Esnaf ve sanatkar salgının bitmesine çok sevinemedi

İZMİR Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu’nun 2022 değerlendirmesiyle gelecek yıldan beklentilerini ileteceğim bugün. Mutlu, 2022’nin toplumda çok önemli yeri olan esnaf ve sanatkar açısından parlak geçmediğini, salgın etkilerini atlatamadan enflasyon ve kur dalgalanmalarıyla zor bir sürece girdiklerini savunuyor.

Haberin Devamı



BORÇLAR BORÇLA ÖDENİYOR
Salgının ülke ekonomisinin mevcut sorunlarına yeni sıkıntılar eklediğini, esnaf ve sanatkarın ağır yara aldığını dile getirip o dönemdeki destek ve teşviklerin sürdürülmesini isteyen Mutlu’da söz:
“Pandemide pek çok üyemizin faaliyetleri durdurulmuş ya da sınırlandırılmıştır. Kamu ödemeleri, kiralar, kredilerin geri dönüşleri, personel giderleri gibi vecibeler, esnaf sanatkarların çalışamadıkları dönemlerde bile sürmüş, üyelerimiz borç yükü altına girmiştir. Gelecek kaygısı yaşayan üyelerimiz iş potansiyelini kaybetmiş, borcu borçla öder hale gelmiştir. Üstelik geçmişten gelen yüke, günün getirdiği kira, vergi, enerji gibi ödemeler de eklenmiştir.
Bu noktada, yeterli olmasa da, açılan delikleri kapatamasa da hükümet ve yerel yönetimler tarafından kesimimize yönelik desteklerin, muafiyetlerin ve hibelerin hayata geçirildiğini hatırlatmak istiyor, hükümet yetkililerine ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm yerel yönetimlere esnaf teşkilatı adına teşekkür etmek istiyorum.”

Haberin Devamı

YENİ SORUNLARLA KARŞILAŞTIK
Mutlu, salgının sona ermesine çok da sevinemediklerini savunuyor: “Faiz, enflasyon, kur sorunuyla dengelerin alt üst olması, küçük işletmelerin elini kolunu bağladı. Esnaf ve sanatkar sattığı ürünün yerine yenisini koyamayacak duruma düşmüş, mal temin, maliyet artışları, girdi bulamama gibi yeni sorunlarla karşılaşmıştır. Hammaddelere, akaryakıt ve enerji başta olmak üzere tüm girdilere zamlar gelmiş, fiyat veremez, girdi bulamaz, ürünü satamaz hale gelmişlerdir.”

SIKINTI SÜRER AMA UMUT VAR
Ekonomik rahatlama için enflasyon ve döviz kurları disiplini gerektiğine dikkat çekiyor Mutlu: “Esnaf sanatkarlar, halka doğrudan mal ve hizmet sunar. İşlerimizin canlanması, vatandaşın alım gücünün artmasıyla doğru orantılıdır. Tüketicilerin alım gücü enflasyonun altında kalınca, esnaf sanatkar işlerinin toparlayamamıştır. Üyelerimiz ağır maliyet artışlarını bile ürün fiyatlarına tam yansıtamamıştır. 2023’te de benzer zorlukların süreceği düşünülürken, enflasyonda bir gerileme olacağı açıklamaları, asgari ücret ve emekli maaşlarında yapılacak ciddi artışlarla halkın alım gücünü yükseltecek önlemler umut vermektedir.

Haberin Devamı

DESTEKLERE TEŞVİKLERE DEVAM
Ancak normalleşmeye dönüldüğü halde, üyelerimizin eski günlerine dönmesi zor olacak, zaman alacaktır. Bunalan üyelerimizin sıkıntıları sürmektedir. Bu nedenle esnaf sanatkarın toparlanabilmesi için desteklerin, teşviklerin , muafiyetlerin sürdürülmesi, uygun koşullu yeni finans seçeneklerinin planlanması gerekmektedir.

YERLİ MALI TÜKETİMİ ARTMALI
Perakende ticareti düzenleyen yasada, esnafın fikirleri doğrultusunda düzenlemelere gidilmesi, artan küresel rekabet karşısında üyelerimizin sermaye yapılarını güçlendirecek, hızla gelişen, değişen teknolojiye uyumlarını kolaylaştıracak tedbirlerin düşünülmesi, yerli malı tüketiminin teşviki, merkezi ve yerel yönetimlere karşı mali yükümlülüklerinin hafifletilmesi de beklentilerimiz arasındadır. Halkın içinde yaşayan üyelerimizin rahatlaması, zincirin devamında genel refahı ve huzuru da beraberinde getirecektir.”
Esnaf ve sanatkarlarımızın görüş ve beklentileri böyle.. Herkese kolay gelsin.

Yazarın Tüm Yazıları