Paylaş
LİMONLU PİLAV
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 su bardağı baldo pirinç
◊ 1 çay bardağı zeytinyağı
◊ 1 büyük soğan
◊ 3 su bardağı sıcak et suyu (tavuk suyu da olur)
◊ 2 diş sarımsak (ezilmiş)
◊ 1’er çay kaşığı tuz, toz şeker
Ayrıca;
◊ 1 havuç (haşlanmış)
◊ 1 su bardağı konserve bezelye
◊ 2 sap yeşil soğan
◊ 1/2 demet dereotu
◊ 1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
◊ 1 limonun suyu
◊ 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
NASIL YAPARIM?
◊ Pirinci 1 çay kaşığı tuz attığınız sıcak suda 40 dakika kadar bekletin. Soğanı yemeklik doğrayın. Sarımsakları ezin.
◊ Zeytinyağı, soğan ve sarımsakları bir tencereye alın, orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun.
◊ Pirinci yıkayıp süzün, tencereye aktarın. Karıştırarak 7-8 dakika, pirinçler nişastasını salıp birbirine yapışıncaya kadar kavurun.
◊ Sıcak et ya da tavuk suyunu, tuz ve şekeri ekleyip karıştırın. Pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirip altını kapatın, yaklaşık 20-25 dakika dinlendirin.
◊ Haşlanmış havucu tavla zarı formunda doğrayıp derin bir kaba aktarın. Suyu süzülmüş konserve bezelyeyi katın.
◊ Taze soğan ve dereotunu ayıklayıp incecik doğrayarak ilave edin.
◊ Limon suyunu, limon kabuğu rendesini ve zeytinyağını da katıp tüm malzemeleri iyice karıştırın.
◊ Demlenen pilavın kapağını açın. Hazırladığınız sebzeli karışımı pilavın üzerine aktarın. Nazikçe karıştırıp ılımaya bırakın.
PORTAKALLI-ZERDEÇALLI PİRİNÇ PİLAVI
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 su bardağı pirinç (baldo öneririm)
◊ 1 iri soğan
◊ 1 iri portakalın kabuğunun rendesi
◊ 2 çay kaşığı toz zerdeçal
◊ 3 kuru kayısı
◊ 50 gr tereyağı + 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
◊ 3 su bardağı tavuk suyu
◊ 2 çay kaşığı tuz
◊ Karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Pirinci tuz attığınız bol ılık suda 30 dakika kadar bekletin. Sonra bir tel süzgece alın ve akan suyun altında bolca yıkayıp süzdürün.
◊ Bir pilav tenceresinde tereyağı ve zeytinyağını eritin, incecik doğranmış soğanı ilave edin.
◊ 5 dakika kadar, soğan iyice yumuşayıncaya dek kavurun.
◊ Portakal kabuğunun rendesi, zerdeçal ve fıstıkları ilave edip karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
◊ Süzülen pirinçleri tencereye aktarın. Yine karıştırarak 5-7 dakika daha pişirin.
◊ Sıcak tavuk suyunu ilave edip ince ince doğranmış kayısıyı ekleyin. Hafifçe karıştırıp tencerenin kapağını kapatın.
◊ Orta ateşte pilav suyunu tamamen çekinceye dek pişirip ocaktan alın. 30 dakika demlendirip servise sunun.
Paylaş