Paylaş
- Filipinler Sanayi Bakanı Şanlıurfa’ya geliyor. Göbeklitepe’yi görmek istiyorlar. Sayın Bakan ve eşinin Şanlıurfa’daki ağırlamasını üstlenir misiniz?
Turgay Ünlü, hemen harekete geçti. Filipinler’den konuk Bakan’ı karşılamak üzere Şanlıurfa’ya gitti:
- O güne kadar Göbeklitepe’yi hiç duymamıştım. Filipinler’in Sanayi Bakanı’nın eşi 15 bin kilometre öteden Göbeklitepe’yi öğrenmiş ve görmek istemişti.
Kentin Valisi birinci derece protokolle konuk Bakan ve eşini karşıladı. Göbeklitepe turu sırasında Ünlü konuklarına eşlik etti. Konuk Bakan, Göbeklitepe’den oldukça etkilendi:
- Türkiye, Göbeklitepe’nin tanıtımını iyi yaparsa, Mısır’ın piramitlerden sağladığının iki katı turizm geliri elde eder.
O sırada Filipinler, Türkiye’den giden una antidamping soruşturması başlatmış, yüzde 40’a yakın ek vergi konulması gündeme gelmişti. Ünlü, fırsatı değerlendirdi:
- Sayın Bakan, Göbeklitepe’yi gördünüz. Bu topraklar 12 bin yıldır buğdayı biliyor, işliyor.
Bakan gülümsedi:
- Taşı tam gediğine koydun.
Şanlıurfa’dan Mardin’e geçildi, orada da bir gecelik konaklama sonrası konuk Bakan ülkesine döndü. Türk un sektörünün Filipinler pazarındaki antidamping soruşturması mücadelesi 3-4 yıl kadar sürdü.
Ünlü, Filipinler’den gelen Bakan öyküsünü New York’taki “Summer Fancy Food Show”da anlattıktan sonra ekledi:
- Filipinler’e un ihraç eden firmalarımızdan 4’ü soruşturmayı sorunsuz atlattı. 6 firmaya da düşük oranlarda ek vergi uyguladılar. Soruşturma yüzde 40’a varan ek vergi planıyla başladığı için, sıkıntıyı o şekilde atlatmak yine de önemliydi.
Filipinler’in Türk un ihracatçıları için çalışan bir pazar olduğunun altını çizdi:
- Filipinler’e yılda 60-70 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Orası, bölgede bizim için önemli bir pazar. Filipinler’de 12 un fabrikası üretim yapıyor. Bizdeki faal un fabrikası sayısı 700 dolayında.
Filipinler’de bir çay üreticisinin şikayetiyle Türkiye’ye karşı yine aynı dönemlerde “kanserojen un” suçlamasının gündeme geldiğini aktardı:
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız 81 ilde detaylı analizler yaptırdı. Sonuçlarını Filipinler’e gönderdik. Ayrıca, verdiğimiz ilanlarla karşı kampanyalar yaptık. Sonunda bize karşı verilen ilanları durdurduk.
Türkiye, dünyaya 2 milyon 280 bin ton un satıyor, ihracat geliri 1 milyar doları aşıyor... Dünya un pazarında yüzde 17 payla 6 yıldır liderliği sürdürüyor...
Toplam verilere bakınca da 60-70 milyon dolarlık Filipinler pazarı, Türk un ihracatçısı için önem taşıyor.
Göbeklitepe kozu hep devrede tutulsa, un ihracatçısı Filipinler’de biraz daha rahat edebilir mi?
Brezilya’ya 500 bin harcadık, 1 milyon dolarlık un sattık
UN ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Turgay Ünlü, 2-3 yıldır Brezilya pazarı için çalıştıklarını belirtti:
- Brezilya, 202 milyon nüfusu, 15 bin dolar kişi başına geliriyle bizim için çok cazip ama zor bir pazar. Yanıbaşındaki Arjantin, bizim rakibimiz. Brezilya’ya ilk un ihracatımızı 2 yıl önce yaptık. 6 bin ton seviyesine ulaştık.
Brezilya’nın makarnayı ekmeklik buğdaydan ürettiğini vurguladı:
- Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle Brezilya’dan ülkemize potansiyel un alıcılarını 11-12 kez eşleriyle birlikte “VIP tur”şeklinde ağırladık. Masrafların yüzde 75’ini Ekonomi Bakanlığı karşıladı.
- Bu harcama ne kadarı buldu?
- 300-500 bin dolar harcadık.
- Brezilya’ya un ihracatının parasal boyutu ne kadara ulaştı?
- Şimdilik 1 milyon dolar.
- Yani, 1 milyon dolarlık ihracat için 500 bin dolar harcamış oldunuz.
- Brezilya’da hedefimiz yılda 50-100 bin tonluk ihracata ulaşmak. O yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Nuh’un Ankara Makarnası’nın yönetiminde bulunan OAİB Başkan Yardımcısı Nihat Uysallı araya girdi:
- Brezilyalı makarna üreticisine un satmak Türkiye için başarıdır.
Paylaş