Testi kebabı tarifi
Kapadokya’nın özel lezzetlerinden biri olan testi kebabı, Avanos’un testilerinin ya da çömleklerinin içinde pişirilen nefis bir et yemeğidir. Geçmişte tandırlarda pişirilse de günümüzde fırınlarda ve açık ocaklarda da pişirilebilir. Yörede özel gün sofralarını süsleyen testi kebabı için malzemeler ve yapılış aşamaları aşağıda. Afiyet olsun…
Yapımı için malzemeler
- 3 kilogram kuşbaşı et
- 1 kilogram domates
- 300 gram sarımsak
- 200 gram sivri biber
- 1 su bardağı sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
Hamuru için:
- Un
- Su
Testi kebabı tarifi Nasıl yapılır?
Testiye sıvı yağla birlikte eti koyun.
Önceden köz haline getirilmiş ortasına testiyi gömüp etin pişmesini sağlayın.
Et suyunu çekip kavrulmaya başladığında ufak ufak doğradığınız domates ve biberleri, tuzu ve baharatları ekleyin.
Diğer yanda un ve suyu karıştırarak yapışkan bir hamur elde edin.
Testinin ağzını bir bezle örttükten sonra üzerini hamurla kaplayın.
Hamurun ortasına küçük bir delik açıp testiyi yeniden köze gömün.
2 saat kadar pişmeye bırakın.
Arada testiyi çalkalayarak malzemelerin karışmasını sağlayın.
Hamur piştiğinde içindekiler de pişmiş demektir. Bu aşamada testiyi ateşten alıp 20 dakika dinlendirin.
Ardından hamuru çıkarıp baharatlarla servis edin. Afiyet olsun…