MASTERCHEF PROFİTEROL TARİFİ: Evde profiterol nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte, Dünyanın en kolay profiterol tarifi
MasterChef profiterol tarifi izleyiciler tarafından günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Ev yapımı profiterol tarifi denemek isteyenler, pastane usulü profiterol yapımı için araştırmalara hız kazandırdı. Profiterol kreması ve çikolata sosu ile deneyenlere lezzet şöleni yaşatacak. Peki, ev yapımı profiterol nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte, Dünyanın en kolay profiterol tarifi
Enfes profiterol sosu ve kreması ile pastane usulü profiterol yapmaya ne dersiniz? Profiterol tarifi içerisinde çikolatalı tatlıları sevenlerin favorisi, vazgeçilmez bir lezzetti olan profiterol nasıl yapılır kolay ve pratik yönünü öğreneceksiniz. Çıtır şu hamurunun içindeki mis gibi pastacı kreması ve üzerindeki nefis çikolata sosu ile pastane usulü profiterol malzemeleri ve tarifi hemen aşağıda...
Pastane usulü profiterol tarifi nasıl yapılır?
Profiterol tarifi içerisinde öncelikle pastacı kreması için şekeri tencereye alıp üzerine sütü ekleyin ve karıştırın.
Unu ve yumurtayı da ekleyip muhallebi kıvamı alana kadar karıştırarak pişirin.
Vanilyayı da ilave edip kremayı ocaktan alın.
Arada karıştırarak oda sıcaklığına gelmesini beklediğiniz kremayı sıkma torbasına doldurup
sertleşmesi için buzdolabına kaldırın.
Şu hamuru için tereyağı ile suyu tencerede kaynatın.
Unu da ekleyip 3-4 dakika boyunca sürekli karıştırın.
Toparlanan hamuru ocaktan alıp 15 dakika kadar dinlendirin.
Yumurtaları teker teker hamura ekleyip hızla karıştırarak yedirin.
Hamuru 15 dakika daha soğutup sıkma torbasına doldurun.
Pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye küçük yuvarlaklar halinde sıktığınız hamuru önceden 180 derecede ısıttığınız fırına verin.
40 dakika kadar pişirdiğiniz profiterolleri fırından alıp oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin.
Ortalarına buzdolabında beklettiğiniz pastacı kremasını sıktığınız profiterolleri tabağa dizin.
Çikolata sosu için bitter çikolatayı doğrayıp kremayla birlikte sos tenceresinde eritin.
Ocaktan alıp ılınmasını bekleyin ve servis tabağındaki profiterollerin üzerine gezdirin.
Üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis edin. Afiyet olsun.
Profiterol Püf Noktaları
Profiterol tarifinde profiterolün lezzetli olması için hamurunun kendine özel bir forma yapılması gerekir. Klasik tatlı malzemeleriyle hazırlanan profiterol hamurunda o kadar özel bir kıvam vardır ki bunun için malzemelerin oda sıcaklığında kullanılması gerekir. Pişerek hazırlanan profiterol hamuru, dinlendirilerek ısıtıldıktan sonra yumurtaların eklenmesi gerekir. Aksi halde hamur sıcakken eklenen yumurtalar hamurun içinde pişer ve profiterol hamuru istenen kıvama gelmez. Bu şekilde sıkma hamuruyla tepsiye verilen hamurlar pişene kadar fırının kapağının açılmaması gerekir. Fırında ısı dengesi oluşturmak enfes profiterol yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir püf noktasıdır.
Profiterol kreması hazırlarken de oda sıcaklığında ve taze malzemeler kullanılması gerekir. Burada özellikle yumurtanın taze olması kremanın tadını doğrudan etkiler. Vanilya tadı için mutlaka vanilya çubuklarının eklenmesi gerekir. Hazırlanan kremanın 1 gece buzdolabında bekletilmesi kıvamını ve tadını daha iyi almanızı sağlar. Profiterolün üzerine eklenen çikolata sos bitter çikolatadan yapılırsa çok daha enfes bir tatlı ortaya çıkar.
Profiterol nerenin yemeği?
Profiterol, cream puff olarak geçen Fransız mutfağının dünya üzerinde en çok sevilen tatlılarından biridir. Enfes ve akışkan çikolata sosu ve içinde krema bulunan hamur toplarıyla yiyenin damağında enfes bir tat bırakan profiterol herkesin sevdiği bir tatlı çeşididir. Profiterol farklı şekillerde yapılabilen bir tatlıdır. Genellikle pastanelerde ve evlerde profiterolün en bilindik hali olan krema dolgulu hamur topları üzerine çikolata sos döküldüğü çeşidi yapılır. Ancak profiterol farklı şekillerde hazırlanabilen bir tatlıdır.
Profiterolde kullanılan hamur topları her zaman top şeklinde olmak zorunda değildir. Bu toplar kimi zaman çiçek, uğur böceği ve hatta kuğu şeklinde yapılabilir. Ayrıca altında kakaolu ve kremalı kek bulunan ve üzerine profiterol ve çikolata sosu eklenen farklı pasta tarifleri de tatlı keyfini doyasıya yaşamak isteyenlerin tercihleri arasında bulunur. Profiterollü pastaya en çok yakışan meyve ise tabii ki çilektir. Kakao, çikolata, krema ve çileğin birleşimiyle enfes profiterol çeşitleri hazırlanabilir.
Profiterolü Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Profiterol her haliyle tüketilebilen oldukça enfes bir tatlıdır. Profiterolü profiterol yapan, çoğu kişi için üzerindeki akışkan çikolata sosudur. Bu sosun hazır çikolata yerine bitter çikolata kullanılarak yapılması profiterolü çok daha lezzetli bir hale getirir. Profiterol servisinde beyaz çikolata sosu kullanmak da farklı bir lezzet sunacaktır. Profiterolün üzerine isteğe göre Hindistan cevizi, fındık, fıstık ve ceviz içi de eklenebilir. Yanında muz veya çilekle servis edildiğinde çok daha lezzetli bir hale gelir.
Profiterol Sunumları
Profiterol sunumları genellikle tabaklara alınan 3-4 parça profiterol hamuru üzerine çikolata sos gezdirilmesiyle yapılır. Bunun dışında damak tadına bağlı olarak muz veya çilek dilimleri de tabağa eklenebilir. Ayrıca fındık, fıstık, ceviz içi gibi dövülmüş kuruyemişler de profiterol üzerine serpilebilir.
Profiterol Kaç Kalori?
Profiterol oldukça lezzetli ve göz dolduran bir tatlıdır. Herkesin severek tükettiği profiterolün kalori değerleri ise aşağıdaki gibidir:
1 profiterol: 107 kalori
5 top profiterol: 536 kalori
Küçük boy porsiyon profiterol: 214 kalori
Orta boy porsiyon profiterol: 429 kalori
100 gram profiterol: 238 kalori
Profiterol Kilo Aldırır mı?
Formunu koruyanlar, diyette olanlar ve kilo almak istemeyenler profiterol tüketirken aldıkları kalorinin kilo alımına yol açıp açmayacağını merak ederler. Profiterolün kilo aldırıp aldırmayacağını gelin beraber inceleyelim:
Profiterol, şeker ve yağ bakımından zengin bir tatlıdır. Bu nedenle kontrollü tüketiminde fayda vardır. Çünkü şeker ve yağın aşırı tüketimi insan sağlığı açısından istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olur.
Profiterol, yüksek şeker oranı nedeniyle şeker hastaları tarafından tüketilmemesi gereken bir tatlıdır. Kan şekerini aniden yükselttiği için aşırı tüketimi sağlık problemlerine yol açabilir.
Profiterolün mevsim meyveleriyle birlikte tüketilmesi daha sağlıklı hale gelmesini sağlar. Daha az şeker ve çikolata sos üzerine mevsim meyvelerini eklemek profiterolün yüksek kalorisini düşürmeye yardımcı olur.
Profiterol diyette olanlar tarafından tüketilmemesi gereken bir tatlıdır. Yüksek yağ ve şeker oranı kilo alımına sebep olabilir.
Profiterolün aşırı tüketimi vücutta yağlanmaya bağlı olarak sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olur. Bu nedenle profiterolün küçük porsiyonlar halinde tüketilmesi gerekir.
Profiterolün tüketildiği gün içindeki şeker alımının kontrol altına alınması son derece önemlidir.