Sucuk hapısası tarifi
Sucuk hapısası, Türkiye’nin birçok yerinde cevizli sucuk olarak bildiğimiz o doyum olmayan lezzetin Kilis’te yapılan hali. Hapısa üzüm şırası ve nişastayla yapılan ve cevizlerin dışının kaplanması için kullanılan malzemeye deniyor. Bağbozumunun ardından yapılan ve soğuk kış günlerinde afiyetle tüketilen sucuk hapısasının malzemeleri ve yapılış aşamaları aşağıda…
Yapımı için malzemeler
- Şıralık üzüm
- Buğday nişastası
- Ceviz içi
- Sucuk ipi
Sucuk hapısası tarifi Nasıl yapılır?
Cevizleri en az bir hafta öncesinden hazırlayın.
24 saat kadar suda beklettiğiniz ceviz içlerini bir iğne yardımıyla sucuk ipine dizin ve açık havada bir hafta kadar iyice kurutun.
Hapısa için üzümleri tanelerine ayırıp yıkayın.
Üzümleri ezerek elde ettiğiniz üzüm suyunu kaynatıp şerbet haline getirin.
Şerbetin bir kısmını kenara alın ve soğumaya bırakın.
Kalan şerbeti iyice kaynatıp tatlanmasını sağlayın.
Soğuyan şerbeti buğday nişastasıyla karıştırıp yoğurun.
Bir yandan karıştırmaya devam ederken bir yandan da içine sıcak şerbetten azar azar ilave edin.
Cevizleri bu karışıma batırıp dışlarının iyice kaplanmasını sağlayın.
Ardından kuruması için yüksekçe bir yere astığınız sucuk hapısalarını kuruduktan sonra bez torbalarda saklayın. Afiyet olsun…