Hem göze hem mideye...

Balkabağı tezgâhlara çıktı, ben de size nefis tariflerle geldim. Biri tavuk suyuyla pişirdiğim çorbası, diğeri kimyon ve zerdeçalla tatlandırdığım enfes zeytinyağlısı...

Haberin Devamı

BALKABAĞI ÇORBASI (2-3 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

* 2 dilim soyulmuş balkabağı (kavun dilimi boyutlarında)

* 1 büyük soğan

Hem göze hem mideye...

* 1 havuç

* 1 patates

* 2 diş sarımsak

* 6 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 çay kaşığı tuz

* Karabiber

* 1/2 çay kaşığı kimyon

* 8 su bardağı tavuk suyu

Üzeri için;

* 1/2 su bardağı çiğ krema

NASIL YAPARIM?

* Soğanı yemeklik, havucu ve patatesi kuşbaşı et formunda doğrayın.

* Kabuklarını soyduğunuz balkabağını da iri iri kesin. Sarımsakları ezin.

* Geniş bir tencereye, zeytinyağıyla beraber soğan, havuç, patates ve sarımsakları aktarın. Orta ısıdaki ateşin üzerinde sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun.

* Balkabaklarını ekleyerek 7-8 dakika, ara sıra karıştırarak, sebzeler hafifçe yumuşayıncaya kadar pişirin.

Haberin Devamı

* Tavuk suyunu, tuz, karabiber ve kimyonu tencereye ekleyin.

* Orta ısılı ateşte, ara sıra karıştırarak çorbayı 30-35 dakika pişirin. Çorba henüz sıcakken blender’dan geçirin.

* Servise sunmadan önce üzerine çiğ kremayı gezdirin.

ZEYTİNYAĞLI BALKABAĞI (2-4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

* 1 dilim balkabağı (250 gr)

* 1 kapya biber

* 1 iri soğan

* 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı

* 2-4 diş sarımsak

* 1 adet küp şeker

Hem göze hem mideye...

* 1/2 limonun suyu

* 1 çay kaşığı tuz

* Karabiber, kimyon, zerdeçal

* 2 su bardağı sıcak su

Ayrıca (tercihe bağlı);

* 1 kâse sarımsaklı yoğurt

NASIL YAPARIM?

* Kabuğu soyulmuş balkabağının varsa yeşil kısımlarını kesip atın. Sonra da baş parmak kadar parçalar halinde dilimleyin.

* Soğanı yemeklik, sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Kapya biberi de tavla zarı formunda kesin.

* Geniş bir tencereye zeytinyağı, soğan, sarımsak ve kapya biberi koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun, sık sık karıştırarak 2-3 dakika pişirin.

* Balkabaklarını da en üste ekleyin. Üzerine tuz, karabiber, kimyon, zerdeçal, küp şeker ve limon suyunu da ekleyip sıcak suyu ilave edin.

* Yemek kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısın.

Haberin Devamı

* Kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurt gezdirerek servise sunabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları