Japonlar 'doğrudan' çağırdı, Eximbank'a 1 milyar dolar göründü

GEÇEN ağustos ayında Londra’da 22 bankanın katıldığı 640 milyon dolarlık sendikasyona liderlik yapan Japon Mizuho Bank yönetimi, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’a uzun vadeli kaynak için farklı bir formül önerdi:

Haberin Devamı

- Gelin Japonya’da kendinizi tanıtın, 20-30 milyar dolarlık doğrudan borçlanma piyasamızda yerinizi alın. Japonya piyasasına doğrudan tahvil satın.

Adnan Yıldırım, Türk Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli ve Genel Müdür Yardımcısı Ertan Tanrıyakul’un katıldığı heyetle 4-8 Aralık’ta Tokyo’da banka-finans kurumları turu yaptı. Türk Eximbank, Mizuho Bank rehberliğindeki turun yanı sıra Japon banka ve kurumsal yatırımcılarını bir resepsiyonda ağırladı.

Eximbank’ın Tokyo turunun 2 günlük bölümüne 4 meslektaşımla birlikte katıldım. Yıldırım, 15 kurumla görüşmelerini ve verdikleri resepsiyonu şöyle tanımladı:

- Türk Eximbank, tarihinde ilk kez Japonya’da bu çapta bir tanıtım-görüşme yaptı. Hemen borçlanmayı planlamadık. Ülkemizi ve kendimizi anlattık, Japonya’dan doğrudan kaynak kullanımı yollarını konuştuk.

Bu yılın ilk 11 ayında geniş bir coğrafyadan, uluslar üstü kuruluşlardan ve dünyanın önde gelen bankalarından 3.7 milyar dolar kaynak sağladıklarını belirtip sürdürdü:

- 3 yıl içinde Afrika ve Orta Asya ülkelerinden 2, ülkemizde de 1 milyar dolarlık projenin finansmanı gündemimizde olacak. Bunun bir bölümünü alternatif fon pazarlarından sağlamak önemli.

Japonya piyasasında ilk doğrudan borçlanmayı 2018’de yapabileceklerini kaydetti:

- Henüz miktar belli değil ama 1 milyar dolar dolayında düşünebiliriz.

Bu yılı 22 milyar doları nakdi kredi olmak üzere ihracata 40 milyar dolarlık destekle kapatacaklarını vurguladı:

- Yani, ihracatın yüzde 26’sını desteklemiş olacağız. 2018’de 29 milyar doları kredi olmak üzere ihracata desteğimiz 46 milyar dolara çıkacak. Destekleme oranımız yüzde 27’ye yükselecek.

Kaynaklarının yüzde 72’sini Merkez Bankası reeskontlarının oluşturduğunu anımsattı:

- Sendikasyon, tahvil ihraçları gibi farklı yöntemlerle uzun vadeli fon stokunu 9.5 milyar dolara yükselttik. Eylül ayındaki 500 milyon dolarlık Eurotahvil ihracımıza 260 uluslararası yatırımcıdan 2.7 milyar dolar talep geldi. Türk ekonomisine ve bankamıza güveni gösterdi.

İhracatçı ve müteahhitlerin yurt dışındaki rekabet güçlerini artırabilmek için dünyadaki ihracat kredi kuruluşlarıyla işbirliği yaptıklarına dikkat çekti:

- Bu yıl Belçika’nın Credendo, İtalya’nın SACE, Japonya’nın NEXİ, İngiltere’nin UKEF, Güney Kore’nin K-SURE ve Eximbank Tayland’la anlaşma imzaladık. Avustralya’da katıldığımız Asya Eximbankları Forumu’nda (AEBF) daimi üye statüsü kazandık. Japon JBIC ve BpiFrance ile anlaşma yapacağız.

Şu izlenimle noktayı koydu:

- Japonya’da Türkiye’ye, ekonomimize dönük olumlu bakışın sürdüğünü gördük.

Öyleyse, Türkiye’ye yatırım-finansman çekmek ve ihracat için Japonya’ya daha fazla asılalım.


TÜRKİYE ALGISI ÇOK POZİTİF
TÜRK Eximbank’la Tokyo’ya giderken İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun ve TİM AŞ CEO’su Bahadır Öztanyel ile karşılaştık.

Sagun, heyetini tanıttı:

- Ağırlıklı olarak kanatlı hayvan sektörünün temsilcileri var. Su ürünleri ihracatı için de görüşme yapacağız.

Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan, ihracatçıları elçilikte ağırlayıp, şu mesajı verdi:

- Japonya’da Türkiye algısı çok pozitif. Japonya’ya ihracat yapmak, diğer ülkeler için de önemli referans.

Görev dönemi hedeflerini de özetledi:

- Başta nükleer olmak üzere enerji işbirliğinin geliştirilmesi, Türk-Japon Üniversitesi’nin faaliyete geçmesi, dış ticarette açığımızın azalması, ülkemize daha fazla Japon turistin gelmesi.


8 ÜLKEYE İHRACATTA BARTER DEVREDE
TÜRK Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Garanti Barter İcra Kurulu Başkanı Coşkun Ergün ve Genel Müdürü Birbey Ergün’ün Gine için gündeme getirdiği ihracatta barter modeline kapı açan emtia bazlı finansman kararına değindi:

- Gana, Gine, Kenya, Senegal, Tanzanya, Kazakistan, Moğolistan ve Özbekistan’ı ihracatta emtia bazlı finansman kapsamına aldık. Bu ülkeler, aldıkları hizmet veya ürünün bedelini kendilerinde olan ürünlerle ödeyecek. Türk Eximbank, emtiaya dayalı dış ticareti koordine edecek. Ödeme için verilen ürünlere doğru adres bulunmasına yardımcı olacak.

Yazarın Tüm Yazıları