Sashimi (saşimi) tarifi
Japon mutfağının sevilen yemeklerinden olan sashimi (saşimi) çoğu Asya mutfağında olduğu gibi çiğ balıkla hazırlanıyor. Suşi severlerin beğenisini kazanacağını düşündüğümüz ve Japonya'da sıklıkla tüketilen sashimi tarifi ve detayları haberimizde...
Yapımı için malzemeler
- 500 gram balık (somon, lagos, levrek veya ton)
- 1 adet kırmızı turp
- 1 adet orta boy havuç
- Wasabi veya acı hardal
- Soya sosu
Sashimi (saşimi) tarifi Nasıl yapılır?
Öncelikle çiğ balığı derisinden ayırın.
Balığı ortadan ikiye bölerek kılçıklarını temizleyin.
Ardından temizlediğiniz balıkları üst üste koyarak derin dondurucuda bekletin.
Balıklar tamamen donduğunda çıkartın ve yarım santim kalınlıkta olacak şekilde incecik kesin.
Balık dilimleri, çözündüğünde servis tabağına yatay bir şekilde dizin.
Turp ve havucu uzun ince şeklilde doğrayın.
Servis tabağının yanına turp ve havuçları ilave edin.
Saşimilerin üzerinde soya sosu gezdirin.
Saşimiyi, wasabi ile birlikte servis edin. Afiyet olsun.
Okunuşu 'saşimi' şeklinde olan Japon yemeği sashimi, tıpkı sushi çeşitleri gibi soya sosu ile hazırlanır ve Japonya'da sık sık tüketilen bir turp çeşidi olan wasabi sosuyla sunulur. Bazı aşçılar sashimiyi suşi türü olarak kabul etmez. Çünkü suşide pirinç bulunur. Sashimide pirinç olmadığı için sadece 'çiğ balık dilimleri' olarak tanıtırlar.
Yani sashimi için bir çeşit pirinçsiz sushi denebilir. Balıklar incecik dilimlenir ve tabağa bu şekilde konur.
Sashimi Hangi Balıktan Yapılır?
Sashiminin yapımında birçok balık tercih edilebilir. Ton balığı, karagöz balığı, somon balığı, dil balığı, hatta zaman zaman karides de kullanılır. Ancak en lezzetli sashimi Orkinos balığından elde edilir. Balıkların oldukça ince dilimlenmesi en önemli püf noktadır. Ardından ince dilimli balıklar soya sosuna batırılır ve wasabi ile servis edilir.