Vahap Munyar

İzin alırsak Gür’ün serasına jeotermal suyu biz bağlarız

16 Ocak 2018
2013 yılı nisan ayıydı...

Aydın eski milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu’nun “Biraz da bizim memleketi yaz” ısrarı, Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu’nun davetiyle kente gittim, fabrika turu, sanayicilerle sohbetin yanısıra jeotermal santral ile Gürmen Grubu’nun patronu Remzi Gür’e ait seraları da gezdim.

Gür, 2007’de 107 bin ağacı olan Üzeyir Emre’yle zeytin tarımına girerek Aydın’a adım atmış, jeotermal fırsatını görüp, çilek, domates başta olmak üzere, serada üretime de girmişti.

O günlerde Sultanhisar’daki seraları gezerken Gür’ün şirketinin yöneticileri dert yandı:

- Remzi Bey, burada sera tarımına jeotermal varlığı nedeniyle girdi. Hedef serayı jeotermal santrallarının 70-80 dereceye inmiş suları ile ısıtmaktı. Bu kadar jeotermal varlığın üstünde serayı kömürle ısıtıyoruz.

Hürriyet’in Denizbank desteği, Aydın Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde düzenlediği “Tarım Zirvesi” için kente gittiğimizde Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile sohbet ederken jeotermal konusu açıldı. Başkan Çerçioğlu, önce kentin varlığına dikkat çekti:

- Aydın, jeotermal enerjide Türkiye’de bir numara. Dünyada da 7’nci sıradayız.

Ardından şüphelerini paylaştı:

- Elimizde tam kanıt yok. Ancak, kurulan jeotermal santralların tarım arazilerine zarar verdiği konusunda şüphelerimiz var. Santralların iyi denetlenmesini istiyoruz.

Yazının Devamını Oku

Osmangazi darbesi yiyen İDO, Yunan adalarına gidecek

15 Ocak 2018
YILLARIN bankacısı Necmi Rıza Bozantı’nın İDO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine başlaması Osmangazi Köprüsü’nin hizmete açıldığı günlere denk geldi.

Bozantı, patronları Tepe-Akfen-Souter-Sera konsorsiyumunun İDO ihalesini kazandığı dosyayı inceledi:

- İDO, 2011’de 861 milyon dolara alındı. İhaleye girilirken Osmangazi Köprüsü ve Marmaray’ın hizmete gireceği biliniyordu.

Dosyadaki Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti dikkatini çekti:

- Hükümet, Osmangazi Köprüsü’nün hizmete girdiği tarihte geçiş fiyatının 35 dolar artı KDV, yani 42 dolar olmasını planlamıştı. Tepe-Akfen-Souter-Sera, hesapları bu fiyata göre yaptı.

İDO’nun 2011-2015 bilançosuna baktı:

- İlk 3-4 yıl iyi geçmişti. Köprü açıldıktan sonra durum değişti.

Necmi Rıza Bozantı, İDO Genel Müdür Yardımcısı Suzan Demet Öztürk ve Pazarlama Müdürü Hande Ergünlü’ün katılımıyla buluştuğumuzda hesapları masaya koydı:

- Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti önce 27’ye, sonra 17 dolara indirildi. 17 dolar, İDO’ya ciddi darbe oldu.

Yazının Devamını Oku

2.5 milyar Euro yatırıyor ‘garanti’ hasta yerine ‘hizmet’ için veriliyor

14 Ocak 2018
CCN (Consruction Concession Nexus) Yatırım Holding’in Ankara Bilkent’te bu yıl tamamlanması hedeflenen Şehir Hastanesi’nin şantiyesinde Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO Murad Bayar, CCN Sağlık Genel Müdürü Timur Balta ve danışmanları Prof. Tümer Çorapçıoğlu ile birlikteyiz.

 

Savunma Sanayii Müsteşarlığı döneminden tanıdığım Murad Bayar,  söze PPP’den (kamu-özel işbirliği) girdi:

- Sağlık Bakanlığı bazı garantiler veriyor ama kredi yükümlüsü biziz. Şehir hastanelerinde faaliyete geçiş sonrası 25 yıl işletme süresi var. “Yatırım bitti” denildiği gün, testler yapılıyor, doktorlar başta olmak üzere sağlık kadrosu işe başlıyor.

Prof. Çorapçıoğlu araya girdi:

- Şehir hastanesinin yapım ve işletmesini üstlenen şirket hastaya el süremez. Yani, sağlığın taşere edilmesi söz konusu değil.

Murad Bayar sürdürdü:

- Bizim 19 kalem hizmetimiz var. Hepsinde performans ölçülüyor. Performans, şartnamede yazılanın altına düştüğü an ceza maddesi devreye girer.

Prof.

Yazının Devamını Oku

4 milyon öğrenciye spor taraması

12 Ocak 2018
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Polis, satıcının kolunu bacağını kırmalı” sözüyle gündeme oturan bağımlılıkla mücadele planlarını anlattı. Bakan Bak, “Çocukları, gençleri sporla meşgul ederek mücadele edeceğiz. İlköğretimde 4 milyon çocuğu spor yeteneği taramasından geçirip en az iki spor branşıyla ilgilenmesini istiyoruz” dedi.

SARIKAMIŞ’ta, kayak pistinin yanı başındaki “Orta Cafe”deyiz. Masada Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ile Kars Valisi Rahmi Doğan var.

Osman Aşkın Bak’a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Polis, satıcının kolunu, bacağını kırmalı” sözüyle gündeme oturan bağımlılıkla mücadele konusunu sorduk:

- Gençlik ve Spor Bakanlığı, uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadelenin neresinde?

8 bakanlıktan oluşan Bağımlılıkla Mücadele Kurulu’nu anımsatıp, yanıtladı:

Yazının Devamını Oku

2.5 milyarlık kaçak eşya yakaladık 3.5 milyar lirayı kurtardık

10 Ocak 2018
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’yle Ankara’da sohbet ettik. Önce Tüketicinin Korunması Genel Müdürü Ahmet Erdal’ın başkanı olduğu Reklam Kurulu’yla ilgili sunum yapmasını istedi.

Erdal, 2017’yi özetledi:

- 2017’de Reklam Kurulu’na 5 bin 20 başvuru oldu. Gıda sektörü şikayet rekoru kırdı. İkinci sırada sağlık sektörü yer aldı. Başta aldatıcı ve yanıltıcı reklamlar olmak üzere geçen yıl verilen idari para cezası 11.7 milyon lira.

Tüfenkci, araya girip tüketicinin korunmasına dönük son adımı paylaştı:

- Barolar Birliği ile anlaştık. Avukatlar, tüketici sorunlarıyla ilgili danışmanlık ücretini, normalin yüzde 12’si seviyesinde tutacak. Yani, tüketici sorunu danışılırsa 1000 lira değil, 120 lira talep edecek.

Sonra bakanlığının gümrük tarafına değindi:

- 2017’de kaçak eşya yakalamada yüzde 30 artış sağlandı. Dakikada 4 bin 715 liralık kaçak eşya yakalandı. Yılın toplamı 2.5 milyar lirayı buldu. Yakalanan uyuşturucu 8 kat arttı. AB ülkelerinin toplamından fazla eroin ele geçirdik.

Yakalanan kaçak ürünlerde miktar ve parasal değer açısından sigaranın ilk sırada yer aldığını kaydetti:

Yazının Devamını Oku

Bakıma bir köprü parası yattı zam yapmak zorundaydık

8 Ocak 2018
İLK davet Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğtim, Kültür ve Araştırma Müdürlüğü Daire Başkanı Cemal Sofuoğlu’ndan geldi:

- 5-7 Ocak 2018’de Sarıkamış’ta Şehitleri Anma Programı’nın 103’üncüsü gerçekleşecek. Sizi de aramızda görmek istiyoruz.

Ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Ubeydullah Yener mesaj geçti:

- Sayın Bakanımız Osman Aşkın Bak, “Sarıkamış Şehitlerimizi Anma Programı”na bekliyor.

Cumartesi günü öğlenden sonra Kars’a gittim. Gençlik ve Spor Bakanlığı Basın Müşavirliği ekibinden Uğur Aktemur’la birlikte Sarıkamış’a geçtik. Biz yoldayken Karslı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Kars Valisi Rahmi Doğan, Kardan Heykeller ve Fotoğraf Sergisini açtı.

Akşam saatlerinde meşaleli kayak gösterisini izleyip, Kütük Ev’de sohbet ettik. Daha sonra telesiejle “Orta Cafe”ye çıktık. Servis kağıtlarındaki şirket adı dikkatimi çekti:

- Kars Valiliği Sarıkamış Dağ A.Ş.

Vali

Yazının Devamını Oku

Sizden bilet aldım böbreğim için ‘Geçmiş olsun’ demediniz

7 Ocak 2018
KAYSERİ merkezli Biletal İç ve Dış Ticaret A.Ş. CEO’su Yaşar Çelik’e geçenlerde bir mail ulaştı:

- Otobüs biletimi “Biletall.com”dan almıştım. Yolculukta böbrek sancısı yaşadım. Bir kere bile arayıp, “Geçmiş olsun” demediniz.

Çelik, ilk sitem cümlesini görünce maili daha dikkatli okudu:

- Otobüs yolculuğu sırasında böbrek sancım tuttu. Otobüsün muavini, şoför çok yardımcı oldu. Hastaneye gittim. Böbrek taşı kırdırdım, tedavi gördüm. Biletall’ın bir yöneticisinin bana “Geçmiş olsun” telefonu açmasını beklerdim.

Çelik, maili okuduktan sonra düşündü:

- Bizden bilet alan müşterinin yolda yaşadığı sağlık sorunundan nasıl bilgi sahibi olabilirdik ki? Bu sitem, müşteri beklentisinin ulaştığı noktayı gösteriyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, TÜRSAB ve Hürriyet’in düzenlediği “Kayseri’yi Keşfet” turu için kente giderken, Abraaj Group’un son açıklamasını okudum:

- Grubumuz bünyesindeki Anadolu Girişim Sermayesi Fonu, Türkiye’nin önde gelen online seyahat acentelerinden Biletal İç ve Dış Ticaret A.Ş.’nin azınlık hissesini aldı.

Abraaj Group Ortağı, Türkiye ve Orta Asya Başkanı

Yazının Devamını Oku

Sen konuşma işin konuşsun

5 Ocak 2018
KADİR Aydın’ın İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat’ı bitirdiği 1987 yılında hedefinde baraj inşaatlarında görev almak vardı. İlk işe girdiği şirket STFA oldu:

- STFA’nın kurucu ortağı Sezai Türkeş beni bizzat işe almıştı.

STFA’da ilk görevi Galata Köprüsü planlama mühendisliği idi. Türkeş’in şu sözünü hiç unutmadı:

- Sen konuşma, işin konuşsun.

Daha sonra Enka’nın Libya’daki şantiyesinde çalıştı. Orada konut deneyimi kazandı:

- Enka’daki günlerim de STFA gibi çok öğreticiydi.

Derken Yeşilköy’den komşuları Uzunyol Ailesi, sahibi olduğu Marshall Boya’yı Akzo Nobel’e satınca öneri götürdü:

- İnşaat şirketi kurup birlikte konut sektörüne girelim.

2000 yılında

Yazının Devamını Oku