ERDEMİR, Çolakoğlu, Habaş ve Tosyalı Grubu’nun başrol oyuncusu olduğu yassı çelikte yüzde 10 dolayında gümrük vergisi uygulanırken bir süre önce Ekonomi Bakanlığı’na şu başvuru yapıldı:
- Fransa, Romanya, Çin, Rusya, Ukrayna, Slovakya gibi ülkelerden dampingli yassı çelik geliyor. Soruşturma açılmasını ve bu ülkelerden söz konusu ürünün ithalatına ek vergi konulmasını talep ediyoruz.
Bu başvuru, yassı çeliği en önemli hammadde girdisi olarak kullanan 19 bin şirketi ürküttü. Otomotivden çelik boruya, beyaz eşyadan gemi yat yapımına, ısıtma-soğutma sektörüne uzanan şirketlerin önde gelenleri, “Yassı Çelik Kullanıcıları Platformu”nu kurup, Ali Eren’i sözcü seçti.
Ali Eren, Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren’le birlikte platformun hazırladığı raporla durumu ortaya koydu:
- Platformun temsil ettiği sektörlerin 2014 yılı ihracatı 38.4 milyar dolardı. Eğer, bizim hammaddemiz olan yassı çelikte mevcut yüzde 10’luk gümrük vergisi olmasaydı bu ihracat 45-50 milyar dolara da çıkabilirdi.
Eren, temsil ettikleri sektörlerin iç ve dış pazardaki rekabetine bitmiş ürün ithalatıyla örnek verdi:
- Borudan otomotive, beyaz eşyadan ısıtma-soğutmaya, gemi ve yata kadar temsil ettiğimiz sektörlerin ürünlerinin ithalatı 37.7 milyar dolar düzeyinde. Yani, hem iç pazarda, hem dışarıda inanılmaz bir rekabetle karşı karşıyayız.
YAPI Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın’la Şampiyonlar Ligi Finali için Berlin’e giderken uçakta bu yılın ilk aylarına kadar Yapı Kredi’de Genel Müdür Vekilliği görevini yürüten Carlo Vivaldi ile karşılaştık.
Yolculuk sırasında Yapı Kredi’nin şimdiki Genel Müdür Vekili Niccolo Ubertalli’yle yan yana oturan Vivaldi’yi Berlin’e indikten sonra göremeyince Açıkalın’a sordum:
- Carlo artık bizimle değil. O buradan UniCredit ekibine katıldı.
Vivaldi’nin yeni görevine dikkat çekti:
- Carlo, Yapı Kredi’deki görevinin ardından bu yıl UniCredit CEE Başkanlığına atandı.
- Yapı Kredi’de görev yaptıktan sonra UniCredit’te yükselen başka İtalyan bankacı var mı?
- Olmaz olur mu? En başta UniCredit’in şimdiki global CEO’su Federico Ghizzoni var. Ghizzoni, Yapı Kredi’de Genel Müdür Vekili olarak görev yapmasının ardından UniCredit CEE (Orta ve Doğu Avrupa) Başkanlığına atandı. Ardından da UniCredit Group CEO’su oldu.
AHMET Hamdi Kadiroğlu ve oğlu Mustafa Kadiroğlu’nun 1952’de İstanbul Zeytinburnu’nda temelini attıkları Elvan Grubu’nun Sakarya’daki Balaban Gıda fabrikasını gezerken Grup Başkanı Hidayet Kadiroğlu, 2014’te attıkları iki adıma işaret etti:
- Geçen yıl tek hat üzerinde dünyada önde gelen kruvasan tesisini Eskişehir’de kurduk. Şimdi ürettiğimiz kruvasanın yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Geçen yıl ekim ayında da Balaban Gıda’yı satın aldık.Fabrikayı Balaban Gıda Genel Müdürü Veysi Oruç, grup şirketlerinden Cici Çikolata’nın Genel Müdürü Mustafa Arslan ve Intersweet Genel Müdürü Davut Kaya ile birlikte gezerken “waffle” hattını gösterdi:
- Emekli olunca yerleşmek üzere Bozburun’da bir yer edinsek...
Özdemir, Bozburun’da sadece tekneyle ulaşılabilecek bir yeri belirledi. Nane de beğenince 2 bin 600 metrekarelik yeri satın almaya karar verdiler. Özdemir’in yer sahibiyle görüşmesi 3 yıl sürdü. Pazarlık tamamlandı, sıra paraya geldi:
- Peşinatı verelim, sonrasına bakarız.
Özdemir kredi aldı, Nane de bir miktar para koydu, 2012’de peşinat ödendi:
- Bundan sonrası Allah kerim. Kendimize ortak bulabiliriz.
Nane, önce bir grup lise arkadaşına yöneldi, Özdemir yer hakkında sunum yaptı. Gruptakilerin bir bölümü düşüncesini paylaştı:
- Kendimize site yapalım.
Ancak bir Cumhurbaşkanı olarak bazılarının farklı spekülasyonlar içerisine girmeye çalışmalarını doğru bulmadığımı da belirtmek isterim. Halkın yüzde 52’sinin oyuyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’nın, Cumhurbaşkanlığı makamının tartışma konusu yapılmasını doğru bulmam. Bu, milli iradeye saygısızlık olur. Milli iradeye saygı, yüzde 52’ye de saygı göstermeyi gerektirir” dedi. Erdoğan, şunları söyledi:
ADI ‘ERKEN’ DEĞİL, ‘TEKRAR SEÇİM’ OLUR
45 günlük süreçte sürpriz olabilir mi?
Her şey tabii mecrasında cereyan ederse, koalisyon yapılırsa, problem olmaz. Ama diyelim ki seçimlerden birinci çıkan parti bunu başaramadı, ikinci çıkan da hükümeti kuramadı... Böyle bir durumda, anayasa gereği, tekrar sandığa gitmek kaçınılmaz olur. Ben buna ‘erken seçim’ değil, ‘tekrar seçim’ diyorum. Zira ülkenin hükümetsiz kalması düşünülemez. Ülkemizin yatırımlarının, uluslararası ilişkilerimizin kesintiye uğramaması açısından da belirsizlik uzun sürmemeli, hükümet bir an önce kurulmalı.
- Bakü 1. Avrupa Oyunları’nın açılışının gerçekleştiği 68 bin kişilik Olimpiyat Stadyumu’nu Tekfen İnşaat yaptı.
Bakü’ye inince Tekfen İnşaat Genel Müdürü Levent Kafkaslı’yla haberleştim:
- Tören için ekip olarak buradayız.
Ardından stadyumla ilgili bazı ayrıntıları paylaştı:
- Bakü Olimpiyat Stadyumu’nu 617 bin metrekarelik alanda inşa ettik. 204 bin metrekarelik kapalı alanda 68 bin kişilik oturma alanı var.
Önceki akşam stadyuma girerken maliyetini merak ettim, Kafkas’a sordum:
- Kontrat değeri 640.5 milyon dolar. İnşaat planlandığı gibi 2 yıl sürdü.
1987 yılı mayıs ayıydı. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü bursuyla dil eğitimi için gittiğim Londra’dan yeni dönmüştüm. Umur Talu aradı:
- Gelişim Yayınları (Ercan Arıklı) ve Sabah Grubu (Dinç Bilgin) ortaklığında çıkacak “Söz” gazetesi için kadro oluşturuyoruz. Seni de 4 yazıişleri müdüründen biri olarak aramıza bekliyoruz.
O dönemde Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde çalışıyordum. Bazı meslek büyüklerime danıştım ve yeni gazeteye gitme kararı verdim. Ancak, Hürriyet’e “borcum” içime dert oldu. Dünya Gazetesi’nden Genel Yayın Yönetmenim, Hürriyet’ten Ekonomi Müdürüm Cahit Düzel’e danıştım:
- Londra’da 6 aylık dil eğitimim boyunca Hürriyet maaşımı kesintisiz ödedi. Döner dönmez ayrılmak, kazık atmak gibi olacak. Ancak, Söz Gazetesi de benim için yeni fırsat. Ne dersin?
- Erol Bey’e (Simavi) mektup yazıp, durumunu anlat. Erol Bey, yaşadığın duyguyu iyi anlar.
Erol Bey’e mektup bırakıp Hürriyet’ten istifa ettim, Söz Gazetesi’ne geçtim. Birkaç gün sonra Hürriyet’in o dönemki Müessese Müdürü Erkan Göksel çağırdı. Genel Yayın Müdürü Çetin Emeç ile Genel Müdür Özcan Ertuna’nın imzasını taşıyan bir kağıt uzattı:
- Hürriyet’ten ayrılmanı istemiyoruz.
- 2000 yılında restoran sayımız 100’e çıkacak.Arkadaşı güldü:
- Sen hiç 1’den 100’e kadar saydın mı?Kurdoğlu, TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici ile birlikte şirketle ilgili gelişmeleri, yeni yatırımlarını anlatırken, bugün Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s ve Usta Dönerci ile Çin ve Türkiye’deki toplam restoran sayılarınının 1300’e ulaştığını belirtti:
- Restoran açma tempomuz hızlandı. Örneğin, Çin’de yılda 200 restoran açma planıyla yürüyoruz. Haziran-temmuzda Türkiye’de 50 restoran açacağız. Türkiye’de 600, Çin’de 400 Burger King restoranına ulaştık.Dikici araya girdi:
- Biz Çin operasyonunu devraldığımızda 45 restoran vardı. 2.5 yılda 400 restorana ulaştık. Burger King’i Urumçi’ye kadar götürdük. Şu anda orada 3 restoran var. 4 tane daha açacağız.- Açılış için Urumçi’ye gittiniz mi?
- Erhan Bey ve ben henüz gitmedik. BK China’nın CEO’su Ümit Zuvin gitti. Biz de ilk fırsatta gitmeyi planlıyoruz.Kurdoğlu, Çin’de yılda 3 bin, Türkiye’de 10 bin ton kırmızı et tükettiklerini kaydetti:
- Çin’de bir restoranın yıllık cirosu 800 bin dolara yakın. 3-4 yılda 1.1 milyon doları bulur. Türkiye’de 1.1 milyon dolardı. TL’nin değer kaybıyla 1 milyon dolara indi. TL bazında büyümemiz sürüyor.TAB Gıda’nın toplam cirosuna değindi:
- Geçen yıl 1.7 milyar lira olan ciromuz bu yıl 2.2 milyar liraya ulaşacak.- Burger King’te Çin cironuz ne kadar?