Paylaş
ŞEHİR Üniversitesi mezunu Nijeryalı Ebubekir, ülkesine dönünce kadına şiddete karşı mücadele için bir vakıf kurdu. Vakıfla bağlantılı bir de dergi çıkarma planı yaptı. Reklamla finanse etmeyi hedeflediği dergi için Şehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Erkan Türe’ye mektup gönderdi:
- Hocam, yeni çıkacak dergime ilk ilanı Şehir Üniversitesi’nin vermesini istiyorum.
Prof. Türe, mektubu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Peyami Çelikcan’a iletip düşüncesini sordu. “Olabilir” yanıtı alınca Nijeryalı öğrencisine mail yazdı:
- Tamam Ebubekir, dergine ilk ilan bizden olsun.
Prof. Türe, bu yazışmayı üniversitenin kurucusu Bilim ve Sanat Vakfı Başkanı Mustafa Özel, Rektör Prof. Ahmet Ademoğlu ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Çelikcan’la sohbet sırasında aktardı. Özel, üniversitedeki yabancı öğrenci yoğunluğuna dikkat çekti:
- 80 ülkeden 550 yabancı öğrencimiz var. Yani, 5 öğrenciden biri yabancı.
Prof. Türe araya girdi:
- Üniversitemizde eğitim dili İngilizce. Derslerde anlattığımız Temel fıkrasını da İngilizce’ye çeviriyoruz.
Özel, ilk yıldan itibaren yabancı öğrenci başvurusunun yoğun olduğunu vurguladı:
- Yabancı öğrencileri de başarı kriterlerine göre kabul ediyoruz.
- Yeni bir üniversiteye yabancı öğrenci ilgisini neye bağlıyorsunuz?
- Vakfımızın önde gelen kurucusu Murat Ülker. Ayrıca Prof. Ahmet Davutoğlu da bizimle birlikteydi. Bu isimler yabancı öğrencilerin ilgisini çekmiş olabilir.
Rektör Prof. Ademoğlu, Türkiye’de yabancı öğrenci işinin büyüyebileceğine değindi:
- Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK), öğrenci sayısının yüzde 50’sine kadar yabancı izni veriyor. Ancak, müfredat yabancıya uymuyor. Yabancı öğrenci için eğitim dilinin İngilizce olması önemli.
Kampüs ortamının da yabancı öğrencilere uygun hale getirilmesi gerektiğini kaydetti:
- Ayrıca, üniversitelerimizin uluslararası akreditasyona sahip olması da önemli. Yabancı öğrencinin Türkiye’de aldığı diplomanın dünyada geçerliliği olmalı.
80 ülkeden öğrenci gelmesi, Türkiye için önemli fırsat kapısını işaret ediyor.
Bütçenin 3’te 2’si Ülker’den
ŞEHİR Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Ademoğlu, öğrenci ücretlerinin yüzde 50’sinin bursa gittiğini belirtti:
- Öğrenci ücretleri bütçemizin yüzde 30’unu oluşturuyor. Asıl kaynak bağışlardan sağlanıyor. Bilim ve Sanat Vakfı Başkanı Mustafa Özel, Murat Ülker’in desteğinin önemine işaret etti:
- Bütçenin 3’te 2’sini Ülker karşılıyor.
- Mütevelli Heyeti’nde Yıldız Holding’ten kimler var?
- Başkanımız eski Bakan, Yıldız Holding Danışma Kurulu Başkanı Oltan Sungurlu. Mütevelli Heyet’te Ali Ülker de var.
Rektör Prof. Ademoğlu, kampüs projesini anımsattı:
- Kalıcı kampüs Dragos’ta olacak. İnşaata bu yıl sonuna kadar başlar. İlk faz bitince öğrenci sayımız 6-7 bine çıkar. Bütçenin yüzde 60’ını öğrenci ücretlerinden karşılar hale geliriz. 3-4 yıl sonra başabaş noktayı yakalayabiliriz.
Az daha ‘deist’ oluyordum
BANKA Müdürü Z.I., arkadaş tavsiyesiyle 12 yıl önce Kur’an-ı Kerim’i eleştiren bir kitap okudu. Kafası karışınca bazı tefsirleri inceledi. Kafa karışıklığı daha da arttı:
- Ayetler kafamı karıştırırken, gelişmişlik liginde 189 ülke arasında sonlardaki 57’sinin Müslüman olduğunu gördüm. Dini bilgisi olanlar bu durumu, “Siyonistler, Yahudiler, Masonlar ve Batı, Müslümanları geri bıraktırdı” diye yorumladı.
İyice kafası karışan müdür şöyle düşündü:
- En iyisi, “Deist” olmak. Allah’ın varlığına inanıp, dinleri bir kenara bırakmak.
Derken bir başka arkadaş tavsiyesi devreye girdi:
- Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Bölümü öğretim üyesi, “Tevhit Mesajı” adlı tefsirin yazarı Prof. Hasan Elik’in “Mukayeseli Kur’an Tefsiri” dersine katıldım. Kur’an-ı Kerim’e yaşanmışlıklar ve doğa üzerinden bakmayı öğrendim.
Banka müdürü, duygularını mektuba döktü. Prof. Elik, mektubu benimle paylaşıp, bir başka okuyucu mesajını aktardı:
- Tevhit Mesajı’ndan anladığım şudur: Allah müminin kalbindedir. İnanç yaşayarak anlaşılır. Kur’an, bireyin kendini eğittiği sistemdir.
Paylaş