Müge Akgün

Yine mi lüfere hasret kalacağız?

19 Ağustos 2016
Böyle giderse lüfere hasret hiç bitmeyecek...

Ve tabii ki bizden sonraki kuşaklar lüferi tanımayacak...
Deniz kıyısında bir kasabada büyüdüm, evimizden balık hiç eksik olmazdı.
Mevsimine göre hangi balık bolsa onu tüketirdik.
Balık akını olduğu günlerde belediye hoparlöründen anonslar yapılırdı.
Önce sardalye, sonra palamut ve ardından lüfer mevsimi gelirdi. İçlerinden en sevdiğim tabii ki ‘balıkların şahı’ denilen lüferdi. Ekim başını dört gözle beklerdim.
Bol olduğunda sardalye tuzlanır, palamuttan lakerda yapılır ama lüfere tek yakışan taze taze yemekti.
Çünkü lüfer dolapta bir gün bekletilse bile nefasetinden çok şey kaybeder.

Yazının Devamını Oku

Mutfak milli bir değer

12 Ağustos 2016
Dünyayı yemek için dolaşanların radarında olmalıyız...

Gastronomi dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olan The World’s 50 Best Restaurants/Dünyanın En İyi 50 Restoranı’nın Türkiye, Yunanistan ve Balkanlar bölgesi sorumlusu Cemre Narin ile bir araya geldik.
Bu gibi listelerin ülke turizmine, mutfağına katkısını konuştuk.
Dünya genelinde gastronomi alanında uzmanlaşmış 1000 üyenin seçtiği ‘Dünyanın En İyi Restoranları’ listesine iki yıl önce Türkiye’den Mehmet Gürs’ün Mikla’sı girmişti.
Mikla bu yıl 41 basamak atlayarak listenin 56’ncı sırasına yükseldi.
Ancak gelecek yıl listede kalmak, yerini korumak cepte hazır değil.
Bu yıl da 1000 kişiden oluşan jüri üyelerinden bir bölümünün Türkiye’ye gelmesi, ülkeyi, mutfağımızı tanıması, farklı restoranları keşfetmesi gerekiyor.
Bu yıl ‘50 Best Discovery Series/ En iyi 50 keşif’ listesine Yeni Lokanta ve Alancha da girmişti.

Yazının Devamını Oku

Semtimizde, mahallemizde buluşalım

5 Ağustos 2016
Son aylarda başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerimizde ve turistik bölgelerimizde restoran sektörünün üzerinde kara bulutlar dolanıyor.

Türkiye’ye gelen turist sayısındaki dramatik azalma, otel ve restoran sektörünü doğal olarak birinci elden etkiledi.
Öte yandan kentin yerleşikleri de gece dışarı çıkmayı pek fazla istemiyor.
Ya da evlerine yakın, çoğunlukla yürüyerek gidecekleri yerleri tercih ediyor.
Kent dışındaki yeni yerleşim merkezlerinden Göktürk de bu değişimden pay alan yerlerden.



Başta North Shield Pub olmak üzere Gezi İstanbul, Onur Et, Tezgah, Sushico, Zanzibar, BigChefs, Dardenia Fish&Sushi, Yasemin&Tuncel, Mado, Karafırın, Eaters, Bodrum Mantı gibi yerler eskisine oranla çok daha fazla dolu.

Yazının Devamını Oku

Sanat ve yemek kültürü her zaman yan yana

29 Temmuz 2016
Endişe, heyecan ve belirsizliğin her yanımızı sardığı zor bir dönemden geçiyoruz. Hangi alanda yazarsak yazalım içimizde bir boşluk var. Ama bir yandan da biliyoruz ki bu girdaba kendimizi kaptırmamalı, hayatı normal akışına döndürmeliyiz. Bugünkü ajandamızda, kapandığına çok üzüldüğüm bir restoran ve çok etkilendiğim bir sergi var...

Maya’nın mayası tutmuştu ama...
İstanbul’un en iyi şef restoranlarından biri olan Karaköy Lokanta Maya kapanıyor. Altı yıl kadar önce ilk açıldığı günleri dün gibi hatırlıyorum. Genç şef Didem Şenol’un yaratıcı yemekler sunan bir restoranı İstanbul gastronomi sahnesine kazandırmasına çok sevinmiştim.
“Az masalı, şefi her daim işinin başında, mevsiminde malzeme kullanan, lezzetli, özgün yemekler sunan, fiyat kalite dengesini tutturmuş bir lokanta” hayalime en uygun yerlerin başında gelirdi Maya. Arkadaşlarım bir öneri istediklerinde de mutlaka listenin içindeydi.
Didem Şenol açıldığı ilk günden bugüne felsefesinden, anlayışından hiç ödün vermedi. Her geçen gün kendini geliştirdi. Ekibini yetiştirdi. Mutfağını her zaman pırıl pırıl genç kadın şef adaylarına açtı.
Lokanta Maya’nın ne zaman kapısından içeri girsem içim açılırdı. İlk kez mücverine vurulmuştum. Gerçekten de hâlâ İstanbul’un en iyi mücverini yaptıklarını düşünüyorum.
Sadece mücver değildi tabii Maya’nın özel yemekleri. Pastırması da zaman içinde bir başyapıta dönüştü. Kaburgalı içli köftesi ve sakızlı muhallebisi de öyle. Deniz ürünlerini de gönül rahatlığıyla yediğim ender restoranlar arasındaydı. Karamelize levrek, kırmızı soğanlı ızgara ahtapot, füme çipura patesinin tadı hâlâ damağımdadır.

Yazının Devamını Oku

Önce demokrasi sonra yerel, temiz ve adil yemek...

22 Temmuz 2016
28 Haziran gecesi İstanbul Atatürk Havalimanı’na IŞİD saldırısı olduğunda Roma’da bir yemekteydik.

O karanlık tabloyu, içine düştüğümüz ruh halini atlatamadan, 15 Temmuz gecesi bu kez de Kars’ta ikinci büyük şok geldi.
Tam da, kaç saat önce kesinleşen, Kars Ani Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası listesine kabul edilişini kutlarken, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden bir grubun darbe teşebbüsü haberini aldık.
1980 darbesinde İzmir’de öğrenciyken TRT’de bildiri okunurken hissettiğim korku ve titremeyi 36 yıl sonra bir kez daha yaşamak doğrusu ağır geldi.
Darbe girişiminin halkın desteğiyle önlenmesi, ülkenin tüm kurumlarının demokrasiye sahip çıkması şimdilik tek tesellimiz.

Kars Kaşarı Coğrafi İşaretler Sempozyumu

15-17 Temmuz tarihleri arasında Kars’ta Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ve Ekomüze Zavot organizasyonuyla, bir ilk gerçekleştirilerek “Türkiye’de ve Dünyada Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti Sempozyumu” düzenlendi.
Peynir sempozyumunun amaçları Türkiye’de ve dünyada yerel ve geleneksel peynirlerin endüstriyel peynirlerden farkını konuşmak, coğrafi işaret korumasının yöresel lezzeti ve kırsal yaşamı korumadaki, idame ettirmedeki gücünü tartışmak olarak özetlenebilir.

Yazının Devamını Oku

Kanal kıyılarında yeni şef restoranları...

15 Temmuz 2016
Bu yıl bayram tatilini Londra’da geçirdim. “Brexit sonrası kaos, caydırıcı pahalılıkta vizeler, Türkler AB’ye 3000 yılına dek giremez diyen bir başbakan, yabancı düşmanlığı varken orada işin neydi” diyenler çıkacaktır, kızımın orada okuması tabii ki en büyük nedenim. İkincisi sıcaklardan kaçma, üçüncüsü de yeni keşifler...

Gidiş nedeni ne olursa olsun, Londra turistlerini rahat ettiren, sergilerden müzikallere, parklardan kanal kıyısında yürüyüşe farklı beklentilere cevap veren bir kent. İnsan Londra’da sadece kent içindeki parklarda dolaşsa, kanallar boyunca, nehir kıyısında yürüse, müzelere, galerilere gitse bile yeter.

İngiliz mutfağı, aynı ligde olduğu diğer kıta Avrupası ülkeleri gibi zengin bir mutfağa sahip olmadı hiçbir zaman. Ancak iş restoranlara gelince durum farklılaşıyor. Londra son 20 yıldır dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri kabul ediliyor.

Kanal kıyılarına kaçış

Bu zenginlikte farklı kültürlerin, farklı ülkelerden gelen göçmenlerin bir arada yaşaması kadar, insanlarının dışarıda yemek alışkanlığının olmasının da payı var.

Yazının Devamını Oku

Tüm yollar Roma’ya çıkar

8 Temmuz 2016
Bir kenti birçok kez turist olarak ya da farklı nedenlerle ziyaret etmiş olsanız bile günün birinde öyle farklı bir tur yaparsınız ki kente bakışınız tümden değişir.

Pantheon, Trevi Çeşmesi, Collesium, İspanyol Merdivenleri, Campo de Fiori gibi turistik yerleriyle tanıdığım Roma da benim için böyle oldu. Bu kez Roma’yı Master Card’ın Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yasemin Bedir’in davetiyle 18 yıl önce başlatılan ‘Paha Biçilemez Kentler’ projesi kapsamında dolaştık. Rehberimiz ise Dünyaca ünlü sanatçı Angelo Bucarelli’ydi.



Bir İstanbul aşığı olan, bir dönem Galata’da yaşayan Bucarelli’nin 13. İstanbul Bienali kapsamında hazırladığı “Su: Aşkın Gözyaşları Gibi” başlıklı enstalasyonu da büyük ilgi görmüştü.
Bucarelli’yle ilk durağımız, aslında bir turist olarak gelmeyi düşünmeyeceğimiz Roma’nın güneyinde Lazio bölgesindeki modern iş ve yaşam alanı oldu.
Sanatçı bizlere Mussolini’nin 1936’da iktidarının yirminci yılını kutlamak amacıyla bölgede inşa ettirmeye başladığı, görkemli binalardan oluşan projenin öyküsünü anlattı.
Bugün EUR olarak adlandırılan bölgedeki Palazza Della Civilta Italiana, Faşist dönemin simge yapılarından biri kabul ediliyor.

Yeme-içme ve konaklama

Yazının Devamını Oku

Aklımızda terör kurbanları

1 Temmuz 2016
Atatürk Havalimanı’na IŞİD terör örgütünün saldırı haberini Roma’ya tepeden bakan bir restoranda kentin binlerce yıldır ayakta duran mimarisini ve kültürünü konuşurken aldık.

Kültür ve tarih bir anda yerini teröre, terörün hedefindeki masum insanlara bıraktı. İnsan böylesi acı bir haberi ülkesinden uzakta aldığında olan biteni anlamaya takip etmeye çalışırken kendini çok daha fazla çaresiz hissediyor. Saldırının sonuçlarının çok daha büyük olduğunu düşünüyor.
Ama ne perşembe günü öğleden sonra hiçbir gecikme olmadan indiğimizde havaalanında karşılaşmayı beklediğimiz kaos ve karmaşa vardı, ne de hayatın akışı çok fazla etkilenmişti.
Aklımda havaalanı çalışanlarının yaşadıkları korku ve dehşetin aynası olan bakışları, terörü neden önleyemiyoruz soruları bilgisayarın başına oturdum.
Keşke terör saldırılarına karşı tasarlanmış bir savunma planı ve hemen devreye girebilecek bir özel tim
olsaydı diye mırıldanarak yazmaya başladım. Terörün istediğine boyun eğmemek, hayatın normal akışını yakalamak için...

 

Tasarımla Ütopya ve Dilek Ağacı

Bu yıl Londra’da ilk kez Tasarım Bienali düzenleniyor.

Yazının Devamını Oku