Tantuni tarifi
Tantuni tarifi içerisinde Mersin’in dillere destan yemeği tantuni nasıl yapılır yer almaktadır. Tantuni aslında bir sokak lezzeti ama evde de pratik bir şekilde yapılabilecek sokak lezzetlerinden. Siz de ev yemeğini her şeyin üzerinde tutuyor ancak sokak lezzetlerinin keyfinden de vazgeçemiyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey evde tantuni hazırlamak olabilir. İşte kendi mutfağınızda kolayca yapabileceğiniz hem sağlıklı hem de lezzetli kolay ve de pratik tantuni yapımı ve malzemeleri..
Yapımı için malzemeler
- Lavaş
- 350 gram dana antrikot
- 2 bardak su
- 1 adet soğan
- Çeyrek çay kaşığı sumak
- 2 adet domates
- Yarım demet maydanoz
- Yarım limon
- Karabiber
- Pul biber ya da kırmızı toz biber
- Tuz
- Zeytinyağı
Tantuni tarifi Nasıl yapılır?
- Öncelikle etinizi yarım parmak boyutunda, ince şeritler halinde doğrayın.
- Doğramış olduğunuz eti iki bardak kadar su ile haşlamaya bırakın.
- Et ilk Diriliğini bırakıp hafiften rengi dönünceye kadar pişmeye bırakın.
- 1 adet soğanı ince piyazlık olacak şekilde doğrayın ve küçük bir kaba alın.
- Soğanınıza çeyrek çay kaşığı kadar sumak ekleyerek hafif ovup karıştırın.
- Biraz pul biber ve limon ekleyip harmanladıktan sonra dinlenmeye bırakın.
- Tavanızı ocağa alıp ısıtın ve bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağı yerine ayçiçeği yağı ya da pamuk yağı da kullanabilirsiniz.
- Isınan yağınızın üzerine suyunu iyice süzmüş olduğunuz etinizi ilave edin ve karıştırıp kavurun.
- Biraz kavurduğunuz etin üzerine et suyunuzdan iki kepçe kadar ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
- Suyunu çeken etinize tekrar et suyundan ekleyin. Bu işlemi etleriniz yenecek yumuşaklığa gelene kadar tekrar edin.
- İyice renk alan ve yumuşayan etinizin üzerine bir yemek kaşığı kadar yağ ekleyin ve biraz daha kavurun.
- Pişen etinize damak zevkinize göre karabiber, tuz, pul biber ya da kırmızı toz biber ekleyerek tatlandırın.
- İki adet domatesi küp küp doğrayın ve ardından ete ekleyip 30 saniye kadar kavurup ocağı kapatın.
- Beklemeye aldığınız soğanın içine doğradığınız maydanozu ekleyerek karıştırın.
- Lavaşınızı ne kadar ince seçer ve ne kadar ıslatırsanız lezzeti o derece artar. Bir tane lavaşı alıp tavanın üzerine kapatarak bir yüzünü etli harcınızla iyice ıslatın.
- Tezgâha aldığınız lavaşın üzerine etli harcınızı uzunlamasına ekleyin.
- Ardından önceden hazırlamış olduğunuz soğan ve maydanozlu karışımınız ilave edin.
- Dilerseniz domatesi tavadaki etli harç ile pişirmeyip lavaşın içine çiğ halde de koyabilirsiniz.
- Tüm malzemeleri eklediğiniz lavaşınızı ince bir şekilde sarın ve ardından ortadan ikiye katlayın. Tantuniniz servis edilmeye hazır.
Tantuni Çeşitleri
Tantuni oldukça çok sevilen bir yiyecektir. Tadı ve kokusu ile herkesin ilgi odağı olmayı başarmıştır. Tabi böyle lezzetli bir yemeğin çeşitleri de oldukça fazladır.
Tavuklu İskender Tantuni
Etli İskender Tantuni
Tavuk Dürüm Tantuni
Et Dürüm Tantuni
Ekmek Arası Tavuk Tantuni
Ekmek Arası Et Tantuni
Pilav Üstü Tavuk Tantuni
Pilav Üstü Et Tantuni
Tantuni Püf Noktaları
Tantuni sevilen bir yemek olmasının yanında herkesin yapabileceği kolaylıkta olan bir yemektir. Tantuniyi dışarıda yiyebileceğiniz gibi evde de kolaylıkla yapabilirsiniz. Lezzeti ile oldukça doyurucu olan bu yemeği yaparken önemli noktalara dikkat etmenizde fayda vardır. Püf noktalarına dikkat ederek oldukça lezzetli sonuçlar ortaya çıkarabilirsiniz.
Tantuniyi yaparken en önemli püf noktası baharatları iyi ayarlamaktır,
Tantuniyi yaparken kullanılacak olan etin taze olması oldukça önemlidir,
Tantuniye kullanacağınız olan baharat çeşitlerini kendinize göre ayarlamanız daha lezzetli olmasını sağlayacaktır,
Acılı yemekten hoşlananlar tantuni içerisine acı toz biber kullanabilir,
İyi bir tantuni yapmak için etleri küçük doğramanız gerekmektedir,
Tantuniyi yaparken kullanacağınız yağ miktarını dikkatli ayarlamalısınız.
Tantuniyi Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Tantuni, kullanılan et ve baharatlar ile yapılan lezzetli yemeklerden birisidir. Bu yemeği daha nefis hale getirmek ise sizin elinizde olan bir durumdur.
Tantuni baharatı seven bir yemektir. Bu yüzden çeşit çeşit baharatı kullanmanız yemeği daha nefis hale getirir.
Tantuni yaparken kullanacağınız eti önceden haşlamanızda fayda vardır.
Etin haşlanmadan yapılacağı tantunilerde baharatlar eklenip etler kızarınca az miktar su eklemeniz eti daha yumuşak hale getirir.
Tavuk eti ile kırmızı etin pişme süreleri aynı değildir. Bu yüzden kullandığınız ete göre pişirim süresini ayarlayabilirsiniz.
Tantuniyi daha nefis hale getirmek için tantuni pişmeye yakın kısık ateşte yapabilirsiniz.
Tantuniye renk vermek için kırmızı pul biberi daha fazla kullanabilirsiniz.
Tantuni Sunumları
Tantuninin yapılması kadar sunulması da oldukça önemli bir durumdur. Lezzetli yapılan bir tantuniyi şık bir sunumla daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Tantuni sunumu için kullanılan tantuni çeşidi baz alınmalıdır. Örneğin, ekmek arası yapılan sunumla açık servis şeklinde yapılan tantuni sunumu farklı olabilir.
Açık servis şeklinde sunulan tantuni;
Açık servis olarak sunulan tantuniyi geniş bir tabağa almanız görsellik açısından oldukça önemlidir. Tantuniyi tabağa düzgün bir şekilde yerleştirdikten sonra yanına limon, yeşillik, domates ve biber ekleyebilirsiniz.
Yoğurtlu olarak yapılan tantuni;
Yoğurtlu tantuni için ise hafif çukur bir tabak tercih edebilirsiniz. Tantuniye ekleyeceğiniz yoğurt miktarı kararında olmalıdır. Tantuni yoğurtlu olacağı için yeşillik ve buna benzer garnitürleri ayrı bir tabağa almanız daha uygun olur.
Dürüm veya ekmek arası yapılan tantuni;
Dürüm veya ekmek arası yapılan tantuninin yanına mutlaka limon ve süs biberi eklemeniz gerekmektedir. Bu şekilde tantuni daha iyi servis edilmiş olur.
Tantuninin sunum fikirleri kişilere göre değişiklik gösterebilir. Sevdiğiniz yiyecek ürünlerini tantuninin yanına koyarak daha güzel sunumlar yapabilirsiniz. Sunumlarda tantuninin yanına içecek olarak ayran veya şalgam konulması oldukça uygundur.
Tantuninin Faydaları var mıdır?
Tantuni genellikle yağlı olarak yapıldığı için aşırı tüketmenin zararlı olabilir. Ancak, et veya tavuk olarak yapılan tantuni besin almak için tercih edilebilir. Örneğin, eti sevmeyen ve hiç yemeyen biri tantuni yapıldığı zaman eti tüketebilir. Bu sayede vücuda et gireceği için gerekli olan besin bu yolla alınmış olur.
Bir tantuni çeşidi olan yoğurtlu tantuni ise yoğurt kullanıldığı için daha sağlıklı olacaktır. Yoğurtla beraber tüketilen tantuni bu anlamda vücut için yararlı olabilir. Ayrıca tantuninin yanında yeşillik sıklıkla tüketildiği için tantuni yemek bazı açılardan yararlı olacaktır. Tabi tantuniyi az yağlı ve belirli aralıklarla tüketmek oldukça önemlidir.
Tantuni Kaç Kalori?
Tantuninin 100 gramı yaklaşık olarak 168 kaloriye denk gelmektedir. 1 porsiyon tantuni ise genel olarak 226 gramdır ve buda 380 kaloriye denk gelmektedir. Tantuninin kalori miktarı ise genellikle kullanılan yağ miktarına bağlıdır. Tantuni yerken bu duruma dikkat ederek tüketebilirsiniz.
Tantuni Kilo Aldırır mı?
Tantuni aşırı yağlı yapıldığı zaman kilo aldırır. Bunun yanında çok sık tüketilmesi de kilo yapacaktır. Özellikle dürüm olarak yenileceği zaman tek ekmek kullanmak kilo almanızı azaltacaktır. Kilo almak istemiyorsanız tantuniyi daha az ve daha yağsız tüketmeye özen gösterebilirsiniz.