Tirit tarifi
Tirit Anadolu’nun birçok farklı yöresinde farklı şekillerde yapılabilen bir yemek. Tarifler farklı olsa da et, pide ve sarımsaklı yoğurt tüm tiritler için ortak diyebiliriz. Bu tarifimiz Şanlıurfa usulü bir tirit. Kentte özellikle kahvaltılarda tüketilen tirit için malzemeler ve yapılış aşamaları aşağıda. Afiyet olsun…
Yapımı için malzemeler
- 2 parça kuzu gerdan
- 400 gram kuzu kuşbaşı
- 4-5 adet bayat lavaş
- Tuz
- Karabiber
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- Yoğurt
- 2-3 diş sarımsak
Tirit tarifi Nasıl yapılır?
Gerdanları ve kuşbaşı eti düdüklü tencerede üzerini geçecek kadar suda iyice haşlayın.
İyice pişen etlerin kemiklerini ve yağlarını ayıklayın.
Etleri didikleyip karabiber, tuz ve zerdeçal ile birlikte yeniden et suyuna ilave edin.
5-10 dakika kadar daha kaynattığınız et suyunu ocaktan alın.
Lavaşları küçük parçalara ayırıp tabaklara bölüştürün.
Üzerine et suyu ve et parçaları ekleyin.
Sarımsağı ezip yoğurtla karıştırın.
Tabaklara en son sarımsaklı yoğurt da ilave edip servis edin.
Tirit Şanlıurfa’da acı kırmızı biber, turp ve limonla yenir. Afiyet olsun…