GeriTatlı Tarifleri Şekersiz aşure tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şekersiz aşure tarifi

Şekersiz aşure tarifi

Aşure, hem manevi anlamda hem de lezzet anlamında en önemli değerlerimizden biri. Hicri takvime göre muharrem ayı halk arasında “aşure ayı”, muharremin 10’uncu günü ise “aşure günü” olarak biliniyor. Bu yıl 29 Ağustos Cumartesi gününe denk gelen aşure günü öncesi, son dönemin popüler şeflerinden Çiğdem Seferoğlu, aşure tarifini sizler için hazırladı. Seferoğlu’nun şeker kullanmadan yapılan hurmalı ve portakallı aşure tarifini mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun…

  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 500 gram aşurelik buğday
  • 250 gram nohut
  • 150 gram haşlanmış fasulye
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 150 gram soyulmuş çiğ badem
  • 200 gram kuru kayısı
  • 200 gram kuru üzüm
  • 1 adet portakal
  • Yeteri kadar kaynar su
  • 10 adet hurma
  • 1 tutam tuz

Üzeri için:

  • Kavrulmuş fındık
  • Ceviz
  • Antep fıstığı
  • Kavrulmuş susam
  • İncir

Şekersiz aşure tarifi Nasıl yapılır?

 

Bir gece önceden bol su ile yıkayıp ıslattığınız buğdayı süzüp kaynatmak üzere ocağa koyun.

Buğdaylar iyice şişip açılmaya başlayınca önceden haşlanmış olan nohut ve kuru fasulyeyi buğdayların üzerine ekleyin. Yıkadığınız pirinci de kaynayan bakliyatlara ilave edip aşurenin suyu helmelenene yani kıvam alana kadar bakliyatları birlikte kaynatın.

Kaynayan malzemelere 1 çimdik kadar tuz ilave edin.

Kuru üzümleri ve çiğ bademi ayrı kaselerde suya koyun.

Suda beklettiğiniz bademleri soyduktan sonra yine suda beklemiş ve şişmiş olan kuru üzümlerle birlikte kaynayan aşurenin içine ilave edin.

Kuru kayısıları küp küp doğrayın, ardından kuru kayısıları da ekleyin.

Bu sırada kaynadıkça yoğunlaşan aşureye ara ara sıcak su takviyesi yaparak kıvamını dengeleyin.

10 adet hurmayı kabuklarını rendelediğiniz portakalın suyu ile robottan geçirip püre haline getirin.

Son olarak hazırladığınız bu püreyi de aşureye ilave edip 10 dakika kadar daha kaynattıktan sonra servis kaselerine alın.

Porsiyonladığınız aşureler oda sıcaklığına indikten sonra kuruyemişler ve kavrulmuş susam ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun...