Peynirli poğaça tarifi
Evinizde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz pratik ve lezzetli bir atıştırmalık.
Yapımı için malzemeler
- 1 kilogram un
- 400 gram tereyağı
- 5 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı toz maya
- 1 yemek kaşığı tuz
- Yarım yemek kaşığı toz biber
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- İç harcı için
- 1 su bardağı rende beyaz peynir
- Yarım demet çok ince kıyılmış maydanoz
Peynirli poğaça tarifi Nasıl yapılır?
Derin bir karıştırma kabının içine unu koyun ve oda sıcaklığında iyice yumuşamış tereyağını ekleyip, yumurtaları kırın. Yumurtaların üzerine de mayayı ve tuzu aktarın. Toz kırmızı biber ve salçayı da ekleyip, yoğurmaya başlayın. Hamuru kulak memesi yumuşaklığına gelinceye ve iyice pürüzsüz bir kıvam yakalayıncaya değin yoğurun. İyice toparlayıp, üzerini temiz ve hafif nemli bir bezle kapatıp, bir kenarda 1 saat kadar bekletin.
Mayalanıp kabaran hamuru greyfurt büyüklüğünde bezelere ayırın. Mutfak tezgahının üzerini hafifçe unlayın ve bezelerini oklava ya da merdane yardımıyla yarım santimetre kalınlığında yufka gibi açın. Bir su bardağı veya çay bardağı ağzıyla kesip, yuvarlak hamurlar çıkarın.
İsterseniz, hamurları bu şekliyle fırına verip, pişirebilirsiniz. Ya da her bir hamurun ortasına peynirli maydanozlu harçtan koyup kapatarak poğaça yapın. Üzerine yumurta sürmeyin. Yumuşak tereyağıyla yağladığınız fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Fırınınızı 175 dereceye ayarlayıp, poğaçaları en az 30 dakika kadar pişirin. Bu poğaçayı yemeklerde çorba yanında ekmek yerine verebileceğiniz gibi çay, kahve yanında da ikram edebilirsiniz.