GeriBalık Tarifleri Uskumru dolması tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Uskumru dolması tarifi

Uskumru dolması tarifi

Uskumru dolması, mutfağımızın en eski balık yemeklerinden biri. Kökeni 17'nci yüzyıla ve Osmanlı saray mutfağına dayanan uskumru dolmasının yapımı biraz zor ama lezzeti gerçekten muhteşem. Siz de bu nefis balık yemeğini evde denemek isterseniz işte MasterChef'in jüri üyelerinden Şef Somer Sivrioğlu'nun tarifiyle malzemeleri ve yapılış aşamaları...

  • Yağda
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 4 adet uskumru
  • 50 gram kuş üzümü
  • 1 adet kuru soğan
  • 200 mililitre zeytinyağı
  • 100 gram dolmalık fıstık
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 20 adet maydanoz yaprağı

Kaplaması için:

  • 150 gram un
  • 3 adet yumurta
  • 190 gram mısır irmiği
  • 300 mililitre zeytinyağı

Nar sosu için:

  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 20 adet nar tanesi
  • 10 adet maydanoz yaprağı

Uskumru dolması tarifi Nasıl yapılır?

Uskumrunun solungaçlarını ve iç organlarını temizleyin.

Kuyruk kısmındaki ana gövde kemiğini kırın.

Balığın her tarafına dörder dakika masaj yapın.

Kemiği baş kısmından pense ile tutup, ana gövde kemiğini balığa masaj yaparak çekin.

Ana kemikteki etleri ve balığın iç kısmındaki etleri de kaşık yardımıyla sıyırın.

İç dolgusu için soğanları piyazlık doğrayın ve zeytinyağı ile karamelize edin.

Dolmalık fıstığı kavurun.

Kuş üzümlerini kaynar suda 5 dakika bekletin.

Maydanozları incecik doğrayın.

Tüm malzemeyi ve baharatları bir karışım haline getirin.

Balığın içinden çıkarttığınız etleri de bu iç dolgu karışımına ekleyin.

İç dolguyu balıkların içine doldurun ve dışını tuzlayın.

Uskumru dolmalarını önce un ile kaplayın.

Ardından yumurtaya bulayıp mısır irmiği ile kaplayın.

180 derecede derin yağda 6 dakika pişirin.

Sos için bir mayonez tenceresinde zeytinyağı, nar ekşisi ve diğer sos malzemelerini homojen kıvam elde edene kadar karıştırın.

Uskumru dolmalarını isterseniz tablacı salatası ile de servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…