Kış sofrası onlarla güzel

Havalar soğuyunca mevsimin nefis sebzeleri karnabahar ve kerevizi sıklıkla pişiriyorum. Birçok farklı malzemeyle eşleştirebileceğiniz bu iki uyumlu lezzeti, nohut gibi son derece doyurucu bir bakliyatla, etle veya güçlü bir baharat karışımıyla hazırlamayı deneyin...

Haberin Devamı

NOHUTLU-BAHARATLI KARNABAHAR (4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

* 1 karnabaharın yarısı (650-750 gr)

* 1 iri soğan

* 1 kurutulmuş acı biber

* 3 yemek kaşığı zeytinyağı (veya 1 yemek kaşığı tereyağı)

Kış sofrası onlarla güzel

* Tuz

* 1 su bardağı su

* 1 su bardağı süt

* 1.5 su bardağı nohut (haşlanmış)

Baharat karışımı için

* 1’er çay kaşığı toz kişniş, kimyon, karabiber, köri, kırmızı biber, zencefil

* 1’er tatlı kaşığı toz zerdeçal, toz sarımsak

NASIL YAPARIM?

* Karnabaharı ufak parçalara ayırıp yıkayın ve süzün.

* Tüm baharat çeşitlerini bir tencereye koyup ocağı açın. Orta ateşte bir tahta kaşıkla 2-3 dakika kavurun. Böylece aromasını daha çok verecektir.

* Üzerine yemeklik doğranmış soğanı, zeytinyağı ve kurutulmuş acı biberi ekleyip 2 dakika daha karıştırın.

Haberin Devamı

* Karnabaharları, su ve sütü de ekleyin. Ara sıra karıştırarak karnabaharlar yumuşayıncaya kadar 22-25 dakika pişirin.

* En son haşlanmış nohudu ve tuzu katın. Yemeği 10 dakika daha pişirip ocaktan alın, sıcak sıcak servis edin.

BİR NOT

Bu yemeğin baharat karışımına 2 karanfil, 3 kakuleyi havanda dövüp eklerseniz Hindistan’ın ‘garam masala’sını elde etmiş olursunuz.

ETLİ KEREVİZ (4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Kış sofrası onlarla güzel

* 500 gr kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)

* 3 orta boy kereviz

* 1 iri soğan

* 1 havuç

* 1 çay bardağı haşlanmış nohut

* 6-8 su bardağı sıcak su

* 1 çay bardağı zeytinyağı

* 1’er çay kaşığı tuz, kırmızı biber, karabiber

Kestirme sosu için

* 1 limonun suyu

* 1 yumurtanın sarısı

* 3 tatlı kaşığı un

NASIL YAPARIM?

* Kerevizleri soyup halka halka dilimleyin, bol limon sıkılmış suya koyun.

* Eti tencereye alın, orta ateşte sürekli karıştırarak 8-10 dakika kavurun. Zeytinyağı, küp küp doğranmış havuç ve yemeklik doğranmış soğanı katın. 5 dakika sonra 6 su bardağı sıcak suyu ilave edip tuz ve diğer baharat çeşitlerini ekleyin. Kaynamaya başlayınca altını kısın.

* Etler yumuşayınca ocağın altını biraz kısın. Suyu süzülmüş kerevizleri ve nohudu katın. Suyu azalmışsa 2 bardak sıcak su ekleyip kerevizler yumuşayana kadar pişirin.

Haberin Devamı

* Kestirme sosu için limon suyu, yumurta sarısı ve unu bir kâsede çırpın. Yemeğin suyundan 3 kaşık alıp sosa katın. Ilınan sosu tencereye yavaş yavaş aktarın.

* Yemeği ara sıra karıştırarak 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın. Sıcak servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları