Yağ mantısı tarifi
Yağ mantısı, mantının en sevilen hallerinden. Genelde haşlanarak pişirilen klasik mantının aksine yap mantısı, adından da tahmin edebileceğiniz üzere yağda kızartılarak pişiriliyor. Kayseri mutfağına ait olan yağ mantısının lezzeti sarımsaklı yoğurtla tavana vuruyor. Siz de yağ mantısını evinizde denemek isterseniz işte malzemeleri ve yapılış aşamaları…
Yapımı için malzemeler
Hamuru için:
- 3 su bardağı un
- 1 paket instant maya
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım su bardağı ılık süt
- 1 adet yumurta
İç harcı için:
- 200 gram kıyma
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
Kızartmak için:
- 3 su bardağı sıvı yağ
Sosu için:
- 1 kase yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 adet domates
Yağ mantısı tarifi Nasıl yapılır?
Yağ mantısının iç harcı için soğanı rendeleyin.
Kıyma, tuz ve baharatlarla birlikte güzelce yoğurup üzerini streç filmle kapatarak buzdolabında dinlendirmeye aşın.
Kıyma buzdolabında dinlenirken mantının hamurunu hazırlayın.
Unun 2,5 su bardağı kadarını yoğurma kasesine alın.
Üzerine maya, süt, yoğurt, yumurta ve tuzu ekleyip karıştırın ve yoğurmaya başlayın.
Gerekirse biraz daha un ilave ederek sert, ele yapışmayan, pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar yoğurun.
Hamuru oda sıcaklığında 40 dakika kadar mayalandırdıktan sonra bezelere ayırıp unlu bir zeminde orta incelikte açın.
Yufkaları normal mantıdan daha büyük karelere bölün.
Buzdolabında dinlendirdiğiniz kıymalı harçtan karelerin ortasına bir birer parça yerleştirin.
Hamurları bohça şeklinde kapatıp sıvı yağda güzelce kızartın.
Kızaran mantıları bir kağıt havlunun üzerine çıkarın.
Diğer yanda domatesi rendeleyin.
Salçayla birlikte suyunu çektirene kadar kavurun.
Sarımsağı ezip yoğurtla karıştırın.
Mantılarınızı yoğurt ve domates sosuyla birlikte servis edin. Afiyet olsun…