Paylaş
Aslıhan Yıldırım ve Nazlıgül Ünal, uzun yıllardır birçok ulusal ve uluslararası şirkete pazarlama stratejileri ve marka konumlandırma konularında danışmanlık yapan iki kız kardeş. 2007’de bir yağ firmasıyla çalışırken zeytine ve zeytinyağına yakınlaşırlar.
Bir süre sonra, “Neden İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi yurtdışında gurme market raflarında markalı ürünlerimiz yok. Biz de dünyanın en iyi yağlarını yapabiliriz” diyerek zeytinyağı üretmeye karar verirler.
Yurtiçinde ve dışında uzmanlarla konuşur, danışırlar. İyi bir zeytinlik ve üretim tesisi bulmak için Ege’den Marmara’ya birçok bölgeyi dolaşır ve sonunda Mudanya’da karar kılarlar. Hem zeytinlik kiralar hem de eski bir Rum köyü olan Kumyaka’da (Siği) karşılarına çıkan eski bir yağhaneyi alırlar.
İki yıl sonra deneme amaçlı ilk üretimleri başarılı olup büyük bir övgüyle karşılanınca aldıkları tarihi yağhaneyi öz kaynaklarıyla yenilemeye girişirler. Bu süreç onları maddi ve manevi çok zorlasa da vazgeçmezler.
Sıra markanın adına geldiğinde de her rakamın evrende bir anlamı olduğunu söyleyen Pisagor felsefesinden esinlenerek sonsuzluğa açılan kapı anlamına gelen XI.XI (11.11) seçerler.
Tabii bu seçimde zeytin ağacının neredeyse her kültürde, inançta kutsal kabul edilmesi ve ölmez ağacı olarak anılması da etkili olur. Ocak 2012’de XI. XI Sonsuzluk adıyla Türkiye pazarına giriş yaparlar. Kısa sürede hedeflerine ulaşır, gurme marketler ve duty free’lerde yer almaya, web sitelerinden kargo ile satışa başlarlar.
Bugün 2 bin kişilik online müşterileri var. Bu süreçte yurtdışından birçok dağıtımcı ve üretici firma yağlarını markasız almak ister ama bu tekliflerin hepsine olumsuz cevap verirler.
Şimdi hedef büyümek
Aslıhan Yıldırım ve Nazlıgül Ünal, “Biz bu işe Türkiye’nin gurur duyacağı en iyi zeytinyağını üretmek ve dünya markası olmak hedefiyle başlamıştık. Ondan vazgeçemezdik” diyor. Altı yıl içinde tüm ekipmanları yenilerler. Şimdi önlerine koydukları yeni hedef, Türkiye geneline yayılabilmek, yurtdışından gelen tekliflere cevap verebilmek için büyümek. Markayı daha ileriye götürmek ve yıllık on ton üretimlerini artırmak için yatırımcı bir ortağa ihtiyaçları var...
Eğitim ve ödüller
Aslıhan Yıldırım, 2013 yılında İtalya’da Alma International Olive Oil Academy’nin düzenlediği eğitimlere katılarak zeytinyağı degüstatörü diploması aldı. Yine aynı yıl Kagider ve Garanti Bankası işbirliğiyle düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi yarışmasında ‘Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci’ kategorisinde ödüle layık görüldü.
Kalite ve lezzetin sırrı
XI.XI Sonsuzluk Gurme Naturel Sızma ve Premium Natural Sızma rengi, kokusu, aroması ve tadıyla gerçekten çok özel yağlar. Tabii ardında büyük bir emek ve özen var:
◊ 30 -300 yıllık sofralık zeytin ağaçlarından elle toplanan zeytinler aynı gün içinde geleneksel yöntemlerle taş değirmende kırılıp ezilir.
◊ Ezilen zeytin özel yapım keten torbalara (çul) üst üste konur. Preslenmeden damla damla doğal olarak sızan ilk ve kuru yağ alınır. Bu ilk sızma ‘Altın damla’ olarak adlandırılır.
◊ 150 yıllık el yapımı küplerde bir ay dinlendirilir. 250, 500 ml’lik özel tasarım şişelere konur.
◊ Zeytinler metalle temas etmediği için tüm antioksidan ve E vitaminini içinde barındırıyor.
Paylaş