Tuzlu kurabiye tarifi
Tuzlu Kurabiye tarifi ile yeni demlenmiş çayın yanına fırından yeni çıkmış mis gibi herkesin sevdiği kurabiyeleri yapabilirsiniz. Bu tarifle yapacağınız ağızda dağılan, kıyır kıyır kurabiyeler yiyenlerin sevgisini toplayacak. İstediğiniz şekli verebileceğiniz tuzlu kurabiyeyi kavanozlarda saklayarak uzun süre bayatlamasını önleyebilirsiniz. Peki çay saatlerinin en klasikleşmiş lezzeti tuzlu kurabiye nasıl yapılır? İşte tuzlu kurabiye yapımı ve malzemeleri..
Yapımı için malzemeler
- 125 gram tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un
Üzeri için:
- Yumurta sarısı
- Çörek otu
- Susam
Tuzlu kurabiye tarifi Nasıl yapılır?
- Tuzlu kurabiye tarifinin ilkinde yumuşamış tereyağını yoğurma kabına alın.
- Un hariç diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
- Unu karışıma eklemeden önce eleyin.
- Ardından azar azar ilave edip yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edin.
- Hazırladığınız hamuru iki yağlı kağıt arasına alın.
- Merdane ile yarım santim kalınlığında açın.
- İstediğiniz şekilli kurabiye kalıbıyla veya elinizde şekiller verin.
- Yağlı kağıt serili tepsiye kurabiyeleri dizin.
- Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susam serpin.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika kızarana kadar pişirin.
- Şimdiden afiyet olsun.
Tuzlu Kurabiye Çeşitleri
Günümüzde birbirinden fazla tuzlu kurabiye çeşidi bulunmaktadır. Farklı malzemeler ile birbirinden farklı kurabiyeler yapılmaktadır. Kıtır kıtır tuzlu kurabiye yapmak için ise bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Beş çaylarında ve davet sofralarında ikram etmek için yapılan tuzlu kurabiyeler damak zevkine göre farklı şekillerde ve tatlarda hazırlanabilir. Tuzlu kurabiyelerin pek çok farklı çeşidi bulunmaktadır.
Tuzlu Kurabiye Püf Noktaları
Tuzlu kurabiye yapılırken bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Özellikle de tuzlu kurabiyenin hamuru doğru kıvamı almalıdır.
Tuzlu kurabiye sirke kullanılarak yapılır. Sirke ile yapılan kurabiye kıtır kıtır olacaktır. Bu nedenle kurabiye sirke sayesinde istenilen kıvama gelecektir.
Tuzlu kurabiye farklı şekillerde yapılabilir. Bu kurabiyelere şekil vermek için kurabiye kalıbı da kullanılabilir. Ayrıca çay bardağı ve ya bıçak yardımı ile tuzlu kurabiyeye şekil verilebilir.
Tuzlu kurabiye yapılırken tüm malzemeler oda sıcaklığında bekletilmelidir. Bu kurabiyenin içerisine un da elenerek eklenmelidir.
Tuzlu kurabiye mutlaka yağlı kağıt serili tepsinin içerisine dizilmelidir.
Tuzlu Kurabiyeyi Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Tuzlu kurabiye yapılırken kurabiyelerin kıtır kıtır olması için sirke kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra tuzlu kurabiyenin hamuruna tuz miktarı damak zevkine göre eklenmelidir. Tuzlu kurabiye için ceviz büyüklüğünde bezeler koparılıp bu bezelere şekil verilmelidir. Tuzlu kurabiyelerin ne çok ince ne de çok kalın olmaması gerekir. Şekillendirilen tuzlu kurabiyenin üzerine yumurta sarısı sürüldükten sonra üzerine de çörek otu ve ya susam eklenmelidir. Bu şekilde tuzlu kurabiyeler de yaklaşık 25 dakika kadar önceden ısıtılmış fırında pişirilmelidir.
Tuzlu kurabiyenin daha lezzetli olması için hamurunun iyice kıvam alması ve uzun süre yoğurulması gerekir. Ayrıca tuzlu kurabiye hamuruna un elenerek eklenmelidir. Bu sayede topaklanma da önlenmiş olur. Tuzlu kurabiyelerin dağılmaması için piştikten hemen sonra kurabiyeler tepsiden çıkarılmalıdır. Tuzlu kurabiyelerin ilk sıcağı çıktıktan sonra soğuyana kadar beklenir. Yaklaşık on dakika sonra tuzlu kurabiye tepsinin içerisinden çıkarılarak servis tabağına alınır. Bu şekilde tuzlu kurabiyeler servise de hazırlanmış olur.
Tuzlu Kurabiye Sunumları
Tuzlu kurabiye sunumu yapılırken birbirinden farklı seçenekler kullanılabilir. Tuzlu kurabiye kontrollü bir şekilde pişirilmelidir. Çünkü tuzlu kurabiyeler hafif kızardıktan sonra fırından çıkarılmalı. Çünkü biraz fazla kalan tuzlu kurabiye çeşitleri yanabilir. Tuzlu kurabiye pişip soğuduktan sonra servis tabağına alınmalıdır.
Servis tabağına alınan tuzlu kurabiyenin yanına peynir dilimleri konulabilir. Ayrıca tuzlu kurabiye yanında patates salatası da tüketilebilir. Ayrıca tuzlu kurabiyenin yanında rus salatası ve kısır da sunulabilir. Tuzlu kurabiyeler çoğunlukla beş çaylarında ve davetlerde tüketilir. Çay ile birlikte tuzlu kurabiye tüketmek de tuzlu kurabiyenin lezzetini arttıracaktır.
Tuzlu Kurabiyenin Faydaları Var mıdır?
Pastanelerde sıkça satılan tuzlu kurabiye evde de kolay bir şekilde yapılabilir. Doğru malzemeler kullanılarak hazırlanan tuzlu kurabiye hem lezzetli hem de güzel bir görünüme sahip olabilir. Tuzlu kurabiye vücuda enerji verirken kişiyi de tok tutmaktadır. Besin değeri yüksek olan tuzlu kurabiye aynı zamanda oldukça doyurucudur. Tuzlu kurabiye doğru miktarda tüketildiği takdirde günlük karbonhidrat ihtiyacını da karşılamaktadır. Bunun yanı sıra tuzlu kurabiye kan şekerini de dengeler. Tuzlu kurabiye doğru bir şekilde tüketildiğinde oldukça faydalıdır.
Tuzlu Kurabiye Kaç Kalori?
Tuzlu kurabiye içeriğindeki yağ, un ve tuz oranı nedeni ile oldukça yüksek bir kaloriye sahiptir. Tuzlu kurabiyenin 100 gramında yaklaşık 409 kalori bulunmaktadır. Kalori miktarı yüksek olan tuzlu kurabiye dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Tuzlu kurabiyelere eklenen çörek otu ve susam da tuzlu kurabiyenin kalori miktarını arttıran faktörler arasında yer almaktadır. Bu nedenle tuzlu kurabiye de dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Şekerli kurabiyelere göre tuzlu kurabiyenin kalori miktarı düşük olsa dahi genele bakıldığında tuzlu kurabiyenin kalori miktarı da epey yüksek sayılır.
Tuzlu Kurabiye Kilo Aldırır mı?
Tuzlu kurabiyenin kalori miktarı yüksek olduğu için dikkatli tüketilmesi gerekir. Tuzlu kurabiye kişiye kilo aldıran bir besindir. Bu nedenle zayıflamak isteyen kişiler tuzlu kurabiye tüketmemeliler. Tuzlu kurabiye tüketilecek ise miktarına da çok dikkat edilmelidir. Tuzlu kurabiyenin kalori miktarı yüksek olduğu için diyet listelerinde yer almaz. O yüzden tuzlu kurabiye tüketilecek ise mutlaka küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. Ayrıca uzun aralıkların ardından tuzlu kurabiye tüketilmeli.