Ucuz ülke olmayıp kaliteyi çekelim

DOKTOB (Dalaman Ortaca Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmecileri Birliği) Başkanı Yücel Okutur’u uzun süredir konuk edememiştim. “Ucuz ülke” kimliğinden sıyrılmamız gerektiğini vurgulayan Okutur’dan yılın ilk turizm değerlendirmesi:

Haberin Devamı


REKORA RAĞMEN GELİR DÜŞÜYOR
“2022 Kovid sonrası Ukrayna savaşına rağmen yaklaşık 50 milyon turist (Türkiye rekoru) ve 44 milyar dolar gelirle, doluluk oranı yüksek bir sezon geçti. Türkiye, Ege ve Akdeniz’de mükemmel otelleriyle en iyi hizmet veren ülke olduğu halde, kişi başı gelir seviyesi önceki yıla göre yüzde 17,5 azalarak bin 36 dolardan 855 dolara düştü. Rakiplerimiz kişi başı gelirde bin 500 doların üstünde.
SADECE YÜKSEK DOLULUK YETMEZ
Sadece yüksek doluluk oranı ile bir yere varamayız, gelirde rekorlar kırmalıyız. Yapmamız gereken, tesislerimizin hak ettiğimiz gerçek fiyatlarla pazarlanması. Türk turizmi, geniş kitlelere sunmak üzere ucuz paketler yapılanmasının sıkıntısını yaşıyor, bunu değiştirmelidir. Turizm maliyetleri; gıda, personel ve enerjide yüzde 100-300 artmıştır. 2023’te otel fiyatları yüzde 50 civarında artacaktır. Türkiye’nin turizm ürünü, orta ve alt gelir grubundan müşterileri çekmek üzere tasarlanıyor. Bunun sonucunda güzel tesisler yok pahasına pazarlanıyor.
ÇOK HARCAYAN BAŞKA ÜLKELERE
Öte yandan, yüksek harcama potansiyeline sahip turistler, başta İtalya, Fransa, İngiltere, ABD ve İspanya olmak üzere, kendi markalarını daha iyi pazarlayan ülkeleri tercih ediyor. Kaliteli tesislere yıllarca gitmekten hoşlanan bu grup için, Türkiye zihinlerde bir kere gidilecek bir ülke olarak algılanıyor.
Marka değerimizi yükseltmek istiyorsak, turizm ürünlerimizi de müşteri odaklı olarak tasarlamalı, tanıtmalı ve pazarlamalıyız. Turizmde doğru hedef ve kaliteli kitleyi bulmak ve çekmek zorundayız. Türkiye, turizmde marka olabilecek bütün değerlere sahiptir, kalite ve fiyatlandırmada doğru pazarlama yaparak kişi başı gelirimizi yükseltmeliyiz.”

--------------------

BİR KAMPANYA

Haberin Devamı

İlkokul öğrencisine
temel gıda katkısı

ÇANAKKALE Belediyesi, kent merkezinde eğitim gören ihtiyaç sahibi 1, 2, 3 ve 4’ncü sınıf öğrencilerine yönelik “Beslenme Saati” uygulaması başlatıyor. Öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmelerine katkı amacıyla hazırlanan proje 6 Şubat’ta başlayıp 16 Haziran’a kadar sürecek. Başkan Ülgür Gökhan, çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri için beslenmenin çok önemli olduğuna dikkat çekti, şöyle dedi:
GELİŞİMLERİ AKSAMASIN
“Kentimizde ikamet eden ihtiyaç sahibi ilkokul öğrencilerimizi, temel gıda gereksinimlerini karşılayacak yiyecek bulunan çantalarıyla buluşturacağız. Çocukların gelişimlerinin aksamamasını, başarılarının artmasını ve akranlar arasında fırsat eşitliğine de hizmet etmeyi hedefliyoruz.”
ÇANTADA NELER VAR
Sandviç ekmeği, süt, hazır kek, fındık, ceviz içi, kuru kayısı, kuru üzüm, tahin-pekmez, bal, tereyağı, üçgen peynir, dilimlenmiş tost-sandviç peyniri bulunan çantalar için başvurular başladı. Beslenme çantaları her hafta başında Barbaros, Fevzipaşa, Kemalpaşa, Namık Kemal, İsmetpaşa, Cevatpaşa ve Esenler mahalle muhtarlıklarıyla Barbaros, Troia ve Esenler sosyal yaşam evlerinden dağıtılacak. Ayrıntılı bilgi 444 17 17 / 1126 numaralı telefondan alınabilecek.

Yazarın Tüm Yazıları