SON 80 YILIN İLK 5’İNDE
“Tüm dünyada ve Türkiye’de kuraklık var. Ama Ege’de çok daha fazla var. 2020, 2021’lerde başlayan kuraklık 2022’de olağanüstü hale dönüştü. 2020’de yağışlar yüzde 13, 2021’de yüzde 9 azaldı. 2022’nin ise son 80 yılın en kurak ilk 5’i arasında olma olasılığı çok fazla. 2020’lerde barajlar yavaş yavaş boşalmaya başlamıştı. 2022’deki kuraklık, Türkiye’deki barajların boşalmasına neden oldu.
GÖLMARMARA NASIL KURUDU
Ocak-Mart 2022’deki aşırı soğumanın neden olduğu kuraklıkta Ege’de Gölmarmara kurudu, Demirköprü Barajı eksilere düştü. Tüm Ege barajlarında su azaldı. Gölmarmara’nın kuruma nedeni, tarımsal sulamayla havza kuyularından Manisa ve İzmir’e her gün yaklaşık 550 bin metreküp su çekilmesidir. İzmir’in 9 Ocak’ta kullandığı 585 bin metreküp suyun 240 bini Manisa Göksu ve Sarıkız kuyularından çekilmiştir. Manisa günlük 300 bin metreküp su çeker. Çekilenin yerini göllerle barajlar dolduramayınca çok derinlerden su çekildi. Manisa Su İşleri’ne göre 2022’de 180 civarında kuyu kurumuştur.
YANLIŞLARDA ISRAR
Kınık’ta Mehtap-Barış Şanal çiftinin çocukları 18 aylık Kaan Efe’nin yaşamının yurt dışında denenerek olumlu sonuç alınan ‘Zolgensma’ adlı ilaca ulaşılması için valilik izniyle bağış kampanyası başlatıldı. Kınık ve Bergama belediyelerinin öncülüğünde seferberlik ilan edildi. Gönüllüler, sanatçılar, öğrenciler, sporcular etkinlikler düzenledi.
ÇABALAR SONUÇ VERDİ
Ve gerekli paranın toplandığı, 3 milyon dolara ulaşıldığı duyuruldu, ‘Kaan Efe`ye Nefes Ol’ kampanyası sona erdi. Ailesiyle yurt dışına gidip tedavi görecek Kaan Efe için “sağlığa yolculuk” başladı. Kaan Efe’nin sapasağlam olmasını, tüm SMA’lı çocuklara acil sağlık, tedavi sorununun çözülmesini diliyorum.
--------------------
Güzel bir ‘Ahbap’
REKORA RAĞMEN GELİR DÜŞÜYOR
“2022 Kovid sonrası Ukrayna savaşına rağmen yaklaşık 50 milyon turist (Türkiye rekoru) ve 44 milyar dolar gelirle, doluluk oranı yüksek bir sezon geçti. Türkiye, Ege ve Akdeniz’de mükemmel otelleriyle en iyi hizmet veren ülke olduğu halde, kişi başı gelir seviyesi önceki yıla göre yüzde 17,5 azalarak bin 36 dolardan 855 dolara düştü. Rakiplerimiz kişi başı gelirde bin 500 doların üstünde.
SADECE YÜKSEK DOLULUK YETMEZ
Sadece yüksek doluluk oranı ile bir yere varamayız, gelirde rekorlar kırmalıyız. Yapmamız gereken, tesislerimizin hak ettiğimiz gerçek fiyatlarla pazarlanması. Türk turizmi, geniş kitlelere sunmak üzere ucuz paketler yapılanmasının sıkıntısını yaşıyor, bunu değiştirmelidir. Turizm maliyetleri; gıda, personel ve enerjide yüzde 100-300 artmıştır. 2023’te otel fiyatları yüzde 50 civarında artacaktır. Türkiye’nin turizm ürünü, orta ve alt gelir grubundan müşterileri çekmek üzere tasarlanıyor. Bunun sonucunda güzel tesisler yok pahasına pazarlanıyor.
ÇOK HARCAYAN BAŞKA ÜLKELERE
Öte yandan, yüksek harcama potansiyeline sahip turistler, başta İtalya, Fransa, İngiltere, ABD ve İspanya olmak üzere, kendi markalarını daha iyi pazarlayan ülkeleri tercih ediyor. Kaliteli tesislere yıllarca gitmekten hoşlanan bu grup için, Türkiye zihinlerde bir kere gidilecek bir ülke olarak algılanıyor.
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK ADASI
“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özel izniyle gittiğim İzmir Kuş Cenneti’nde, bu yıl 18 bin flamingo yavrusunun dünyaya geldiği, ‘Flamingo Adası’nı görüntülemiştim. 6 bin 440 metrekarelik yüzölçümü ile Avrupa’nın en büyük yapay flamingo üreme adası özelliğini taşıyan bölgede pembe - beyaz renkleriyle anneleri, yeni doğmuş simsiyah yavrularının tam 640 kare fotoğrafını çektim. Bu sergide bunlardan seçilmiş 40’ını göreceksiniz.
YAVRULARI SİMSİYAH
Gurur, şans, heyecan, coşku günü. Gece yarısı, 2023’ü karşılayacağız. Cumhuriyetimizin 100’ncü yılına “Merhaba” diyeceğiz... Bu anlamlı yılı karşılayabildiğimiz için şanslı, heyecanlıyız. 100’ncü yıl coşkusunun gururunu, coşkusunu yaşayacağız. Cumhuriyetin 100’ncü yılına girerken kendimizi elbette ayrıcalıklı göreceğiz. “Ne mutlu bizlere, bugünü gördük, 1 Ocak 2023’e adım atabildik” diyeceğiz.
HEPİMİZE KUTLU OLSUN
2022’ye “Güle güle” diyelim, 2023’e bakalım. Cumhuriyetin 100’ncü yılının sağlık, güzellik getirmesini dileyelim. Herkesin yaşam koşulları iyileşsin, geçim sıkıntısı çekilmesin, ekonomik açıdan “Oh” denilecek günler gelsin. Atatürk’ün, “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesi her zaman geçerli olsun. Herkesin kardeşçe el ele verip kenetlendiği günler yaşansın. Türkiye’nin geleceğinin kurulduğu, sonsuza değin yaşayacak en büyük miras cumhuriyetin 100’ncü yılı hepimize kutlu olsun. İYİLİK DOLU NİCE YILLARA...
--------------------------
BİR ÖNEMLİ PAKET
Uzmanından yeni yıl reçetesi:
FARKLI ÜLKE GÖRÜNTÜLERİ
Çeşme’yi adeta bir açık hava platosu olarak değerlendiren ekip farklı ülke görüntüsünü İzmir’den çekmiş. Ilıca sahilleri Rio De Janeiro, Alaçatı sokakları Yunanistan’nın Midilli Adası olarak çekilirken filmin kalan çekimleri İngiltere ve Belçika’da tamamlanmış. Vurguluyorum; denizi, kumu, suyu ve sıcaklığı ile Türkiye’nin en güzel plajları arasına giren Ilıca, dünyanın en çok ziyaret edilen, güzel plajları ve canlı kültürüyle de tanınan turizm destinasyonlarından Rio’ya benzetilmiş. Yunanistan’ın Midilli Adası’nın bazı görüntüleri ise begonvilleri ve Arnavut kaldırımları ile ünlü Alaçatı’da çekilmiş.
BAŞKAN ÇOK KEYİFLENMİŞ
Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, ilçenin birçok dizi ve film çekimlere ev sahipliği yapmasından duyduğu mutluluğu belirterek, “El ele çok başarılı projelere imza atıyoruz. Çeşme’nin güzelliklerini tüm dünyanın görmesi, bilmesi açısından bu tarz organizasyonların önemli olduğunu düşünüyoruz. Çok başarılı ve güzel bir film oldu, emeği geçen herkese teşekkür ederim” demiş.
AYDINLATMA İYİ GELİR
Dedim ya, iyi bir şey olmuş. Sevinmeliyiz, gurur duymalıyız... Ama bu konulardaki bilgisizliğime verin, sormadan edemeyeceğim. “Dünya izleyicileri filmdeki Rio’nun aslında Çeşme Ilıca Plajı, Midilli’nin de Alaçatı olduğunu fark edebiliyor mu? Film tanıtımında bu önemli ayrıntı belirtiliyor mu? Yoksa yalnızca yapım ve çekim ekibiyle bizler mi biliyoruz Rio’nun Ilıca, Midilli’nin Alaçatı olduğunu? Yani Çeşme’nin eşsiz güzelliklerini dünya izleyicileri Rio ve Midilli olarak mı algılıyor?” Bir aydınlatan olursa çok sevineceğim, daha bir gururlanacağım. İzmir’in her yerinde ulusal ya da uluslararası yapımcıların filmler, diziler çekmesini diliyorum. Herkese kolay gelsin!
MORAL ÇOK ÖNEMLİ
Elbette farklı sanatçıların yer alacağı, birbirinden renkli, yemeli-içmeli programların sunulacağı yerler de küçümsenmeyecek yoğunluk yaşayacaktır. Belediyeler de açık hava etkinlikleri, konserler düzenliyor... Bir hafta sonraki yılbaşı gecesine hazırlanırken sağlık ve moral çok önemli... Moral dedim de yine belediyeler geldi aklıma. Umarım, kentlerini yeni yıla ışıl ışıl hazırlamışlardır. Cadde, sokak v e alanların süslenmesi, ışıklandırılması herkesi günlük sorunlardan, az da olsa uzaklaştırır ve güzel olmaz mı? (Büyük olasılıkla çoğu yerde gereken yapılmıştır.) Yeni yıl rengarenk karşılamaya hazırlanmak herkese iyi gelir, gelecektir... (Yılbaşı süsleme görüntüleri sosyal medyadan alıntıdır)
--------------------------
BORÇLAR BORÇLA ÖDENİYOR
Salgının ülke ekonomisinin mevcut sorunlarına yeni sıkıntılar eklediğini, esnaf ve sanatkarın ağır yara aldığını dile getirip o dönemdeki destek ve teşviklerin sürdürülmesini isteyen Mutlu’da söz:
“Pandemide pek çok üyemizin faaliyetleri durdurulmuş ya da sınırlandırılmıştır. Kamu ödemeleri, kiralar, kredilerin geri dönüşleri, personel giderleri gibi vecibeler, esnaf sanatkarların çalışamadıkları dönemlerde bile sürmüş, üyelerimiz borç yükü altına girmiştir. Gelecek kaygısı yaşayan üyelerimiz iş potansiyelini kaybetmiş, borcu borçla öder hale gelmiştir. Üstelik geçmişten gelen yüke, günün getirdiği kira, vergi, enerji gibi ödemeler de eklenmiştir.
Bu noktada, yeterli olmasa da, açılan delikleri kapatamasa da hükümet ve yerel yönetimler tarafından kesimimize yönelik desteklerin, muafiyetlerin ve hibelerin hayata geçirildiğini hatırlatmak istiyor, hükümet yetkililerine ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm yerel yönetimlere esnaf teşkilatı adına teşekkür etmek istiyorum.”
YENİ SORUNLARLA KARŞILAŞTIK