GeriHamur İşi Tarifleri Şebit tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şebit tarifi

Şebit tarifi

Kayseri yağlaması, görüntüsü ve lezzetiyle sofralara lezzet katıyor. Şebit, kayseri yağlamasının bir çeşit lavaş ekmeği. Üzerine eklenen kıymalı harcı ve sarımsaklı yoğurduyla tadına doyum olmuyor. Peki şebit nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte şebit tarifi...

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 60+ dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet iri domates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Kırmızı toz biber

Hamur için:

  • 4 su bardağı un
  • Tuz
  • Yarım paket yaş maya
  • Su

Üzeri için:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Şebit tarifi Nasıl yapılır?

Unu yoğurma kabına alın.

Ortasını havuz gibi açıp tuz ve mayayı ilave edin.

Bir yandan karıştırıp bir yandan ılık suyu ekleyin.

Hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurup üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat kadar dinlendirin.

Bu esnada soğan ve biberleri ince ince kıyıp yağda kavurmaya başlayın.

Ardından kıymayı da ekleyip suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.

Domatesleri rendeleyip tencereye ilave edin ve eriyene kadar tüm malzemeyi pişirin.

Kıyılmış maydanoz, salça ve baharatları da ekleyip hepsini iki dakika daha pişirin.

Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tatlı tabağı büyüklüğünde açın.

Tavayı iyice ısıtıp hamurların iki tarafını da güzelce pişirin.

Hamurlardan birini genişçe bir tabağa alın. Üzerine kıymalı harçtan yayın.

Aynı işlemi 5 kat hamur olacak şekilde sürdürün.

Tüm malzemeyi bu şekilde tabaklara bölüştürün.

Sarımsağı ezip yoğurtla karıştırın.

Kırmızı biberi tereyağında yakın.

Kıymalı hamurların üzerine önce yoğurdu sonra da kırmızı biberli yağı gezdirin.

Afiyet olsun...