Vahap Munyar

Makam arabası alınca önce mezarlığa gideriz

3 Ağustos 2015

ECA ve Serel markalarıyla bilinen, geçmişte ilaç sektöründe de yatırımları bulunan Elginkan Topluluğu’nun kurucusu Hüseyin Ekrem Elginkan, şimdiki yönetim kurulu başkanı Gaye Akçen’i 20 yıl önce işe alırken kariyerini şöyle belirledi:
- Seni ilaç şirketimize murahhas aza yaptım. Ancak, maaşın işçi gibi olacak. Başarılı olursan maaşın murahhas aza düzeyine çıkar.
Gruptaki yöneticilerine sık sık tekrarladığı sözü Akçen’e de söyledi:
- Gerçekleşebilecek hayaller kurun.
Akçen, topluluğun yönetim ekibinden Valfsel Genel Müdürü Hüseyin Orhan, Matel Genel Müdürü Ercüment Arıcı, Eleks Dış Ticaret Genel Müdürü Kemal Şahbazoğlu, ECA-Serel’in Türkiye’deki ikinci büyük bayisi Temka’nın patronu Temel Kahya ve MFZ Grup’un ortaklarından Muhanver Gözüm’le birlikte katıldıkları Phnom Penh’de (Kamboçya) Soma Group’un gerçekleştirdiği mağaza açılışı sonrası sohbette 20 yıl önceyi anımsadı.
Hem 1985’te kurulan Elginkan Vakfı’nda, hem de topluluğun temellerinde Hüseyin Ekrem Elginkan’ın annesi Ümmehan Elginkan’ın şu nasihatinin önemli yeri olduğunu vurguladı:
- Hiçbirşeyi israf etmeyiniz, israf haramdır.

Yazının Devamını Oku

Kılıçdaroğlu, ‘seçim tespihi’ni bana verdi

2 Ağustos 2015
7 HAZİRAN seçimleri öncesi, mayıs ayının ilk günleri... CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Antalya mitingi yolculuğuna meslektaşlarım Hayri Çetinkaya ve Şükrü Andaç’la eşlik ediyoruz...

Kılıçdaroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) genel kurulu sonrası Antalya Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Çetin Osman Budak (şimdi CHP milletvekili) ve Sinan Aygün’le Ankara Etimesgut Havaalanı’na geldi.
Aygün, Türk Hava Kurumu’ndan (THK) kiraladıkları iş jetine bininceye kadar Kılıçdaroğlu’na eşlik edip, sonra ayrıldı. Uçakta Kılıçdaroğlu’nun karşısına oturdum. Uçak piste doğru yol alırken, gözüm su şişesine asılı tespihe takıldı:
- Sayın Genel Başkan, bu tespih kimin?
- Sinan Bey’in (Aygün). Bu seçim dönemi için bana verdi.
- Tespih çekme alışkanlığınız var mıdır? Sever misiniz?
- Severim. Ceketlerimin cebinde arada bulundururum.
- Seçim sonrasında bu tespih ne olacak?

Yazının Devamını Oku

60 bin dolara markasını attı

31 Temmuz 2015

Abdullah Kiğılı, 1969’da İstiklal Caddesi’nde açtığı ilk mağazayı 60 bin dolara bir GSM şirketine kiraladı. Abdullah Kiğılı şunları söyledi: “Stopajı dahil, ayda 72 bin dolar ödeyecekti. Hemen Kiğılı Giyim’i o dükkândan çıkardım. Kiğılı Giyim, o dükkâna 25 bin liradan fazla aylık kira ödeyemezdi. 72 bin doları alınca, ilk göz ağrısı dinler miyim?”


1967 yılında Kiğılı Gömlekleri ile kumaş ticaretinden konfeksiyon ve perakende sektörüne adım atan Abdullah Kiğılı, 1969’da babasına ricada bulundu:
- Baba, sana göstereceğim bir yer var.
Direksiyona geçti, arabayı Sultanhamam’dan İstiklal Caddesi’ne sürdü. Bir mağazanın önünde durdu:

Yazının Devamını Oku

Kamboçya Kralı’na Türk Büyükelçi’nin ikinci kuşak sürprizi

29 Temmuz 2015

TÜRKİYE’nin Phnom Penh Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ, 6 Ekim 2014 günü Kamboçya Kralı Norodom Sihamoni’ye güven mektubunu sunmaya giderken yanında bir fotoğraf götürdü. Güven mektubunu sunmasının ardından fotoğrafı Kamboçya Kralı’na gösterdi...
Kral, fotoğrafa baktı:
- Bu, benden önceki Kralımız, babam Norodom Sihanouk. Ancak, karşısındakini tanıyamadım.İlhan Kemal Tuğ, yanıt verdi:




Yazının Devamını Oku

Hükümet gibi şirket kucak açtı ECA-Serel Kamboçya’ya girdi

27 Temmuz 2015

ECA ve Serel’in bağlı olduğu Elginkan Topluluğu ve Vakfı’nın Başkanı Gaye Akçen, Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’de distribütörlüklerini alan şirketin CEO’su Sok Puthyvuth’la tanıştırdı:
- Puthyvuth, Kamboçya Başbakan Yardımcısı Sok An’in oğludur.
Yanındaki kardeşiyle tanışırken kartvizitimi uzattım, o da kendi kartını verdi:
- Bu kart, kamudaki görevimle ilgili. Şirkette yönetim kurulundayım.
Kartvizite baktım:
- Kamboçya Kalkınma Konseyi Özel Sektör Yatırımları Strateji Başkanı.
Akçen, Phonm Penh’de mağaza açmak için 1-2 yıldır arayışta olduklarını vurguladı:

Yazının Devamını Oku

Bu fiyata şarabı turist de içemez!

26 Temmuz 2015

Son 4 yılda şarabın ÖTV’sindeki artışa dikkat çeken üreticiler, “2009 Nisan ayında litre başına ÖTV 1.75 lira düzeyindeydi. Şu anda bir litre şarabın ÖTV’si 4 lira 89 kuruşa çıkmış durumda. Bu gidişle güzel vatanımızda ne bağcı kalacak, ne de şarap üreticisi” dedi.


ŞARAP Üreticileri Derneği Başkanı ve Kavaklıdere’nin Yönetim Kurulu Üyesi Ali Başman, 3 Temmuz 2015’te dernek üyesi şirketlere mail gönderdi:
- Değerli üyelerimiz, bugünden geçerli yeni ÖTV oranları ektedir.
Sevilen Şarap Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Enis Güner, 3 gün sonra maili benimle paylaştı:

Yazının Devamını Oku

Şirketler para vermeye hazırken o kablolar neden yer altına inmedi

25 Temmuz 2015
3 YIL önce temmuz ayının ilk yarısı, Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu’nun oğlu Erdem Eroğlu’nun düğünü...

Masada Taha Grubu ortakları Vahap Küçük, Mustafa Küçük ve İsmail Kısacık ile Ziylan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan var.
Konu dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın o günlerdeki Şanlıurfa turundan açıldı, Vahap Küçük’e o tura neden katılamadığını sordum:
- Aynı gün sabah Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la randevumuz vardı. Tura ortağım İsmail Kısacık katıldı.- Enerji Bakanı’yla ne görüştünüz?
- Yenibosna’dan TEM bağlantı noktasına kadar olan bölgedeki elektrik tellerinin yer altına indirilmesi konusunda bir talebimiz vardı. Konuyu bir süredir idare ile görüşüyorduk. Biz ve bölgedeki şirketlerin bu talebini Sayın Bakan’a da anlattık.Konuyu daha önce başka şirketlerden duyduğumu anımsadım:
- Sözünü ettiğiniz bölgedeki elektrik kablolarının yer altına inmesi için gereken kaynağın yarısını şirketler mi karşılayacak?
- Tamamını karşılamaya hazır olduğumuzu hem idareye, hem de Sayın Bakan’a bildirdik.- Ne kadarlık bir harcama söz konusu olacak?
- 10 milyon dolar dolayında.

Yazının Devamını Oku

Kolombiya’da 208 görüşme ile 630 milyon dolarlık açık kapanır mı

24 Temmuz 2015
İSTANBUL Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz ile Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder liderliğinde gerçekleşen “uzak pazarlar ihracat turu”nun ikinci durağı Kolombiya’nın başkenti Bogota’da konakladığımız otelin büyük salonlarından biri...

Heyetteki 26 firmanın her biri için ayrı masa kurulmuş, götürülen numuneler açılmış, Kolombiya’daki önde gelen alıcı şirketlerin temsilcileriyle görüşmeler var. İKMİB’e dışarıdan hizmet veren Metin Çobanlıoğlu’nun Türkiye’nin Bogota’daki Ticaret Müşaviri Soner Akdokur’un da desteğiyle bağlantıları kurmuş, görüşme ortamı oluşturmuştu.
Masalarda pazarlıklar yürürken Soner Akdokur’la Türkiye-Kolombiya ticaretini konuştuk:
- 2014’te Kolombiya’dan 814 milyon dolarlık ithalat yaptık. İhracatımız 183.1 milyon dolarda kaldı. Ülkemiz aleyhine 630 milyon dolarlık bir açık söz konusu. Kolombiya’dan taş kömürü, altın, muz, tütün gibi ürünler alıyoruz. İhracatımızda demir-çelik profiller öne çıkıyor. Çimento, pamuklu mensucat, kauçuk lastik gibi ürünler de ihraç ediyoruz.
Avrupa Birliği’nin (AB) Kolombiya ile serbest ticaret anlaşması imzaladığına değindi:
- Eğer biz de STA imzalayabilirsek, açığı kapatabileceğimize inanıyorum. Çünkü, Kolombiya’da bize karşı koruma duvarları var.
Murat Akyüz, ev ve mutfak eşyaları ihracatını aktardı:
- 2014’te Kolombiya’ya ev ve mutfak eşyaları ihracatımız 2 milyon dolara yaklaştı.

Yazının Devamını Oku