Paylaş
BALKABAĞI ÇORBASI (2-3 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 2 dilim soyulmuş balkabağı (kavun dilimi boyutlarında)
* 1 büyük soğan
* 1 havuç
* 1 patates
* 2 diş sarımsak
* 6 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı tuz
* Karabiber
* 1/2 çay kaşığı kimyon
* 8 su bardağı tavuk suyu
Üzeri için;
* 1/2 su bardağı çiğ krema
NASIL YAPARIM?
* Soğanı yemeklik, havucu ve patatesi kuşbaşı et formunda doğrayın.
* Kabuklarını soyduğunuz balkabağını da iri iri kesin. Sarımsakları ezin.
* Geniş bir tencereye, zeytinyağıyla beraber soğan, havuç, patates ve sarımsakları aktarın. Orta ısıdaki ateşin üzerinde sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun.
* Balkabaklarını ekleyerek 7-8 dakika, ara sıra karıştırarak, sebzeler hafifçe yumuşayıncaya kadar pişirin.
* Tavuk suyunu, tuz, karabiber ve kimyonu tencereye ekleyin.
* Orta ısılı ateşte, ara sıra karıştırarak çorbayı 30-35 dakika pişirin. Çorba henüz sıcakken blender’dan geçirin.
* Servise sunmadan önce üzerine çiğ kremayı gezdirin.
ZEYTİNYAĞLI BALKABAĞI (2-4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 1 dilim balkabağı (250 gr)
* 1 kapya biber
* 1 iri soğan
* 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2-4 diş sarımsak
* 1 adet küp şeker
* 1/2 limonun suyu
* 1 çay kaşığı tuz
* Karabiber, kimyon, zerdeçal
* 2 su bardağı sıcak su
Ayrıca (tercihe bağlı);
* 1 kâse sarımsaklı yoğurt
NASIL YAPARIM?
* Kabuğu soyulmuş balkabağının varsa yeşil kısımlarını kesip atın. Sonra da baş parmak kadar parçalar halinde dilimleyin.
* Soğanı yemeklik, sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Kapya biberi de tavla zarı formunda kesin.
* Geniş bir tencereye zeytinyağı, soğan, sarımsak ve kapya biberi koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun, sık sık karıştırarak 2-3 dakika pişirin.
* Balkabaklarını da en üste ekleyin. Üzerine tuz, karabiber, kimyon, zerdeçal, küp şeker ve limon suyunu da ekleyip sıcak suyu ilave edin.
* Yemek kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısın.
* Kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurt gezdirerek servise sunabilirsiniz.
Paylaş