adımı merakla bekliyor dar ve sabit gelirli kitle.

2000 yılı sonrasında emekli olan 6 milyon SSK ve Bağ-Kur’lu, yeni yılda intibak yasasının çıkarılmasını umuyor. Aylık bağlama oranında değişiklik yapılarak gösterge ve katsayı sistemine geçilmesini talep ediyor.

Temmuzda maaşlarına yüzde 7 oranında zam yapılan memur ile memur emeklisi beş ayda yüzde 7’yi aşkın oranda enflasyon farkına hak kazandı. Ellerine geçecek net fark tutarı 3 Ocak’ta belli olacak. 2021 yılında bağıtlanan toplu sözleşme uyarınca 6 milyonu aşkın memur ile memur emeklisinin maaşına 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 8 oranında artış da yansıtılacak.

Ayrıca başta öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri olmak üzere 5.3 milyon dolayındaki kamu görevlisi ile emeklilerinin maaşı ve emekli ikramiyeleri TBMM Genel Kurulu’ndan temmuzda çıkarılan ve 15 Ocak’ta yürürlüğe girecek 3600 ek gösterge yasası uyarınca artacak.

Kapsamdaki memur emekli aylıklarında 1.250-1.750 lira arasında artış gerçekleşecek.

Şükrü KARAMAN

Yazının Devamını Oku

50 yıllık turizmci Kadir Uğur ve oğlu anlatıyor: Türkiye’ye turist nasıl geliyor

6 Aralık 2022
Türkiye’nin Avrupa’daki en güçlü turizm acentası Bentour Reisen, 10. ‘Komedi Gecesi’ kapsamında 800 seyahat acentasının temsilcilerini hafta sonu Antalya’da ağırladı.

‘Türkiye uzmanı’ Bentour Reisen, bu büyük etkinlikte yaz programını sundu ve önümüzdeki yaz için tatil programları hakkında bilgi verdi. 2023’te ağırlık noktası, büyük ölçüde genişletilmiş bir ürün portföyü, uçuş kapasitesindeki yüzde 50 artış ve Bentour Reisen’in etkinlikte takdim edeceği yeni dijital hizmet programı hayli etkileyici idi. Müşterinin rezervasyon yaptığı seyahatle ilgili tüm bilgileri bir arada ve açık bir şekilde bulması dikkat çekiciydi. Faturalama ve seyahat belgelerinden ülkeye giriş için gerekli bilgilere, uçuşlar, transferler ve otellerle ilgili bilgilere ve tur rehberine iletişim seçeneğine kadar her şey... Sonsuz bir hizmet çarkı denilebilir.

Şirketin kurucusu Kadir Uğur ve oğlu Deniz Uğur, “Türkiye’de her şey iyi olursa, bu bize güç veriyor” diyorlar. Özeti, “Akan su, yolunu bulur” diye de ekliyorlar. Turizmci ailenin sözlerini dikkatle not etmek gerekiyor:

- “Hizmette sınır tanımıyoruz”, “Eskiden ‘Tek seyahat edelim’ anlayışı vardı; ama şimdi ‘Toplu seyahat edelim’, deniyor.” “Savaş ve enflasyon konusunda Türkiye için iyimser düşünüyoruz.”, “Türkiye çok krizler yaşadı, ama direnci de o ölçüde yüksek olduğundan bir şey olmadı. Biz de krizlerde hep üzerine gittik.”

- “Kimseyi işten çıkartmadık. Pandemide de yara almadan çalıştık. Duraklamayı fırsata çevirdik. Ekibimizle anca beraber, kanca beraber olduk. Avrupa’da ve Türkiye’deki ekibimizle gurur duyuyoruz. Türkiye’den tek kuruş yardım almadık. Ne yaptıysak hep kendi imkânlarımızla yaptık.”

BENTOUR’U TÜRKİYE’YE TAŞIYORUZ

“Buradan bir müjde vermek istiyorum. Bentour’un Genel Müdürlüğü’nü Avrupa’dan Antalya’ya taşımak için havalimanı yakınlarında bir arsa aldık. Projelendirdiğimiz altı katlı binanın üç katını turizm faaliyetlerimiz için ayıracağız.”

‘TÜRKİYE’NİN SÜPERMARKETİYİZ’

- “Biz Türkiye’nin süpermarketiyiz. Doğu Akdeniz ülkelerinden sonra İstanbul’da da olacağız, faaliyetimizin önemli bir kısmını bu güzel şehrimize ayıracağız. İstanbul’u tanıtacağız. Şunun da bilinmesini isteriz artık, Türkiye’yi bedava vermek istemiyoruz.

Yazının Devamını Oku

Beyaz eşya üretiminde yeni hedefler: ‘Daha az su ve enerji’

2 Aralık 2022
Tekirdağ’ın Çerkezköy-Çorlu hattında Türkiye’nin en önemli fabrikaları var; binlerce işçi çalışıyor. En önemlisi 175 yıllık Alman Siemens firması, beyaz eşya üretiyor.

Dört büyük tesisi var Türkiye’de, ama henüz görme fırsatımız olmamıştı. Grup kendisini tanıtmak için bir davet yapınca, bu davet firmayı tanımak için tam da beklentimize uygun oldu. Ev aletlerini ve daha iyi bir dünya hedefine katkı olarak sürdürülebilirlik çalışmalarını, “Geleceği Merak Edenlere” sloganı özelinde açıkladı.

550 bin metrekare alana kurulu Çerkezköy tesisi 6.2 milyon birim üretim fabrikasına sahipmiş. 2005 yılından bu yana yaptığı 1 milyar Euro’nun üzerindeki yatırımı ile Siemens, Türkiye’nin en büyük yabancı yatırımcı beyaz eşya şirketi konumunda bulunuyormuş. Markaları “Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo” ile enerji verimli ve inovasyonda dünya şampiyonu ürünlerini Türkiye’de üretiyor, geliştiriyor ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bütün dünyaya ihraç ediyormuş. Bosch, Türkiye’de Çerkezköy’den başka Manisa, Bursa, Gebze ve İstanbul’da da faaliyetlerini sürdürüyor.

Marka, hayatı kolaylaştıran ileri ve yenilikçi teknolojilerini ön plana çıkaran ‘Geleceği Merak Edenlere’ sloganını, “Daha iyi bir gelecek ancak merak ve yenilikçi teknojilerle mümkün olabilir” diyerek açıklıyor.

BSH Türkiye CEO’su Gökhan Sığın’ın ev sahipliğinde gerçekleşen davete, markanın Türkiye iletişiminin kampanya yüzü olan oyuncu Kaan Urgancıoğlu da katıldı. Davette Akasya Asıltürkmen, Aylin Çetinkaya, Ceylan Çapa, Gizem Hatipoğlu, Katre Turan, Nurdan Büyükak, Özge Özkatman, Yasemin Şefkatli gibi iş ve cemiyet dünyasından isimler bir araya geldi.

Kaan Urgancıoğlu, gazeteci-yazar Cem Seymen, Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ekin Sarfati ve Siemens Ev Aletleri Satış Direktörü Hakan Sultar’ın katıldığı bir de panel gerçekleşti.

Panelde “Teknolojiye sorumluluğu öğretebilir miyiz?” sorusu ve merak duygusuyla geliştirilen yenilikçi teknolojiler sayesinde daha iyi bir gelecek için ürünler tasarlandığının altı çizildi.

GÜNÜN SÖZÜ

Yazının Devamını Oku

Öğrenmek istiyorsan çok seyahat etmelisin

1 Aralık 2022
Çinli bilge Lao Tzu, ‘Kişi bir yere gitmek için değil, yeni şeyler görmek için yola çıkar’ demiş. Bu kez BenTour şirketinin ‘Bentour Comedy Night’ programı dolayısıyla Antalya’ya geldik. Bentour Reisen, Avrupa’daki tek Türk turizm operatörü. 50 yıllık turizmci Kadir Uğur’un İsviçre’de kurduğu bir şirket. ‘Bentour Comedy Night’, 2014’ten beri geleneksel hale gelen üç dört günlük organizasyon. Almanya ve İsviçre’den yabancı acentelerden davet edilen bine yakın çalışan katılıyor... Onları hem motive etmek hem de teşekkür için her yıl yapılıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle iki yıl ara verilmişti. Her yıl Avrupa’dan tanınmış bir komedyen, sanatçı, davetlilere unutulmaz bir gece de yaşatıyor.

Bentour bu yıl Almanya’da QM Quality Management Tourism Awards ödüllerinde ‘En iyi yönetilen Almanya pazarı tur operatörü’ kategorisinde ödüle layık görüldü. Bugüne kadar Türkiye’ye 10 milyonu aşkın turist getiren Kadir Uğur, iyi bir yelkenci aynı zamanda. Ben Swissyacht isimli 17 metrelik yelkenli teknesiyle bir yarım dünya turu yaptı. Atlantik’i aşıp geldi. Yaşadıklarını da ‘Hayatım Deniz’ isimli 200 sayfalık bir kitap olarak Türkçe ve Almanca olarak yayınladı.

Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur ve Bentour Reisen CEO’su Deniz Uğur’un yönetimindeki şirket bu yıl Türkiye’ye 150 binden fazla turist getirdiğini, bu yılki cirosunun bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla iki katına çıktığını duyurdu. Bentour Reisen, hizmet yelpazesini daha da genişletmek adına, geçtiğimiz yıl Türkiye’de kendi incoming acentesini de kurdu.

Antalya’dan sonra Almanya, Avusturya ve İsviçre medyasından önde gelen gazeteciler İstanbul’a geçecekler. İstanbul’da ‘3 din, 2 kıta, 1 dil = İstanbul’ konulu bir gezi yapacaklar. Kadir Uğur bu organizasyona bizzat eşlik edecek ve İstanbul’un farklı noktalarından farklı inançların dini liderleriyle bir araya gelecek. Türkiye’nin Avrupa’da bu yönüyle de tanıtımına mutlaka katkı sağlayacak bu organizasyonda yabancı gazeteciler şehrin din, sanat ve kültür alanlarını da yakından tanıma fırsatı bulacaklar.

İstanbul Erkek Lisesi ve İ.Ü. İşletme Fakültesi mezunu olan Kadir Uğur, her fırsatta ‘turizmin birçok halkadan oluşan bir hizmet sektörü’ olduğunu vurguluyor ve “Eğer halkalardan biri vazifesini yapamaz ise diğer halkaların da çalışmasını engeller” diyor. Bu arada Almanya’dan gelen gazeteci dostumuz Halit Çelikbudak, Amerikalı yazar Mark Twain’in, “Öğrenmek istiyorsan seyahat etmelisin” sözünü hatırlattı.

GÜNÜN SÖZÜ
“HAYATIMIZA giren herkes değerlidir ama herkes özel değildir. Saygı hepsine, sevgi layık olana verilir.” Erich Fromm

GLADYO CİNAYETLERİ SORGULANMALI

İÇİŞLERİ

Yazının Devamını Oku