Daha süreç bitmediği için söylüyorum. Son eklenenlerle Wikileaks’in şimdiye kadar yayınlamayı vaat ettiği belge sayısı 700 bin oldu. Bugün Washington’da iki binaya yayılmış... Amerikan Hükümeti’nin bir zamanlar gizli olan belgelerinin tutulduğu Ulusal Arşiv’de ise yaklaşık 10 milyon sayfa var.
Dışişleri Bakanlığı’nın telgrafları 1950’lere kadar açık. 60’lardakiler de yollanmış ama tasnif edilmedikleri için halen dolapta. İşte bu kriptolardan örnekler vereceğim... Ve Amerikan diplomasisinin 60 yıl önceki halini göstermeye çalışacağım.
Türkiye’de o dönem Demokrat Parti iktidarı var. Marshall yardımları devam ediyor. Soğuk Savaş başlarken ülke NATO’ya giriyor. Kore Savaşı’na katılıyor. Ve bu sırada bakın Amerikalılar Washington’a neler yazıyor!..
50’lerin Wikileaks’i gibi düşünün!.. Format aynı. İçerik aynı. Ele alınan konular aynı. Tek fark... Dil bugünkülerden daha resmi ve yorumlar daha üstten.
Karaosmanoğlu’nun gitmesi üzücü
Raporun tarihi 23 Mart 1951. İmza Gerald Keith. Türkiye’deki genel durum hakkında bilgi veren gizli mektupta, Başbakan Adnan Menderes’in olası kabine değişikliği yorumlanıyor. Ve Wikileaks belgelerine göre bugün Amerikalılar nasıl kabineden bazı bakanlarla yakın ilişki kurmuşsa... O gün de yakın oldukları isimler olduğu anlaşılıyor. Keith, kendileriyle ‘aşırı derecede’ işbirliği içinde olan Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu ve Nihat İyriboz’un bakanlar kurulundan ayrılacak olmalarından çok üzüntü duyduklarını söylüyor.
Zeki Cansın’dan öğrendiğimize göre
Raporun tarihi 1 Kasım 1951. Yazan, İzmir’deki Amerikan Konsolosu E.F. Rivinus. Konsolos, telgrafın başında, bunlar yerel dedikodular dedikten sonra, kaynağı Zeki Cansın’dan aldığını söylediği bilgileri aktarıyor. Buna göre Menderes demokrasi yanlısı gibi görünmesine rağmen, aslında içinde diktatörlük hevesleri besleyen bir lider. Bu yüzden iyi tanınan banker Kazım Taşkent, Demokrat Parti içinde Menderes’e karşı bir grup oluşturmak üzere...
Evli bir milletvekilinin sevgilisiyken 2001’de kayboluyor. Bir yıl sonra iskeletini buluyorlar. Konuşma kısımları, mayısta çıkan ‘Chandra’yı Bulmak’ kitabından yararlanarak yazdığım, öykünün kurgu hali. Diğer bölümleri, olayın görünen yüzü...
KIZ Staj bitti ama yine sabahın köründe uyandım. Bilgisayardan son dakika biletlerine bakayım hiç değilse. Halbuki burası sanki benim için yaratılmıştı. Güç, politika, sırlar... Tekrar kasabaya dönmek o kadar zor ki. Neyse!.. Nasıl olsa yolunu bulup tekrar geleceğim. Önce çıkıp koşmam lazım... Kaliforniya’ya dönünce o aptal kızların dalga geçmelerini istemiyorum. Sıkılaşacağım!..
Chandra Levy, Washington’da geçici süreliğine bulunan... 1977 doğumlu hırslı bir stajyerdi. 1 Mayıs 2001 sabahı Dupont Circle’daki dairesinden koşu yapmak için çıktı. Rock Creek Parkı’na gitti. Bir daha da haber alınamadı.
Washington için tanıdık bir profil. Bir tür Monica Lewinsky. İkisi de Kaliforniyalı.
İkisi de stajyer. İkisi de güçlü bir politikacıyla 23 yaşında ilişki yaşıyor.
2000’in sonbaharında geliyor Levy, Washington’a. Cezaevleri Müdürlüğü’ne giriyor. Ve FBI ya da CIA için referans aramaya başlıyor. Milletvekili Gary Condit ile ilişkisi de bu dönem oluşuyor.
Aylarca evli Condit’in evinde görüşüyorlar. Yedi aylık stajı bitince... Tam Kaliforniya’ya döneceği sırada da kayboluyor. Ve Washington’da yıllarca sürecek bir cinayet öyküsü başlıyor.
İkinci yol ise biraz çetrefilli. Kalıplara uymuyorsunuz. Huysuzluk çıkarıyorsunuz. Size dayatılanı... Sizi rahatsız edeni değil, ideal olanı istiyorsunuz. Ve...
İşletmecilerin çok sevdiği bir yöntem vardır. Kafan karışınca hemen bir artı çizersin. Dört bölmeye durumun kuvvetli yönlerini, zayıflıklarını, önündeki fırsatları, tehditleri yazarsın. Büyük fotoğrafı görünce de bir fikre varırsın. ‘SWOT analizi’ deniyor buna.
Hafta içi, Amerikan Hükümeti’nde bir dönemin en güçlü bürokratlarından Richard Perle ile buluştuk. Karanlıklar Prensi ile... Evinde uzun uzun konuştuk. İşte Perle’yle olan o konuşmamız ve geçen hafta gösterime giren ‘Fair Game’ filmi üzerinden bir SWOT analizi yapacağım şimdi. Konu da idealizm olacak.
Çok kalmadı ama... “İdealist olmanın da iyi yönleri varmış” diyen çıkarsa diye...
ÜSTÜNLÜKLER
Dünyayı değiştiriyorlar
Ülke savaşa gidiyorken... Dünya savaşı bekliyorken... CIA’de Irak masasına bakan ajan Valerie Plame’in kocası eski büyükelçi Joe Wilson’ı Nijer’e yolluyorlar. Irak nükleer silah üretmek için Nijer’den 500 ton sarı pasta almış. Gidip tespit etsin diye...