Zeytinyağlı kabak kalye tarifi
Osmanlı saraylarından çıkma yemeklerden biri olan zeytinyağlı kabak kalye içinde et olmayan ama yediğinizde et yemiş kadar doymuş hissedebileceğiniz bir yemektir. Kalye kelime olarak yağda kavrulduktan sonra kaynatılmış etsiz pişmiş sebze yemekleri anlamına gelir. Anadolu’da ‘kale’ olarak da bilinir. Şimdi sizlere sultanlara layık bu yemeğin nasıl yapıldığını anlatalım…
Yapımı için malzemeler
- 1 kilogram kabak
- 4 adet domates
- 2-3 adet orta boy soğan
- Zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı şeker
- Tuz
- Karabiber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 avuç pirinç
Üstü için:
- Sarımsaklı yoğurt
- Yarım demet dereotu
Zeytinyağlı kabak kalye tarifi Nasıl yapılır?
Kabakları yıkayıp uzunlamasına kısa kısa kesin.
Soğanları ufak ufak doğrayın ve zeytinyağında kavurun.
Domateslerin kabuklarını soyun, küp şeklinde doğrayın.
Kavrulmuş soğanlara domatesleri ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
Pirinci yıkayıp ekleyin.
Tencereye salçayı, tuzu, karabiberi, şekeri ilave edin ve biraz karıştırın.
Karıştırdıktan sonra kabakları ilave edin üzerine su ekleyin ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
Piştikten sonra geniş bir kayık tabağa aktarın ve üzerine sarımsaklı yoğurtla dereotunu ilave edin.
Yemeğiniz hazır. Afiyet olsun…