- Los Angeles’a (ABD) ürünlerimizi götüren gemilerin yolu Panama Kanalı sayesinde 20 gün kısalıyor.Sonra Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder’le birlikte öncülük ettikleri 26 şirketin temsilcisiyle Colon Serbest Bölgesi’ni ziyaret nedenine değindi:
- Türkiye, 4.5 milyar dolarlık ev ve mutfak eşyaları ihracatıyla dünya 6’ncısı. Sektörümüzün Panama’ya ihracatı ise sadece 2.2 milyon dolar. Niyetimiz Colon Serbest Bölgesi’nde bir Ticaret Merkezi açmak. Merkezi açarsak, Güney Amerika için kalıcı show room’a kavuşuruz.Ticaret Merkezi’ni biraz daha irdeledi:
- Söz konusu merkezde depo da olacak. Dolayısıyla Güney Amerika ülkeleri ve ABD’nin Güney’deki eyaletlerine buradan ticaretimiz kolaylaşacak. Merkez, tüm ihracatçılara açık olacak.Ticaret Merkezi için kurulacak şirkete Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ortak olacağını vurguladı:
- Ekonomi Bakanlığımız yurtdışında mağaza ve ofis açılışlarına parasal destek veriyor. Biz bu desteği daha derli toplu bir proje için kullanmak istiyoruz.40 kişilik heyetlerinde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürlerinden Onur Akalın’ın da bulunduğuna işaret etti:
- İstedik ki ilgili bürokratlar da bizim ne yapmaya çalıştığımızı yerinde görsün.
Ardından Zona Libre de Colon’un (Colon Serbest Bölgesi) merkez binasına gittik. Genel Müdür Surse Pierpoint ile Yatırım ve Tanıtım Direktörü Esmeralda Barrios bölgenin avantajlarını anlattı. Akyüz, niyetlerini Colon’un yöneticilerine de aktardı. Pierpoint, memnuniyetini dile getirdi:
- Bölgemiz, 900 hektarlık alana yayılıyor. Türkiye’nin Colon’la ilgilenmesi bizim için çok önemli.Daha sonra serbest bölgedeki bazı büyük depo ve show room’lar turuna çıkıldı. Tur sırasında boş bir show room alanı Akyüz’ün dikkatini çekti. 35 yıl önce Panama’ya yerleşen Türkiye kökenli rehberimiz Julia Ovadia’ya döndü:
- Azerbaycan’da baklavacılık yapacağım.
1993’te Bakü’de baklavacılık yapmaya başladı. Ancak, işler hiç de kolay yürümedi. Bunun üzerine 1994’te kendi adıyla Türkiye’de şubeler açmak üzere kolları sıvadı:
- Faruk Güllüoğlu adıyla ilk dükkanı 1994’te İstanbul’da açtık.
O günlerden itibaren franchise de vererek şube sayısını artırdı:
- Bugün 4’ü yurt dışında toplam 62 Faruk Güllüoğlu şubesi var. Yurt dışındakilerin 2’si Bakü, 1’i Estonya, 1’i de KKTC’de. Bu şubelerden 8’i kendimizin, gerisi franchise.
Franchise sözleşmelerini 5+5 yıl üzerinden yaptıklarını belirtti:
- Bir dükkan ortalama 40 ayda yatırılan parayı çıkarır. Yani, franchise alan iş ortağımız, 3 yıl dükkana çalışır. Kalan 7 yılda da para kazandığı dönemi yaşar.
PERU’nun Panama’daki Büyükelçisi, Türkiye’nin Panama City Büyükelçisi Şanıvar Olgun’la karşılaştığında izledikleri televizyon dizisinden söz etti:
- Eşim her akşam saat 20.00’de ekran başına kilitlenip Binbir Gece’yi izliyor.Geçmişte Küba’da da görev yapan, Mart 2014’te Panama City Büyükelçiliği’ne atanan Olgun, başta Binbir Gece olmak üzere Türk dizilerinin yarattığı havadan memnun:
- Büyükelçi olarak ne kadar çaba harcasam, Panama’da sokaktaki vatandaşa Türkiye’yi bu kadar iyi tanıtıp, etkileyemem. Diziyi seyredip etkilenen Panamalılar Büyükelçiliğimize, “Türkiye’ye gitmek istiyoruz, vize var mı?” diye sormaya başladı.İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz ile Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder başkanlığında 26 şirketin temsilcilerinin katıldığı Panama-Kolombiya ihracat turu sırasında Büyükelçi Olgun, ekibe iki gün boyunca eşlik etti.
Büyükelçi Olgun, turun Panama ayağındaki sohbetlerde Türk dizilerinin Güney Amerika’da yarattığı etkiye değindi:
- Şu anda 13 Latin Amerika ülkesinde Türk dizileri izleniyor.Burak Önder araya girdi:
ORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Ahmet Acar ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Turgut Tümer’le “Tanıtım Günleri” için İstanbul’a geldiklerinde karşılaştık. ODTÜ gibi köklü bir üniversitenin de tanıtıma gereksinim duyması dikkatimi çekti. Prof. Acar, gerekçesini aktardı:
- 10 yıldır üniversitemizi aramıza yeni katılmaya aday öğrencilere tanıtıyoruz. Amacımız öğrencileri doğru yönlendirmek. Çünkü, görüyoruz ki, öğrenciler “kalite”ye değil, “algı”ya göre seçim yapıyor.ODTÜ Rektörü ile karşılaşmışken, 2013’te gerilime neden olan, tartışması 2014 ortalarına kadar süren “ODTÜ Yolu”nu sordum:
- Ankara Büyükşehir Belediyesi, tartışmalara karşın yolu açtı. Adını da “1071 Malazgirt Yolu” koydu. Yolun açılmış olması ODTÜ’yü nasıl etkiledi?Prof. Acar, 2013 yılına, hatta daha öncesine döndü:
- Söz konusu yol geçmişte planlanmış ama gündeme getirilmemişti. 2010’da gündeme geldiğinde de kimse karşı çıkmamıştı. Önceden planlı olmasına ve kabul görmesine karşın 2013’te tartışma yaratmasının en önemli nedeni konunun tam “Gezi olayları”nın yaşandığı döneme denk gelmesiydi.Prof. Tümer araya girdi:
- Aslında bilgi kirliliği de söz konusı oldu. Bizim asıl karşı çıktığımız ODTÜ’yü ortadan bölen yoldu.
Prof. Acar, yol için kesilen ağaçları anımsattı:- Yol için 3 bin ağaç kesildi. Biz de hemen ODTÜ’de 300 bin ağaç dikmek üzere kampanya başlattık. Şu ana kadar 170 bin fidan diktik. Bu yıl sonuna kadar 300 bin fidanı tamamlarız.
Söz konusu yolla birlikte kampus transit trafiğinde rahatlama gördüklerini belirtti:- Bu olumlu bir durum. Ankara trafiğini de biraz rahatlattı. Ancak, bunun geçici rahatlama olduğunu düşünüyorum. Çünkü, yol Dikmen sırtlarında bir noktaya saplanıp kaldı. Sorunun çözümü toplu taşımada yatıyor.
ŞEHİR Üniversitesi mezunu Nijeryalı Ebubekir, ülkesine dönünce kadına şiddete karşı mücadele için bir vakıf kurdu. Vakıfla bağlantılı bir de dergi çıkarma planı yaptı. Reklamla finanse etmeyi hedeflediği dergi için Şehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Erkan Türe’ye mektup gönderdi:
- Hocam, yeni çıkacak dergime ilk ilanı Şehir Üniversitesi’nin vermesini istiyorum.
Prof. Türe, mektubu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Peyami Çelikcan’a iletip düşüncesini sordu. “Olabilir” yanıtı alınca Nijeryalı öğrencisine mail yazdı:
- Tamam Ebubekir, dergine ilk ilan bizden olsun.
Prof. Türe, bu yazışmayı üniversitenin kurucusu Bilim ve Sanat Vakfı Başkanı Mustafa Özel, Rektör Prof. Ahmet Ademoğlu ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Çelikcan’la sohbet sırasında aktardı. Özel, üniversitedeki yabancı öğrenci yoğunluğuna dikkat çekti:
- 80 ülkeden 550 yabancı öğrencimiz var. Yani, 5 öğrenciden biri yabancı.
Prof. Türe araya girdi:
- Filipinler Sanayi Bakanı Şanlıurfa’ya geliyor. Göbeklitepe’yi görmek istiyorlar. Sayın Bakan ve eşinin Şanlıurfa’daki ağırlamasını üstlenir misiniz?Turgay Ünlü, hemen harekete geçti. Filipinler’den konuk Bakan’ı karşılamak üzere Şanlıurfa’ya gitti:
- O güne kadar Göbeklitepe’yi hiç duymamıştım. Filipinler’in Sanayi Bakanı’nın eşi 15 bin kilometre öteden Göbeklitepe’yi öğrenmiş ve görmek istemişti.Kentin Valisi birinci derece protokolle konuk Bakan ve eşini karşıladı. Göbeklitepe turu sırasında Ünlü konuklarına eşlik etti. Konuk Bakan, Göbeklitepe’den oldukça etkilendi:
- Türkiye, Göbeklitepe’nin tanıtımını iyi yaparsa, Mısır’ın piramitlerden sağladığının iki katı turizm geliri elde eder.O sırada Filipinler, Türkiye’den giden una antidamping soruşturması başlatmış, yüzde 40’a yakın ek vergi konulması gündeme gelmişti. Ünlü, fırsatı değerlendirdi:
- Sayın Bakan, Göbeklitepe’yi gördünüz. Bu topraklar 12 bin yıldır buğdayı biliyor, işliyor.Bakan gülümsedi:
- Taşı tam gediğine koydun.
Şanlıurfa’dan Mardin’e geçildi, orada da bir gecelik konaklama sonrası konuk Bakan ülkesine döndü. Türk un sektörünün Filipinler pazarındaki antidamping soruşturması mücadelesi 3-4 yıl kadar sürdü.
Ünlü, Filipinler’den gelen Bakan öyküsünü New York’taki “Summer Fancy Food Show”da anlattıktan sonra ekledi:
İSTANBUL Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, New York’taki “Summer Fancy Food Show”da söze Dubai’den girdi:
- Dubai’de bir Türk Ticaret Merkezi kurma projemiz var. 2 yıldır üzerinde çalışıyoruz. Ekonomi Bakanlığı’nın “Yurtdışı ofis desteği” programından yararlanarak 1000 metrekare kapalı alanı olan bir yer kiralayacağız.Dubai Türk Ticaret Merkezi’yle hedeflerinin ne olduğunu paylaştı:
- Orası 12 ay açık ofis-showroom olacak. Dubai’de sektör olarak yılda iki kez fuara katılıyoruz. Ticaret Merkezi, bir anlamda 12 ay açık fuar merkezi işlevi görecek.Devletin şirketlere yılda toplam 40 milyon dolar fuar desteği ödediğini vurguladı:
- Dubai’de yılda 1 milyon dolarlık bütçe ile 12 ay açık bir tanıtım alanımız olacak. Orada yer kiralayan şirket bir yıl boyunca kalabilecek. Şu ana kadar 32 şirket başvuruda bulundu.ABD’de de bir Ticaret Merkezi planladıklarını kaydetti:
- New York veya Los Angeles’de bir Ticaret Merkezi oluşturmayı düşünüyoruz. Los Angeles, Latin Amerika ülkeleri açısından daha doğru adres olabilir.Sonra 2023’e dönük 500 milyar dolarlık ihracat hedefine değindi:
- Şu andaki tempoyla o hedefin çok uzağında gidiyoruz. İçeride bürokrasi, dışarıda politik sıkıntılarla uğraşıyoruz. Önümüze tarife dışı engeller çıkıyor. Komşu ülkelerle “sıfır sorun” derken en sorunlu noktaya geldik. Yani, bir anlamda komşuları sıfırlamış olduk.
LOKOMOTİFİ Yıldız Entegre olan Yıldızlar Yatırım Holding, İGSAŞ’la girdiği gübre sektöründe 600 milyon lirayı aşan ciroya ulaştıktan sonra yeni sektör arayışına girdi. Grubun kurucusu Fehmi Yıldız, oğulları Hasan Yıldız ve İsmail Hakkı Yıldız, şu karara vardı:
- Sülalede demir-çelik işiyle uğraşanlar var. Çok kârlı bir sektör gibi de görünmüyor. Hatta Türkiye’de bu alanda kapasite fazlası da var. Hurdadan demir-çelik üretmek de doğru görünmüyor. Biz bu alanda farklı bir yol çizebiliriz.Holdingin İcra Başkanı İsmail Hakkı Yıldız, İGSAŞ bayilerinin Küba turu sırasındaki sohbetimizde, demir-çelikte çizdikleri farklı yol haritasını paylaştı:
- Yassı çelikte daha katma değerli ürüne yönelme planı yaptık. Kuracağımız tesiste hammaddemiz ham sac olacak. Erdemir, Habaş gibi yerli üreticilerden ham sacı alacağız, yeri gelirse ithal de edeceğiz. Onu 1 milimetre veya daha ince hale getirip ihtiyaca göre boyayacağız. Başta beyaz eşya olmak üzere, çok ince yassı ürüne ihtiyaç duyan tesislere satacağız.Yatırımı Kocaeli’nde yapacaklarını belirtti:
- Kocaeli’nde bu yıl sonuna doğru, belki de daha öncesinde temel atmayı düşünüyoruz. 140 milyon Euro’luk bir yatırım olacak.Hammaddeyi hep başka şirketlerden kullanmaktan yana olmadıklarını kaydetti:
- İkinci faz yatırım olarak yassı çelik üretimini de düşünüyoruz. Yalnız, bu üretimi Türkiye’de yapmak mantıklı değil.İbreyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la gittiği Romanya’ya çevirdi:
- Romanya’dan Türkiye’ye yılda 3 milyon ton hurda demir-çelik geliyor. Sonra Romanya, Türkiye’den 1.5 milyon ton bitmiş ürün alıyor. Biz de yassı ürün için enerjinin ve hammaddenin daha uygun fiyatlı olduğu bir ülkeye gidelim diye düşünüyoruz. Bu adres Romanya olabilir. Rusya’ya da bakıyoruz.Yassı çelik üretimini aceleye getirmek istemediklerini vurguladı:
- Bu iş için de 120 milyon Euro’luk bir yatırım öngörüyoruz.Ardından Yıldızlar Yatırım Holding’in iş ve yatırım portföyünün analizini yaptı: