Vahap Munyar

Bu manastırın ilk harcında ceylan sütü var

17 Aralık 2017
YENİGÜN İnşaat’ın ortağı Edip Yenigün, Tasarım Vakfı Başkanı Faruk Malhan’ın önderliğinde Kasr-ı Nehroz’da gerçekleşen “Midyat Çalıştayı”nda beni Üçköy’ün muhtarı Maroge Çınar’la tanıştırdı.

Çınar, anında daveti çıkardı:

- Buralara kadar gelmişken Üçköy ve 2013’te restore edilen Mor Yakup Manastırı’nı görün.

Isparta’nın Güneykent Belediye Başkanı Fahretdin Gözgün, SuB Lokal’in kurucusu Çiğdem Sungur, Metal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Batti ve Edip Yenigün’le birlikte Çınar’ın rehberliğinde Bagok Dağı’na komşu, 1250 rakımda, Midyat-Nusaybin sınırındaki Mor Yakup Manastırı’na gittik.

İki üniversite bitirmiş, 5 dil bilen rahibi Aho Bileçen, manastırın tarihçesine girdi:

- Manastırımız Suruçlu Mor Yakup tarafından yapıldığı için onu adıyla anılıyor.

Manastırın girişindeki tabloda yer alan ceylanlara dikkat çekti:

- Burası halk arasında Der Gezal, yani Ceylan Manastırı olarak da bilinir.

Ardından öyküyü paylaştı:

Yazının Devamını Oku

Hürriyet Edirne'yi 'keşfetti', otellerde doluluk tavan yaptı

15 Aralık 2017
KEŞANLI Yönetici ve İşadamları Derneği (KEYİAD) Başkanı Ahmet Eler aradı:



- İstanbul’da bir KEYİAD gecesi düzenliyoruz. Bu kapsamda, “Başkanlar Konuşuyor” başlıklı oturum yapacağız. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İstanbul Hazırgiyim İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ve TÜGİK Başkanı Erkan Güral konuşacak. Oturumun moderatörlüğünü sizden rica ediyorum.

Keşanlılar “fahri hemşeri” saydıkları için yönetiminde bulunduğum Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Sedat Simavi Ödülleri törenine denk gelen akşam KEYİAD’ın “Başkanlar Konuşuyor” oturumunu yönettim.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, öncelikle kentin turizm potansiyeline değindi:

Yazının Devamını Oku

Gaz sancısı dinince hemen çıkmak istedi

13 Aralık 2017
İTO Başkanı İbrahim Çağlar’ın kalp krizi geçirip vefat etmesi okları tedavi gördüğü hastaneye çevirdi. Söz konusu hastane grubunun Medikal Direktörü Prof. Gazi Yiğitbaşı, “Çağlar’ın şikâyeti gaz ve karın ağrısıydı. Buna rağmen kalp riski dikkate alınıp EKG çekildi. Sonucu temiz çıkıp, verdiğimiz ilaçla rahatlayan Çağlar hemen çıkıp eve gitmek istedi. Kol ve göğüs şikâyeti olsaydı zorla tutardık” açıklamasını yaptı.

DÜN son yolculuğuna uğurlanan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’ın pazar günü ve gecesi yaşadıklarını 15 yıllık ortağı, Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş’tan dinleyip yazdım.

Yazıyı hastane veya doktor hatası üzerine de kurgulamadım. Çünkü, gecenin yakın tanığı Ulubaş, hiç o yönde bir mesaj vermedi. Ancak, yazıyı okuyanların kafasında soru işareti oluştu:

- Çağlar ölüme göz göre gitmiş gibi görünüyor.

Dün söz konusu hastane grubunun Medikal Direktörü Prof. Gazi Yiğitbaşı ile konuştum:

- İbrahim Bey, bizim de yakından tanıdığımız, çok başarılı bir işadamıydı. O geceyi bir de bizden dinleyin.

Çağlar’ın Koşuyolu’ndaki hastanelerine eşiyle birlikte 10 Aralık 2017’yi 11 Aralık’a bağlayan saatlerde, 01.00’e doğru gittiğini belirtti:

- Doktorlarımıza aktardığı şikayet, “Şişkinlik, gaz, geğirme, karın ağrısı” şeklinde. Şikayetler arasında kol uyuşması ve göğüs ağrısı yok. Arkadaşlarımız kalp riskini dikkate alıp EKG çekiyor, temiz çıkıyor.

Ardından gaz için bebeklerde de kullanılan rahatlatıcı ilaç verildiğini vurguladı:

Yazının Devamını Oku

Hatırası ‘Payitaht’ta kaldı

12 Aralık 2017
İstanbul Ticaret Odası Başkanı, 57 yaşındaki İbrahim Çağlar hayatını kaybetti. Haber, iş dünyasını yasa boğdu. Oysa daha pazar gecesi TRT 1’de yayımlanan ve İTO’nun ‘Payitaht’ dizisinde kuruluşuyla ilgili bölümde çekinerek oynamış, ‘Artistlik yapıyor diyecekler’ kaygısı yaşamıştı.

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, geçen cuma günü inşaat işlerindeki ortağı Adnan Ersoy Ulubaş’ı aradı:

- TRT1’de yayınlanan “Payitaht” dizisinde Dersaadet Ticaret Odası’nın, yani odamızın kuruluşuyla ilgili bölümün çekimi olacakmış. Bu bölümde benim rol almamı istediler. Biliyorsun kurucunun adı da İbrahim Efendi’ydi.

Ulubaş, ortağının kendisine fikrini sormasını beklerken O sürdürdü:

- Böyle bir dizide odamızın anlatılması bizim için çok önemli. O rolü oynamayı istiyorum ama şimdi bir sürü kişi arkamdan, “Artistlik yapıyor” diyecek. Karar veremedim.

Ulubaş, aynı görüşü paylaşsa da rahatlattı:

- Evet, belki “Artist” diyecekler ama o dizide rol alman senin için, çocuklar ve torunlar için önemli bir hatıra olur. Bence o rolü üstlen.

Çağlar, cumartesi günü tekrar Ulubaş’ı aradı:

- Yarın sabah dizinin Kocaeli’ndeki setine gidiyorum...

Yazının Devamını Oku

Midyat’ta 1250 ev saydık, hepsinde mihrap yerinde

11 Aralık 2017
MİDYAT’ta Yenigün İnşaat’ın patronları Mithat ve Edip Yenigün kardeşlerin otele dönüştürdüğü aile konağı Kasr-ı Nehroz’dayız... Faruk Malhan’ın kurduğu Tasarım Vakfı’nın düzenlediği “Midyat Çalıştayı” için bir aradayız.

Masada emekli vali, Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Isparta’nın Güneykent İlçesi Belediye Başkanı Fahretdin Gözgün, Mithat Yenigün, Edip Yenigün, yönetmen Yüksel Aksu, Metal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Batti, İstanbul Karaköy’deki SuB Lokal adlı butik otelin kurucusu Çiğdem Sungur, Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Tarık Demir, hayvan çiftlikleri danışmanı Yusuf Burucu, Midyat’ın önde gelen isimlerinden İskender Debasso, Tasarım Vakfı Projeler Koordinatörü Bülent Özkan var.

Faruk Malhan, ön değerlendirme ile söze girdi:

- 2001’den beri Midyat’a gelirim. 2011’de atölye çalışması başlattık. Telkârinin Midyat Meslek Yüksek Okulu müfredatına girmesini sağladık.

Midyat MYO’da Kuyumculuk ve Takı Tasarım Bölümü açılırken Müdür Tarık Demir’in yaşadığı tereddütü anımsadı:

- Telkâri dersi verecek öğretmen bulunamayacağını söylediler. Piyasadaki ustaların öğretmenlik yapabileceğini söyledim. Murat Usta’yı bulduk. İstanbul’da konuğum oldu, eğitimi nasıl vereceğine dönük çalışma yaptık.

Tarık Demir araya girdi:

- Telkâri eğitimi gayet iyi gidiyor. Bir de

Yazının Devamını Oku

Strabon’u okudu Katakekaumene’ye 10 milyon dolar yatırdı

10 Aralık 2017
ANEMON Otelleri’nin kurucusu İsmail Akçura, 2000’lerin başlarında Manisa’daki evinden Eskişehir ve Afyonkarahisar’daki otellerine karayoluyla giderken Kula bölgesinden her geçişinde Divlit Yanardağı’nın eteklerindeki toprağın rengi dikkatini çekti.

Derken bölgede 300 dönüm satılık arazi görünce toprağı yakından incelemeye karar verdi. Araziden toprak örnekleri aldı, Fransa’nın Bordeaux bölgesindeki şarap uzmanlarına tahlil için gönderdi. Gelen yanıt, Akçura’nın beklentisiyle örtüştü:

- Bu topraklar şaraplık üzüm üretimine çok uygun.

Aynı tarihlerde ünlü Antik Çağ coğrafyacısı Strabon’u okudu, şu satırların altını çizdi:

- Catacecaumene’de her yer ağaçsız fakat her yer şaraplık üzüm bağları ile kaplı.

Strabon’un söz ettiği bölge, Divlit Yanardağı’nın çevresinden başka yer değildi. Kula civarındaki volkanik bölgenin Antik Çağ’daki adı “Catacecaumene” (Katakekaumene) idi. Akçura, 300 dönüm araziyi satın aldı. Bağ dikimi için kolları sıvamadan önce eşi Nihal Akçura ile İtalya’nın Sicilya bölgesinde şarap ve bağ turuna çıktı. Tur sırasında bölgedeki bağ ve şarap uzmanlarıyla konuştu.

Sicilya dönüşü kararını verdi:

- Katakekaumene’ye (Yanık Ülke) bağ ve şarap yatırımı yapacağım.

İlk bağ dikimi 2004’te başladı.

Yazının Devamını Oku

Japonlar 'doğrudan' çağırdı, Eximbank'a 1 milyar dolar göründü

8 Aralık 2017
GEÇEN ağustos ayında Londra’da 22 bankanın katıldığı 640 milyon dolarlık sendikasyona liderlik yapan Japon Mizuho Bank yönetimi, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’a uzun vadeli kaynak için farklı bir formül önerdi:

- Gelin Japonya’da kendinizi tanıtın, 20-30 milyar dolarlık doğrudan borçlanma piyasamızda yerinizi alın. Japonya piyasasına doğrudan tahvil satın.

Adnan Yıldırım, Türk Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli ve Genel Müdür Yardımcısı Ertan Tanrıyakul’un katıldığı heyetle 4-8 Aralık’ta Tokyo’da banka-finans kurumları turu yaptı. Türk Eximbank, Mizuho Bank rehberliğindeki turun yanı sıra Japon banka ve kurumsal yatırımcılarını bir resepsiyonda ağırladı.

Eximbank’ın Tokyo turunun 2 günlük bölümüne 4 meslektaşımla birlikte katıldım. Yıldırım, 15 kurumla görüşmelerini ve verdikleri resepsiyonu şöyle tanımladı:

- Türk Eximbank, tarihinde ilk kez Japonya’da bu çapta bir tanıtım-görüşme yaptı. Hemen borçlanmayı planlamadık. Ülkemizi ve kendimizi anlattık, Japonya’dan doğrudan kaynak kullanımı yollarını konuştuk.

Yazının Devamını Oku

10 milyon lirayı İzmir’in tanıtımı için harcadık

5 Aralık 2017
HÜRRİYET’in “Gelişen Bölgeler Zirvesi” toplantılarından 14’üncüsü için gittiğim İzmir’de Adnan Menderes Havalimanı’ndan çıkarken DAP Holding Yönetim Kurul Başkanı Ziya Yılmaz’la karşılaştım.

Yılmaz da zirvenin konuşmacıları arasındaydı. Aynı araçla toplantının gerçekleşeceği otele giderken İzmir’de planladıkları projeler için 4’üncü arsayı da aldıklarını belirtip, sürdürdü:

- Kendi projelerimizi tanıtmak üzere yaptığımız reklamların İzmir’e de önemli katkısı oluyor.

Bu katkının parasal değerine işaret etti:

- Bugüne kadar İzmir’deki projelerimizin tanıtımı için 10 milyon liralık harcama yaptık.

Yaptıkları tanıtım çalışmalarının bulundukları bölgeye katkısına Kartal’dan örnek verdi:

- Kartal’ın İstanbul’un birçok bölgesindeki insanlar bilmezdi. Biz ve bizim gibi markalı konut üreticileri devrehe girdikten sonra Kartal, İstanbul’un gündemine oturdu.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan İş GYO, Teknik Yapı ve Türkerler Grubu’nu da örnek gösterip ekledi:

- Çoğunlukla İstanbul’da projeler yapan biz ve bizim gibi markalı konut üreticileri şimdi rotayı İzmir’e de çevirdi. İzmir de Türkiye’nin gündemine oturacak.

Yazının Devamını Oku