Paylaş
ORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Ahmet Acar ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Turgut Tümer’le “Tanıtım Günleri” için İstanbul’a geldiklerinde karşılaştık. ODTÜ gibi köklü bir üniversitenin de tanıtıma gereksinim duyması dikkatimi çekti. Prof. Acar, gerekçesini aktardı:
- 10 yıldır üniversitemizi aramıza yeni katılmaya aday öğrencilere tanıtıyoruz. Amacımız öğrencileri doğru yönlendirmek. Çünkü, görüyoruz ki, öğrenciler “kalite”ye değil, “algı”ya göre seçim yapıyor.
ODTÜ Rektörü ile karşılaşmışken, 2013’te gerilime neden olan, tartışması 2014 ortalarına kadar süren “ODTÜ Yolu”nu sordum:
- Ankara Büyükşehir Belediyesi, tartışmalara karşın yolu açtı. Adını da “1071 Malazgirt Yolu” koydu. Yolun açılmış olması ODTÜ’yü nasıl etkiledi?
Prof. Acar, 2013 yılına, hatta daha öncesine döndü:
- Söz konusu yol geçmişte planlanmış ama gündeme getirilmemişti. 2010’da gündeme geldiğinde de kimse karşı çıkmamıştı. Önceden planlı olmasına ve kabul görmesine karşın 2013’te tartışma yaratmasının en önemli nedeni konunun tam “Gezi olayları”nın yaşandığı döneme denk gelmesiydi.
Prof. Tümer araya girdi:
- Aslında bilgi kirliliği de söz konusı oldu. Bizim asıl karşı çıktığımız ODTÜ’yü ortadan bölen yoldu.
Prof. Acar, yol için kesilen ağaçları anımsattı:
- Yol için 3 bin ağaç kesildi. Biz de hemen ODTÜ’de 300 bin ağaç dikmek üzere kampanya başlattık. Şu ana kadar 170 bin fidan diktik. Bu yıl sonuna kadar 300 bin fidanı tamamlarız.
Söz konusu yolla birlikte kampus transit trafiğinde rahatlama gördüklerini belirtti:
- Bu olumlu bir durum. Ankara trafiğini de biraz rahatlattı. Ancak, bunun geçici rahatlama olduğunu düşünüyorum. Çünkü, yol Dikmen sırtlarında bir noktaya saplanıp kaldı. Sorunun çözümü toplu taşımada yatıyor.
Bu sohbet üzerine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “1071 Malazgirt Bulvarı” açılış törenindeki konuşmasına baktım:
- Bu proje kapsamında 4 bin 127 ağaç, 105 bin çalı grubu ve 117 bin mevsimlik çiçek dikildi.
ODTÜ’nün başlattığı kampanyanın 170 bin ağaca ulaşması, 2013-2014 döneminde yaşanan yol gerginliğinin üzerine sünger çektiği anlaşılıyor...
Beştepe’nin yakıtına bütçemiz yetmez
ODTÜ Rektörü Prof. Ahmet Acar’a CHP’nin 7 Haziran seçimleri öncesi gündeme getirdiği konuyu sordum:
- CHP, “İktidara gelirsek Cumhurbaşkanı’nın Beştepe’deki yeni adresini ODTÜ’ye vereceğiz” diyordu. Bu vaat sizde, heyecan yarattı mı?
- Hayır... Konu hiç gündemimize de girmedi.
Sonra ekledi:
- Beştepe’nin yakıt parasına bizim bütçemiz yetmez.
Air France, uçakta Fazıl Say dinletiyor
İSTANBUL Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz ile Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder öncülüğünde 26 şirketin yer aldığı Panama-Kolombiya ticaret turuna katıldım.
Paris’ten Panama’ya Air France ile giderken uçakta müzik sistemine girince klasikler listesinde Fazıl Say’ın “İstanbul Senfonisi” adlı albümünü gördüm. Dünyada klasik müziğin önde gelen isimleri arasında Say’ın da albümünü görmek bana gurur verdi.
Panama City’ye inerken, Fazıl Say’ın “İstanbul”unu dinledim...
“İyi ki Fazıl Say’ımız var” diye düşündüm...
Ayda 16 gün kampus yemeği yiyen için ücret 1.65 liraya iniyor
ODTÜ Rektörü Prof. Ahmet Acar, 26 bin 500 öğrenciden 9 bininin başta burs olmak üzere çeşitli mali desteklerden yararlanabildiğini belirtti:
- Mezunlarımız özellikle burs konusunda önemli katkı veriyor. 3 bin öğrencimiz yemek bursu alıyor. Yani, yemeğini kampuste ücretsiz yiyor. “İhtiyacım var” diyen öğrencimiz ücretsiz yemekten yararlanabiliyor. Ancak, öğrencinin gerçekten yemekhanemize ihtiyaç sıklığında gelip gelmediğini izliyoruz.
Maliyeti 5 lira olan 4 kap yemeği tüm öğrencilere 1.95 liradan sunduklarını kaydetti:
- Bir ay içinde yemeğini 16 gün kampuste yiyen öğrenci için ücret 1.65 liraya iniyor.
Paylaş