Erman Toroğlu

Seyirciye acıyorum

2 Mayıs 2011
FENERBAHÇE, hızlı başladı, golü buldu. Sonra uyuttu. Tam devre biterken, bir gol daha buldu. Diyeceksiniz ki; “Türkiye’de şampiyonluğa gitmek bu kadar kolay mı?” Herhalde kolay ki, Türkiye’de böyle oluyor.

İstanbul BŞB’ye bakıyorsunuz, o da hikaye.. Hani Fenerbahçe, iyi oynasa, pres yapsa, baskı yapsa, tamam... Hiçbir şey yapmazken, İstanbul BŞB de mışıl mışıl oynuyor. Bu maç uyuturken, ekrandan Trabzonspor maçnıa bakıyorsunuz, “Acaba orada neler oluyor?” diye. Orada da bir hakem faciası var. Maçı alıyor, Trabzonspor’a hediye ediyor.
Ceza alanı dışında olan bir hareket, ama bu hareket de kesinlikle penaltı değil. Ceza alanı içine taşınıyor ve bir de kırmızı kart veriliyor, Gaziantepspor aleyhine. Orada maç bitiyor. Daha sonra, Trabzonspor’a, bariz gol şansından son adamdan, bir kırmızı kart verilmesi gerekiyor. Trabzonspor’un eksilmesi gerekiyor ama Cüneyt Çakır vermiyor ya da veremiyor. Yani bir tam bir rezalet.
Göz boyuyorlarBu şunu gösteriyor; Türkiye’de ağlayana meme veriyorlar. Geçen hafta Fenerbahçe’ye, bu hafta da Trabzonspor’a. Oynanan futbola bakıyorsunuz, kötü. Seyircinin gözülerini boyuyorlar. Bahane çok; “Gerginiz, puan puana oynuyoruz. İyi futbol beklemeyin.”
İki takım için söylüyorum. Yahu kardeşim, biz sizin puan farkı olduğu dönemlerinize de bakıyorduk, yine aynı futbolu oynuyordunuz.
Federasyon dedi ki, “İki maç aynı anda başlasın.” Nerede... Alakası yok. Bu şunu gösteriyor; demek ki aynı anda oynatmak da hal çaresi değil.
İstanbul BŞB’nin teknik direktörü Abdullah Avcı açıklama yapmıştı; “Ben kupada finale kaldım, lig beni ilgilendirmiyor” diye... Gaziantepspor’a bakıyorsunuz, lig üçüncülüğüne oynuyor. Maça asılacaktı, ona da Cüneyt Çakır müsade etmedi.
Ben kimseye acımıyorum. Sadece seyircinin verdiği paraya acıyorum. Ama seyirciler mutluysa, o bizi ilgilendirmez.

BEĞENDiM

Yazının Devamını Oku

Dikkat polis hakemler

29 Nisan 2011
Bir polis memuru hakem arkadaşımızın odasına o şehrin emniyet amiri girse ne olur? Hangisi hangisine emir verebilir?

FUTBOL oynadığım yıllarda, maçlarıma tayin edilen hakem ve yardımcılarına bakardım. Çok subay ve astsubay hakem vardı. Sonralarda işin içine biraz daha girince baktım ki, astsubay hakemler olaya hakim olmuşlar. Türkiye’de hakemliği onlar yönlendiriyor. Yani iş neredeyse tekel olmuş. Orduda görev yapmak çok önemli bir faktör. Zaten işin çok zor. Nöbetin var, Türkiye konum itibariyle kritik bir yerde. İkinci bir meslek gibi hakemliği yapmak olmayacak bir işti. Nitekim Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içinden sağduyu sahibi komutanlar da aynı fikirde oldu ve bu iş bitti.
Şimdi bakıyorum, astsubayların yerini polis kardeşlerimiz aldı. Temsilcilerde ağırlık onlarda. Polis hakemler de cazip hale geldiler.
Ticaret hayatıyla uğraşan insan bağımsızdır. Kolay kolay kimseye ağız eğmez. Çalışması ve başarısı nisbetinde yükselir veya bir şey olmaz. Ama devlette çalıştığınız zaman, çok yerlerde tıkanır kalırsınız. Bunun örnekleri olmuştur. Aksini iddia edecek insanlarla da sonuna kadar çarpışırım, tartışırım.
Doğruyu bulalım
Mesela eskiden bir astsubay hakem kardeşimiz bir maça gitse, soyunma odasına kolordu komutanı girse ne yapardı? Bu kolordu komutanının da mutlak tuttuğu bir takım vardır. Şimdi ters çeviriyorum, bir polis memuru hakem arkadaşımızın odasına o şehrin emniyet amiri girse ne olur? Hangisi hangisine akıl veya emir verebilir? Çünkü ikisinin de yaptığı iş önemli. Onun için bazı şeyleri çok iyi düşünelim, tartalım, tartışalım ve doğruyu bulalım. Sinirlenmeden, heyecanlanmadan küstahlaşmadan.

Polislerin başka işi yok mu?

NASIL astsubay hakemler nöbet tutuyorlardı, işleri başlarından aşkındı. Şu anda polis kardeşlerimiz de zaten diken üzerindeler. Oradan oraya koşturuyorlar, nöbet tutuyorlar. İşlerine zor yetişiyorlar. Bir de hakemlik yapmaları kendi işlerini engellemez mi? Veya diğer arkadaşlarına haksızlık olmaz mı?

Paranı alıyorsun, dalga geçme!

Yazının Devamını Oku

Fener hak etti

25 Nisan 2011
DÜŞME hattındaki bir takım ligin liderine 3 gol atıyorsa, lig lideri biraz düşünecek. Bucaspor zaten düşme hattında. Fazla gol yediği için oralarda geziyor. İki takımın kadro yapısında büyük farklılıklar var. Ama maçın skoru bu farkı yansıtmıyor. Maç 3-1 iken, Fenerbahçe biraz pres yapabildi. Bucaspor bu presi kıramadı. 10 dakika top yapabilselerdi, maçı farklı galip bitirebilirlerdi. Ama sen top yapamazsan, Fenerbahçe zaten kaliteli bir takım. Baskı kurup senin işini bitirebilir.

Hakemler yalan rüzgarı

Maçta bence iki tane önemli pozisyon var. Birisi penaltı. Verir misiniz? Flu bir pozisyon. Verseniz de, vermeseniz de, size kimse birşey diyemez. Ama maçta çok net bir pozisyon var. Gökhan Gönül’ün sarı kartı var. Yardımcı hakemin gözüne baka baka, topu fırlatıyor. Hani sarı kart? Sarı kart olsa kırmızı olacak. İşte bizim hakemlerimiz maalesef bu işleri yapamıyorlar. Yalan rüzgarı estiriyorlar. Hepsi hikaye... Ve maalesef büyük takımlarımız, bu pozisyonlarda hem bağırıyorlar, hem yaygara yapıyorlar, hem de haksızlar. Gökhan Gönül maçı değiştiren isimlerden biri. Mükemmel bindirmeler yaptı ve maçın dönmesini sağladı. Alex 90 dakika değil ama bölüm bölüm iyi işler yaptı. Güiza’nın attığı golde hem Semih’in hem Güiza’nın becerisi vardı. Tabii Buca kalecisinin de yardımı...

Avrupa’da yok oluruz

Fenerbahçe şampiyonluğa giderken, defansta bu pozisyonları vermemeli. Tek hatta duruyorlar. Atılan her top pozisyon yaratıyor. Stoch oyuna girdikten sonra Fenerbahçe hareketlendi. Hem içe hem dışa doğru çalım atarak gidebilen çabuk bir oyuncu. Topa da iyi vuruyor. Ve faydalı oluyor. Şunu çok net söylüyorum. Güiza’dan Fenerbahçe’nin kesin faydalanması gerekir. Çünkü Güiza değişik bir golcü. Yani tesadüfen gol atmıyor. Ama çok duygusal bir adam. Bebek gibi... Fenerbahçe galibiyeti hak etti mi? Kesinlikle hak etti. Buca’nın gücü yetmedi. Ama birşeyi daha net söyleyebilirim. Bu Fenerbahçe ve bu Trabzon, seneye Avrupa kupalarında bizi böyle temsil etmeye kalkarlarsa, daha ilk maçlarda yok oluruz. Badem oluruz. Görünen köy kılavuz istemez.

BEĞENDİM
Fenerbahçe’nin maçı bırakmayışını.

BEĞENMEDİM
Fenerbahçe’nin defansif anlayışını.

DİKKAT
Futbolcuların gözüne lazer tutuluyor. Kamera gösteriyor. Görevliler meydanda yok.
Yazının Devamını Oku

Yeni Şener'ler lazım

22 Nisan 2011
Sadri Şener, hiç kimseye terbiyesizlik, saygısızlık yapmamış biri. Sadri Şener gibi portreler Türk futbolunda fazla olursa zaten hiçbir şeye gerek kalmaz.

DAHA şimdiden başladı. Trabzonspor ve Fenerbahçe’nin maçlarının aynı gün aynı saatte oynanması isteniyor. Bu ne demektir biliyor musunuz? Kimse kimseye güvenmiyor. Bunun perde önündeki masum açıklama şu şekilde oluyor: “Hem dedikodu olmasın, hem de kimse gerilmesin.” Yahu kardeşim, millet binlerce lirayı maçlara, milyonlarca lirayı yayıncı kurulaşa veriyor. Yayıncı kuruluş da milyonlarca doları kulüplerin cebine indiriyor. Peki bu paralar nasıl çıkacak? Onu soran yok.
Azrail gibilerBizim yöneticilerimiz alırken Hz.Musa’lar, Hz.İsa’lar. Ama hizmet vermeye gelince Azrail gibiler. Çünkü bizim alemin en zayıf halkası maalesef bazı yöneticiler. Hepsi değil. İşte size bir örnek; Sadri Şener. Her cümlesinde bir espri var. Her cümlesinin altı dolu. Hiç kimseye terbiyesizlik, saygısızlık yapmamış birisi. Sadri Şener gibi portreler Türk futbolunda fazla olursa zaten hiçbir şeye gerek kalmaz. Ama diğer kötü örnekler olursa, yıllardır olduğu gibi futbol kaostan kurtulmaz. Çünkü onlar kaosla beslenirler. Eğer kaos olmazsa yaşayamazlar.
Düzen değiştiOnlar her şeyi yapacaklar. Tayinleri onlar yapacaklar, disiplin, tahkim kurullarını, MHK’yi onlar kuracaklar. Futbol Federasyonları başkanları karşılarında köle olacaklar. Perdenin arkasında her türlü cambazlığı yapacaklar ama önde masumları oynayacaklar. Eskiden bu şahısları, bazı spor yazarları yazamıyor, söyleyemiyorlardı. Çünkü yazan ve söyleyen spor yazarlarını bunlar televizyonlardan ve gazetelerden kovdurmaya kalkıyorlardı. Hala da öyleler. Ama artık düzen değişmeye başladı. Sinirlenmeleri de bu yüzden.

Pozisyon yorumuyla “şerefli” olunuyor

DİYELİM ki, Türkiye’de birini size hakaret etti diye mahkemeye verdiniz. Örneğin “Şerefsiz” desin. “Şerefsiz”in lügat karşılığı aynen şöyle: “Şereften yoksun olan, onursuz kimse.” “Şerefli kim?” derseniz, o bir sıfat. Mesela “Bu adam çok şereflidir” diyebilirsiniz. Adamın isminin illa Şeref olması gerekmez. Bundan sonra mahkemeler, bu “şerefli” veya “şerefsiz” karşılaştırmalarını penaltı yorumlarına göre değerlendirecekler. Mesela hakim sanığı ayağa kaldıracak ve diyecek ki; “Şimdi sana bir pozsiyon oynatacağım. Bu pozisyondaki görüntülerin yorumuna göre, sana ceza vereceğim veya vermeyeceğim.”
Yani hakim, o şahsın şerefli mi şerefsiz mi olduğuna penaltı pozisyonu yorumuyla karar verecek. Eğer hakime göre pozisyon penaltıysa ve sanık da o yönde bir yorum yapmışsa şerefli olacak. Yoksa yandı.

Aziz Yıldırım hedef gösteriyor

TÜRKİYE’de yeni şiddet yasası çıktı. Bu yeni yasaya göre, her grup cezalandırılabilecek. Ama daha dakika bir, gol bir. F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım, hedef göstermeye başladı bile. Kimleri? Futbol Federasyonu’nu, MHK’yi, yorumcuları...

Yazının Devamını Oku

Futbol yok

18 Nisan 2011
ÖNCEKİ gece Fenerbahçe-Gaziantepspor maçındaki mükemmel mücadeleden sonra dün Avni Aker Stadı’ndaki mücadele bana Fenerbahçe-Eskişehirspor maçını hatırlattı. Bursaspor, Eskişehirspor’a göre rakibine biraz daha direnç gösterdi...

Sevgili sporseverler. Süper Lig’in kalitesizliği çok net bir şekilde gözüküyor. Ya Trabzonspor ya da Fenerbahçe’den biri şampiyon olacak. Biri direkt, diğeri elemeyi geçerse Şampiyonlar Ligi’ne gidecek. Peki size soruyorum. Bu iki takım Şampiyonlar Ligi’nde ne yaparlar? Ben söyleyeyim. Şu görüntüleriyle, nal toplarlar.
Kendi kendimize hava yapıyoruz, “Bazı maçlar heyecanlı, tempolu oynanıyor” diye ama kalite sıfır. Maçların içinden cımbızla çekseniz, 4-5 pozisyon bulamıyorsunuz. Bu nasıl bir lig?
Maçlarda ikili mücadelelerde, futbol sahtekarlığı, hakeme yapılan sportmenlik dışı hareketler, futbolcuların birbirine yaptığı inanılmaz kötü hareketler, hakemi aldatmaya yönelik davranışlar, hakemi seyircinin kucağına atan hareketler diz boyu...
Malesef bizim kulüplerin büyük büyük yöneticileri bunları yapanlara hem prim veriyorlar, hem de tonlarca eurolar ve dolarlar ödüyorlar.

Ligimiz çok kalitesiz

İki gündür, iki takım şampiyonluk yolunda maçlarını oynuyor ama biz futboldan başka her şeyi konuşuyoruz. Ne bir futbol güzelliği yazabiliyoruz, ne de pozisyon güzelliği. Öyle bir lig yaşanıyor ki, hem kalitesiz, özellikle de seviyesiz...
Peki bunları yaratanlar kimler? Malesef, bazı yöneticiler. Ama onlar hep perdenin arkasındalar. Hep başkalarını televizyon kameralarına ve basın toplantılarına çıkartarak ateş ettiriyorlar.

Yazının Devamını Oku

Böyle yenilirdi

17 Nisan 2011
F.BAHÇE’yi anlamak mümkün değil. Bu kadar gerginliğin bir anlamı yok. Gergin olunca maçı kazanman daha zor. Sen kalite olarak iyi bir takımsın. Niye geriliyorsun? Bırak rakiplerin gerilsin.

Alex bile gergin. Halbuki maçı döndürecek adamların başında Alex geliyor. Maçın altına Lugano hep odun atıyor. Hakemin zaten gücü yok. Hakem, adalet sağlayayım diye uğraşıyor ama bu yükü kaldıracak kapasitede değil. Düşünün, Lugano bu maçı bitiriyor. Murat Ceylan bitiremiyor. Aslında hakem açısından maçın özeti bu.
Sarı lacivertliler eskiye göre daha diriler. Ama Gaziantepspor da çok mücadeleci bir takım. Zaten Beşiktaş’la oynadıkları kupa maçında bu gözüktü. Bakmayın o maçı 3-0 kaybettiklerine. Biraz şanssızlık, biraz beceriksizlik oldu. 3-0 kazanabilecekleri bir karşılaşmayı kaybettiler.
Niang’ın sakatlığı tam bir şanssızlık. Fenerbahçe son maçlarda rakibin defans anlayışını ve oyununu kolaylaştırıyor. Çünkü hiç kenara inmeden, göbekten gidiyorlar. Hiçbir zaman özel silahlarını kullanamıyorlar. Haliyle de maç kilitleniyor.

Mağlubiyetin resmi

Son sözüm Tolunay Kafkas’a... Sevgili Tolunay, senin gibi kişilikli, yalnız işini yapan adamların Türk futbolunda yeri yok. Komisyonculuk yapmıyorsun. Futbolcu alıp, satımına girmiyorsun. Sadece takımını çalıştırıyorsun. Futbolculara ahlak dersleri veriyorsun. Sonuç da böyle oluyor. Sevgili Tolunay, Türkiye’de bu iş bazı takımlar tarafından böyle oynanıyor. Ya yiyeceksin, ya gargara yapıp yutacaksın.
Bu maç bir takımın hakem tarafından, seyirci tarafından ve rakip futbolcular tarafından neler yapılarak zorla mağlup edildiğinin resmidir. Dün gece Türk futbolu adına kötü bir gece yaşadık. Bir takımın aslanlar gibi mücadele etmesinin karşılığı bu mu olmalıydı? Yazıklar olsun bu geceyi yaşatanlara...

BEĞENDiM

Oynadığı yerde mükemmele yakın bir futbol sergileyen Dany’i.

Yazının Devamını Oku

Trabzonspor'a borcumuzu ödedik

14 Nisan 2011
İbrahim Yazıcı, 0-0 biten F.Bahçe maçı için şunu söyledi.

BU SÖZLER ÇOK KONUŞULUR

“Geçen sezon Trabzonspor, son hafta Fenerbahçe’den puan alarak bizi şampiyon yaptı. Bu kez İstanbul’da biz Fenerbahçe’den puan kopardık ve onlara borcumuzu ödemiş olduk.”

HERKES diyor ki, “Bursaspor, Trabzonspor karşısında beklenen oyununu oynamaz” Bence yanlış. İyi oynamayabilir ama iyi mücadele edeceğine eminim Bursaspor’un. Hoş bazı takımlar pek de mücadele etmiyorlar ya. Sonra da bu takımların sorumluları sinirlenip, kendilerini korumaya kalkıyorlar. Niye sinirleniyorlar anlamıyorum. Niye koruma içindeler anlamıyorum. Ben işimi doğru yapıyorsam, yürür giderim.
Geçen gün Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı’ya rastladım. Sohbet ettik.
Bursa çıkar, topunu oynar
Hatta Bursaspor TV’ye de röportaj verdim. Başkan Yazıcı, enteresan bir cümle sarfetti.
“Geçen sezon Trabzonspor, Fenerbahçe’den puan alarak bizi şampiyon yaptı. Bu kez biz İstanbul’da Fenerbahçe ile 0-0 berabere kalarak onlardan puan kopararak, Trabzonspor’a borcumuzu ödedik” dedi.

Yazının Devamını Oku

Pino kazandırdı

11 Nisan 2011
BU maçta bir istatistik çıkarılsa, tahmin ediyorum senenin rekoru olur. Hangi konuda? Yan pas ve geri pas konusunda. Bu neden yapılır? Risk almazsınız, birbirinize yardıma gitmezseniz, boşa çıkmazsanız. Hadi Galatasaray’ın bir hesabı yok. Ama Trabzonspor’a ne demeli. Trabzonspor’da futbol oynamaya gayretli Jaja var. Çünkü top ona geldiği zaman, değişik yerlere gidebiliyor. Ama onu da Galatasaraylılar taktik faullerle durdurdular. Hakem Bünyamin Gezer de bunu çözemedi. Neill’in yaptığı 3. taktik faulden sonra ancak kartını gösterdi.
Maçın kırılma anı, Pino’nun getirdiği topta arkadaşlarına pas vermemesi. Öyle bir maç oynandı ki, golü kim atarsa bitirecek. Pino, o golü attırsa Galatasaray kazanacak. O top döndü, Jaja maçın biletini kesti.
Galatasaray, eski maçlara göre biraz daha dirençli oynadı. Bülent Ünder, takımı Rijkaard’dan da Hagi’den de daha iyi tanımış. Ama Bülent Ünder, bizim çocuk. Öyle olunca da o hep yedek bekler, stepne gibi.

Trabzon taraftarının suçu ne?

Bazı futbolcuların, yardımcı hakemin 50 metre uzağında ve tam karşılarındayken, ofsayta düşmelerini anlamıyorum. Hakemden 1 metre geride dursan, ofsayta düşmezsin. O kadar kolay. Trabzonspor, Galatasaray’ın bu kadar dirençli olacağını beklemiyordu. Seyirci de olmayınca, G.Saraylı oyuncular rahat oynadılar. Yalnız artık şu konuyu halletmemiz lazım. G.Saray, seyircisinden dolayı ceza alıyor. Seyircisiz maç oynamak kötü ama alıyor işte. Peki Trabzonsporluların suçu ne? Futbol Federasyonu’nun bu konuda bir değişiklik yapması gerekir.
Trabzonspor’un son 10 dakikada maç kazanması artık doğal bir hale geldi. Bu da tesadüf değil. Oyundan düşmüyorlar ve fizik olarak diriler. Kaleci Tolga, kalede geçen yıllara göre daha emin duruyor, daha sağlam basıyor yere. Demek ki iyi çalıştırılıyor. Burak gol attıktan sonra çok sevindi. Formasını çıkararak, kart görmesi büyük amatörlük. Yarın, öbür gün çok önemli bir maçta oynamazsa ve şampiyonluk kaçarsa, o zaman kendini sorgular mı acaba?

BEĞENDİM
Ne olursa olsun Trabzon'un maçı bırakmamasını.

BEĞENMEDİM
90 dakika boyunca sahada oynanan futbolu.

DİKKAT
Şampiyonluğa giden bir takımın, skoru garantiye alması gerekir. 1-0 her zaman tehlikedir.
Yazının Devamını Oku