GeriÇorba Tarifleri Tarhana Tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tarhana Tarifi

Tarhana Tarifi

Türk mutfağının vazgeçilmez geleneksel lezzetlerinden biri olan tarhana, kışa hazırlıkların yapıldığı bu dönemde en çok aranan tarifler arasında yer alıyor. Besleyici değeri ve bağışıklık artırıcı özelliği nedeniyle oldukça popüler olan ev tarhanası çok daha kıymetli ve sağlıklıdır. Uzun ömürlü olması için iyice kurutulması gereken, bu nedenle yaz aylarının sonlarında kış hazırlığı olarak yapılan tarhanada telaş şimdiden başladı bile. Peki tarhana nasıl yapılır? İşte, tam kıvamında evde kolay tarhana tarifi ve malzemeleri…

  • Çiğ
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1 kilogram domates
  • 1 kilogram kırmızı kapya biber
  • 1 kilogram kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 10 gram yaş maya
  • Aldığı kadar un
  • 1 su bardağı tuz
  • Damak zevkinize göre baharat

Tarhana Tarifi Nasıl yapılır?

Biberleri derin bir tencereye alın. Üzerine ortadan ikiye böldüğünüz soğanları, en üste de domatesleri yerleştirin.

Tencereye 2 su bardağı da su ilave edin ve malzemeleri haşlamaya bırakın.

Sebzeler yumuşayınca tencereyi ocaktan alın ve tüm malzemeleri büyük bir süzgece aktarıp süzün.

Sebzeleri bir yoğurma kabına alın ve içine yoğurt ekleyin. Yaş mayayı da suyla açarak sebzelere ilave edin.

Tüm malzemeler homojen bir hale gelene kadar güzelce karıştırın. Unu da yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın ve cıvık bir hamur elde edin.

Hamuru 5 saat dinlendirin. Bir miktar daha un ilave edip yeniden yoğurun ve yeniden dinlenmeye bırakın.

Hamuru 3-4 gün boyunca ekşimesi için dinlendirin. Bu esnada her gün biraz daha un ilave edip yoğurun.

Bu sürenin sonunda iyice ekşiyen tarhana hamurundan iri parçalar koparıp temiz bir örtünün üzerine serin ve güneş gören bir yerde kurumaya başlayın.

Tarhanayı en az 2 gün iyice kurutun. Ardından mutfak robotundan geçirip toz haline getirin. Bez torbalarda ya da kavanozlarda saklayın.

Afiyet olsun…